Violet

 

27 augustus

 

Wat een ontwikkelingen! Voor het eerst maak ik mee dat ik een paard hier heb dat al 16 jaar op dezelfde plek stond bij dezelfde eigenaar, en voor het eerst maak ik mee dat het dier uiteindelijk laat zien dat ze alleen maar terug wil!

 

Trinette heeft enkele maanden alles in het werk gesteld om het Violet naar de zin  te maken. Het wilde gewoon uiteindelijk niet. Violet werd drukker in plaats van rustiger, keerde zich af van zowel Trinette als haar maatje Justin, sprong over de draden en ging achterin de wei staan, ze was gewoon niet blij en toonde maar één ding. Ik wil weg! 16 Jaar was ze bij Floor en de verbinding was zo enorm sterk dat er maar een ding uiteindelijk kon worden besloten:  Terug naar Floor. En zo geschiedde. 

 

Violet staat weer op de plek waar ze als driejarige naar toe ging en jaren is geweest. De foto's hieronder zeggen alles wat daar over te vertellen valt! Violet komt uit de trailer en wordt op de voor haar, van lang geleden, bekende plek gezet. Ze stapt rustig maar kordaat naar de stal, draait zich om en gaat op rust staan. THUIS.

 

Hoe een lange weg nodig was voor vooral Floor en voor Violet om uiteindelijk te moeten concluderen dat ze gewoon bij elkaar horen te blijven. Prachtig. 

 

De foto's hieronder tonen de Thuiskomst. 

 

Het ga jullie goed lieve Floor en prachtige Violet

 

 

 

13 mei

 

En daar staat ze dan. Violet op haar nieuwe plek. Gisteren bracht ik haar weg. Fijn om het ook zelf te doen en te kunnen zien hoe het eerste contact met haar nieuwe vriend zal zijn en hoe ze zich überhaupt gedraagt door deze verhuizing. De verhuizing na 16 jaar weg bij Floor was heel heftig voor haar en gaf veel onrust. Ik hoopte nu op meer rust en aarding en had haar voorbereid op energetisch niveau. Ook Habib had ik voorbereid op de scheiding.  Beide paarden waren inmiddels erg close en dan kan het ook bij hem onrust geven. 

 

En wat ik hoopte maar niet had durven verwachtte gebeurde. Aangekomen op de nieuwe plek liep ze nieuwgierig de nieuwe schuilstal in, in haar kielzog gevaren door haar nieuwe vriend Justin. Geen onvertogen woord is er gevallen tussen de twee. Ze toonde zich even overmatig hengstig terwijl ze daarvan in de slotfase was en ook Justin dacht even in enige mate dat hij nog hengst was, maar eenmaal in de wei samen lieten ze dat beide ook al weer goeddeels los. Deze ochtend ontving ik bericht dat het niet meer te zien was en er volledige rust was tussen de twee. Ook Habib thuis heeft geen enkele keer gehinnikt en is volkomen rustig en tevreden. 

 

Violet zal ingezet worden voor grondwerk en allerlei spelletjes. Trinette liet me video's zien van wat zij allemaal doet met haar paarden en dat is werkelijk fantastisch. Veelzijdig, verbindend en speels. Dit is het best mogelijk leven voor Violet, beter nog dan ik had durven bedenken. Uniek, en ik ben ontzettend blij dat ik heb mogen bijdragen aan het ontstaan van deze match en plek en aan het "updaten" van het lijf van Violet zodat ze weer los en vrij kan bewegen. 

 

Dankjewel Floor voor je vertrouwen en dankjewel Trinette voor het bieden van de unieke plek aan deze lieve schat Violet. Heel veel geluk met haar. Dankjewel!!

 

29 april 

 

Gisteren nam in Violet weer in de longeerbak. Los, zoals ik dat bijna altijd doe.  Ik stond middenin met de videocamera en heb de hele sessie tot het uitstappen op film gezet. Je kunt zo met me mee kijken hoe ze reageert en bijna hardop tegen me praat. Hoe ze laat zien dat ze het eigenlijk bést leuk vindt. Hoe ze van een wat bozige start zo heerlijk mee gaat werken en de samenwerking echt aan gaat. 

