Kinke

 

27 april

 

En daar is ze dan op haar nieuwe plek. Met een weids uitzicht. Geweldig hoe Kinke in haar kracht is komen staan. De enorme stress van de eerste dagen bij mij, de enorme onzekerheid en het bizar angstige gedrag. Het is als sneeuw voor de zon verdwenen. Kinke is zelfvertrouwen, zekerheid in zichzelf en vertrouwen in haar nieuwe eigenaar geworden. Het zit in haar wezen en is er in bevestigd. Een gewoon paard nu met gewone schrikmomentjes maar daarnaast zelfbewust en sterk. Geweldig!!

 

 

 

23 april

 

Wat een fijne ontmoeting en wat een heerlijk mens. Kinke heeft haar prachtige liefdevolle for ever home gevonden. Ze toonde meteen aanhankelijkheid en vertrouwen naar Amber. En ook het rijden ging ontspannen en mooi. Mooie basis van waaruit jullie samen op pad kunnen. Heerlijk.  Ik voel weer veel voldoening na de afgelopen 5 maanden van werk met Kinke, zorg, aandacht en heel veel liefde.

 

Héél veel geluk Amber met mijn meidje.  

 

 

18 april

 

Hieronder wat foto's van het rijden van vandaag en een video van opzadelen, poetsen en voetjes vijlen. Ik doe dat soms om het wat netjes te houden tussen de smid bezoeken in. Het geeft een mooi beeld hoe ze in de omgang is. 

 

Ook vind je hieronder nog een video van het rijden van Kinke van vandaag. Ze legt inmiddels prachtig haar hals uit en maakt zich lang, ontspant volledig. Ze draagt me en krijgt zo alle kans kracht te ontwikkelen en uiteindelijk te gaan rijzen. 

 

 

 

17 april

 

Kinke, ja, een bijzonder dier. Helemaal tot rust, geaard hier, tevreden, werklustig en blij. Een heerlijke merrie.  Ik ben aan haar verknocht. Hou van dit soort karakters. Gevoelig, maar zo met hun mens verbonden als die het vertrouwen weet te winnen. En dat heb ik. Ze kruipt in mijn broekzak. Heerlijk. Missie geslaagd en Kinke is klaar de weide wereld in te trekken maar wat zal ik haar missen.

 

In het rijden een fantastisch werkbaar dier. Los in de hand, ze begint al iets naar de hand toe te lopen nu, durft haar lijf los te laten omdat ze weet dat ze vóór niet langer beperkt wordt en ze loopt op haar eigen benen. Haar beweging mag betiteld worden als bewegen met een plusje, heel ruim en krachtig. Kinke heeft nu de ideale basis om op verder te borduren. Deze lieve meid is er klaar voor. 

 

Ik zoek een ervaren paardenmens voor Kinke.  Al merk ik nagenoeg niks meer van hengstigheden, ze is wel een merrie met karakter.  In het rijden super geconcentreerd en gericht op de berijder en juist daarom ben ik er van overtuigd dat een angstige berijder zeker niet past omdat die haar eigen onzekerheden of angst zal doorgeven aan Kinke. Ze bindt zich aan haar eigenaar, vaart er blind op inmiddels. En ik gun haar een eigenaar die dat ook kan bieden.  Kinke is aan de ene kant heel  zelfstandig, aan de andere kant nog wel wat wereldvreemd en heeft in het proces van nieuwe dingen ondernemen zeker steun en vastberadenheid nodig van haar eigenaar. 

 

In de omgang is het een prettig paard geworden waarbij wel met nadruk gezegd moet worden dat ze snelle achterbeentjes heeft en het dus wat dat betreft altijd opletten is. Om het  te relativeren: ik kan haar staart knippen zonder problemen, de smid kan er in rust prima bij en ze heeft een deken op gehad deze winter waar ik haar staart door de staartflap heen haalde steeds. Dat gaat allemaal prima. Maar als ze stress ervaart, schrikt of als er onrust is, zitten de achterbeentjes echt los en ook met poetsen achter ben ik altijd oplettend.

 

Ze heeft tijd nodig  aan andere paarden te wennen. Hier vond ik het de eerste maanden zeker niet verantwoord haar met een ander paard op de wei te zetten. De afgelopen weken heeft ze kennis kunnen  maken met Habib en  Violet en het viel me op dat haar gedrag, nu ze helemaal goed in haar vel zit, prima is. Ze loopt nu ook samen met Habib in het land en dat gaat top.

 

Op de foto's Kinke met haar vriend Habib 16 april

 

 

 

 

 

 

 

11 april

 

Wat ben ik blij met Kinke. Ze doet enorm haar best en ik ben door de loop van de tijd ook weer erg aan haar verknocht geraakt. De groeiende aanhankelijkheid, de werklust, heerlijk. Het is en blijft een hittepetit maar wel een erg leuke. 

 

Ik train haar nagenoeg dagelijks, regelmatig ook pittig. Vanwege de verbening van het hoefkraakbeen wil ik weten of ze het aankan.  Omdat deze verbening  enig risico inhoudt, zie ik graag dat Kinke zich bewijst door met de training echt goed te blijven en dat doet ze! Geen onregelmatige pas heeft ze nog gelopen. Daarnaast het gegeven dat ze na behandeling van haar rug door de osteopaat,  perfect door de buigproeven voor kwam,  zowel links als rechts, maakt dat ik een goed toekomstperspectief voor haar zie. 

 

Nu nog veel plezier aan haar beleven, aan het heerlijke rijgevoel dat ze geeft en de inzet die ze toont!

 

 

 

 

 

24 maart

 

Na een paar keer rijden na 25 februari ben ik intensief in de longeerbak met Kinke aan het werk gegaan. Rechtrichten en haar stimuleren haar lijf goed te gebruiken. Losse rug en voorwaarts, met een hals die ze mag laten vallen en die ze mag uitleggen.  Ze had daar grote moeite mee met rijden en ook om haar kaak te ontspannen dat ik dus besloot haar met losse beweging nog een poos te helpen. Ook verstrekte ik haar weer homeopatische ondersteuning om te reinigen en spieren te ontspannen.  Kortom: om in zichzelf te zakken als het ware. 

 

En dan was vandaag weer de eerste rijsessie. En wauw!  Wat was ik blij met haar. De eerste stappen na het opstappen voelden meteen zo anders al. Met zoveel meer vertrouwen in zichzelf (en mij) .  En ook de eerste drafpassen wist ik. Ja! Dit heeft geholpen.  Nog scheef op de lange zijden maar in goede lengtebuiging zowel links als rechts door de wendingen. Beter voorwaarts en zelfs al een drafschakeling en iets aan wendingen links rechts in goede tact.  Bij alles nog veel groei mogelijk natuurlijk, maar wat al een vooruitgang!

 

Hieronder de beelden van vandaag  

 

 

 25 februari

 

 

Een prachtige dag om met de paarden te werken. Lente in februari. Wat een heerlijke dag. Ik heb Kinke even gereden vandaag. Voor het eerst en ben dik tevreden.  Ervaren wat ze kent en hoe ze voelt en reageert nu haar lijf op zoveel gebieden zo'n boost heeft gekregen.  Ik was heel tevreden. Kinke kent weinig. Ze reageert wel  fijn op ophoudende hulpen . Op drijvende hulpen wat minder, ik voel de "krul" en beperking die dat gaf in vrijheid van bewegen. Gaandeweg liet ze haar lijf wel al wat los en begon wat vrijer te bewegen. Top. Aanleuning heeft ze nog nooit van gehoord. Maar dat komt gaandeweg vanzelf. Als ze eerst maar vrij en ongedwongen voorwaarts durft te gaan bewegen, komt de rest vanzelf.

 

Wat een heerlijk avontuur weer met dit mooie dier.

 

 

 

 22 februari

 

Het werk met Kinke is in alle rust doorgegaan. De onrust is uit haar verdwenen en ze is volkomen op haar gemak. Haar karakter blijft natuurlijk wat het is, maar ze is nu echt prettig in de omgang en in het vertrouwen naar de mens. Dat maakt een wezenlijk verschil met hoe ze kwam toen ze als op een eilandje haar eigen koers voer en zich niet echt durfde overgeven. Ik heb haar nog een heel poos wat milde homeopatische middel gegeven middelen gegeven om het proces te ondersteunen en ook om haar maag tot rust te brengen.

 

Nu is ze zover dat ze gereden kan worden en dat ga ik ook binnenkort doen. Op de video hieronder zie je de laatste voorbereidingen naar het rijden toe. Voor het eerst weer het zadel op na zo'n 3 tot 3,5 maand en je ziet er hoe rustig ze reageert als ik aan het eind van de sessie opstap. 

 

De foto's zijn van een heel blije en wakkere Kinke op de eerste werkdag dat het weer kon na de vorst en sneeuw. 