 

Terwijl ik zo bezig was bedacht ik mij hoe fijn het voor haar zou zijn als coachingpaard ingezet te worden, of als gezinspaard waarbij ze kindertjes eens mee mag nemen op haar rug aan de hand van paps of mams. Dat zou echt geweldig zijn. Omdat Violet verkeersmak is, zich heel netjes gedraagt aan de hand en ook het bos kent, zou dat toch prachtig zijn. Een bosritje zo af en toe onder een berijder en verder lekker spelen met haar. Geen "gedoe" meer in de rijbak met verplichte rondjes maar gewoon van haar leven genieten op een manier die helemaal bij haar leeftijd past. 

 

En ik concludeer uiteindelijk dat ik zo'n plek ga zoeken voor haar.  Daar kan zij gelukkig in zijn, zo floreert zij en zal blij zijn. En dat is wat ik voor haar wens en wat ik haar gun.

 

Op de foto's hieronder moeder Floor met haar zoontje die ook zo leuk samen bezig konden zijn.  En je vindt er de video waarover ik schrijf hierboven. 

 

 

26 april

 

Vandaag mijn eerste ritje op Violet. Ik had een logé, goede fotograaf, en ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om deze eerste rijsessie niet te filmen maar op de foto te zetten. Dat bleek na het bekijken van de foto's ook precies het juiste te zijn. De foto's gaven me een kraakhelder beeld.

 

Violet is een heerlijk paardje om te rijden. Er is duidelijk voelbaar hoe er met haar is gereden, hoe er met haar is gewerkt, en dat al 16 jaar.  Enorm liefdevol maar altijd binnen de grenzen van Violet. Ik hoor Floor (haar vorige eigenares) zeggen: Violet heeft me geleerd zo te rijden zoals ik doe. Er was sprake van eenrichtingsverkeer en dat is merkbaar. Violet draagt zoals een paard dat van nature doet, 2/3 op de voorhand. Ze is nooit gestimuleerd achter meer door te komen, voor wat te rijzen daardoor echt dragend en verend te gaan bewegen.  Omdat een paard om dat te gaan doen zijn eigen grenzen moet verleggen en het hem moeite kost dat te leren, is het nooit zover gekomen. Dus loopt ze rustig op haar eigen sinds jaren bevestigde manier. Ze laat haar hoofdje daarbij ook al snel vallen en loopt zo netjes haar rondjes. En dat is goed. 

 

Terwijl ik reed en zeker later toen ik de foto's bekeek die mijn gevoel zo bevestigde bedacht ik mij dat ik bij deze 19 jarige schat niet de intentie moet hebben haar te veranderen. Ze is aan haar lichaam lekker geholpen. Haar rug en schouders zijn los gemaakt door de osteopaat, ze heeft een uitgebreide bindweefselmassage gehad en acupunctuurbehandeling, ze krijgt nu nog  homeopathische ondersteuning om de afvalstoffen die daaruit zijn voortgekomen af te voeren en verder is het prima met haar. Ik ga niet  "sleutelen" aan dit 19 jarige lieve dametje maar ga zorgdragen voor een plek en match die helemaal aansluiten bij haar behoeftes. 

 

Op de foto's hieronder zie je o.a. hoe de drafbeweging is van Violet. Ook staat er  foto's bij (als laatste 2) waarop is te zien hoe ze reageert als ik meer vraag in de beweging. Ze lijkt echt te zeggen: "laat me toch, ik heb het altijd al zo gedaan en dat was goed".  En ja Violet, dat wás goed en dat ís goed. 

 

 

 

19 april

 

Een uitgebreide poetsbeurt stond op het programma en passen van het zadel. Een emmer haren heb ik eruit gepoetst en haar winter shetlandlook is weer veranderd in een meer sportieve coupe. Keurig. Ook haar gedragingen tijdens poetsen en zadel passen e.d. waren netjes. Hier en daar even correctie nodig omdat ze een tikkie draaierig werd maar ze liet zich snel weer van haar goede kant zien. Heerlijk!

 

Het zadel past haar perfect en ik heb geen vulling of onderleggers nodig. Ook aan de longe in de rijbak (waarvan video) is te zien dat Violet er heerlijk ontspannen onder loopt. Ik was ook aangenaam verrast door de snelheid waarmee ze dingen leert. Of het nu de kleine correcties in omgang zijn of in het werk. Ze is enorm coöperatief en dat is een erg fijne ervaring.  

 

 

17 april

 

De osteopaat is geweest en mijn gedachten klopten. De rug van Violet had drie wervels die haar al langdurig plaagden. Gelukkig is ze er goed aan geholpen en is dus de kern van ook de verdere blokkades die zijn ontstaan, opgelost. Vanwege de langdurigheid van de rugblokkades waren er natuurlijk ook gevolgblokkades ontstaan die hun aandacht nodig hebben. Gelukkig is Violet heel zacht gereden in de hand en is ze nooit in de krul getrokken. Daarom zijn nek en atlas in orde en zijn de gevolgen dat de schouders wat zijn overbelast en zij daardoor in beweging van de voorbenen wat is verkort.  En natuurlijk dat zij  de achterhand ook niet voldoende gebruikte.  Nu kan ze het anders gaan doen, haar bewegingsvrijheid is goed en we gaan aan het werk. Eerst de behandeling zijn werk in rust laten doen. In stap en draf mag ze tussentijds wat bewegen in de longeerbak en dat doen we dan ook.

 

Er is met Violet met enige onzekerheid omgegaan en er is een samenwerking ontstaan tussen Violet en Floor waar Violet onzekerder werd naarmate Floor onzekerder werd. Een wisselwerking waar niet aan is te ontkomen als je hem niet door hebt.  Dat heeft tot gevolg dat Violet het moeilijk vindt en  in protest komt als ze "gewoon" geacht wordt te luisteren.  

Hieronder een hele serie foto's hoe het contact tijdens een sessie langzaam ontstaat en ze dat protest overwint. Van afwijzend met haar aandacht buiten het werkveld, protest tonen, oren in de nek, slaan met haar hoofd, naar een naar mij gericht binnenoor dat oplettend is op mijn signalen en contact aanvaardt. Prachtig!

 

 

11 april

 

En daar is ze dan. Mijn nieuwe ster Violet.   Voor dit lieve meiske ga ik op termijn ook weer op zoek naar de meest liefdevol denkbare nieuwe thuis. Maar niet voordat ik haar aan haar lijf goed heb geholpen. Ondanks de leeftijd van dit jaar 19 heeft Violet een heel jeugdige uitstraling. De foto's van haar rug die onlangs zijn gemaakt (op mijn verzoek voor ze hierheen kwam) geven een  perfect beeld. Onvoorstelbaar goed voor een paard van deze leeftijd. Dit zei mij alles over de wijze van (vooral) teugelvoering van Floor. En toen ik daar een video van zag, werd dat ook bevestigd. Zó houd je een paard in de rug heel. Toch is er meer strakheid in het lijf van Violet dan ik aanvaardbaar vind. Dat ligt hem in het feit dat Floor bij het rijden weliswaar uitermate vriendelijk was in teugelvoering maar daarnaast niet helemaal het ultieme gevoel van rechtgerichtheid had.  Het gebruikte zadel bracht daarnaast een stoelzit teweeg waardoor wat zwaarte in lichtrijden ontstaat. Dit geeft uiteindelijk toch verstrakking  in de rug met dan, door compensatiegedrag, wat gevolgblokkades. 

 

Mijn eerste stap is Violet homeopathisch ondersteunen om 16 jaar verleden bij één eigenaar los te laten. Dit middel werkt op lossigheid in spieren en het loslaten van eventuele trauma's.  Dit omdat de verbinding die er is met Floor erg sterk is en lief en leed van haar ook in Violet is opgeslagen. 

 

Deze week komt de osteopaat om haar lichamelijk een boost te geven want de rug heeft zeker enkele wervels die haar onbevangen beweging in de weg staan. Dan ook zullen de gevolgblokkades een eerste aanzet tot herstel krijgen.

 

Hieronder wat foto's van Violet net na aankomst.  Daaronder de röntgenfoto's van de rug.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0