 

 

 

 

21 december

 

De afgelopen week was er veel gaande rond Kinke. De klinische herkeuring van de voorbenen, een serieuze gegadigde en het voorleggen van het röntgologische rapport en diverse andere dierenartsen door haar en door mijzelf.  De algemene conclusie was dat er wel wat risico's kleven aan de verbening van het hoefkraakbeen. Mijn conclusie was daarbij dat Kinke als ze nu, zonder solide nieuwe basis,  wordt geplaatst voor de sport, dat geen goede optie voor haar is.

De eigenaar kon zich volledig in mijn theorie vinden. In overleg met haar is daarom besloten Kinke voorlopig hier bij mij te houden om haar een optimale kans op een goede toekomst te geven.

 

Zoals altijd ben ik dus van mening dat wanneer een paard in balans wordt getraind, vooral horizontaal in balans in eerste instantie,  de belasting van de voorhand zodanig kan worden verminderd dat er daardoor niet zomaar kreupelheden zullen ontstaan.  Kreupelheden aan de voorhand die in mijn ervaring  nagenoeg altijd ontstaan door overbelasting van het voorbeen van de bolle kant, met daarbij een vastzittende rug en beperking van bewegingsvrijheid in  beide schouders, vaak daarbij ook een broken neck syndroom en vaste atlas tot gevolg. 

 

Heel blij nu dat ik groen licht heb gekregen Kinke te helpen aan een nieuwe en solide basis!

 

 

 

 

 

14 december

 

De herkeuring van de buigproeven voor van beide benen ging perfect!   Ze liep bij beide voorbenen perfect weg, nog niet één onregelmatige pas en Kinke is nu op beide voorbenen helemaal goedgekeurd door de dierenarts. Vanavond ontvang ik het verslag per mail, dan plaats ik het hieronder.

Nu kan ik dus stellen dat Kinke klinisch en röntgologisch in orde is bevonden. Waarbij weliswaar over de verbening duidelijk tussen dierenartsen verschillende meningen bestaan. Herkeuring is natuurlijk toegestaan. 

 

De dierenarts beaamde mijn gedachte dat het zeer aannemelijk was dat door de muurvaste schouder die ze had de buigproeven voorheen problemen gaven.

 

 

 

 

8 december

 

De kogel is door de kerk. Kinke en haar eigenaar gaan niet matchen en er is besloten voor Kinke een nieuwe plek te zoeken. De vraag werd me al enkele keren gesteld of Kinke is gekeurd. Bij navraag bleek dat zo te zijn en Kinke had augustus j.l. een bemerking op het linker voorbeen  op het harde. Gelukkig links voor! Als ik bedenk hoe vaak ik hier zelfs kreupele paarden, wat Kinke dus niet eens is,  blijvend goed heb zien worden door behandelingen en hertraining, heb ik goede hoop voor Kinke.  Juist ook omdat het links voor is waar de bemerking over ging. Haar schouder links zat heel erg vast en ook de verdere blokkades die op de foto hier even onder te zien zijn, kunnen heel goed de oorzaak zijn van de verkorte beweging links voor zoals op het keuringsrapport is te lezen.  November 2019 (onderste keuringsverslag) is Kinke ook gekeurd, toen ook röntgologisch. Ook toen was het vóór klinisch niet goed maar rontgologisch was ze prima. Wat verbening op het hoefkraakbeen voor, maar dat geeft geen problemen werd me verteld. 

 

Ik heb de eigenaar voorgesteld om de buigproef en eventueel volte op het harde links voor,  opnieuw te laten uitvoeren om te achterhalen of inderdaad het losmaken van haar lijf en de ontspanningsoefeningen om de schouder weer optimaal te gaan gebruiken, positieve invloed hebben. Maandag aanstaande gaat dat gebeuren en zal hiervan verslag worden gedaan op deze plek. 

 

 

 

 

 

6 december 

 

De eerste sessie in de longeerbak na de behandeling. Volledig gericht op ontspanning en geheel niet op het tonen van haar super beweging. 

 

 

 

3 december

 

Kinke heeft het wat moeilijk in haar opstartfase. Niet vreemd. Ze is vanaf veulen op één plek geweest en is wat wereldvreemd.  Ondanks dat ben ik erg blij met haar vorderingen en dan vooral op het gebied van vertrouwen in mij als haar leider.  Wat dat betreft is de eigenaar nog niet echt in beeld. Door het wat drieste gedrag dat Kinke soms kan vertonen is bij haar de twijfel toegeslagen wat het vormen van een team; van een eenheid samen natuurlijk belemmert.  Onvoorwaardelijke acceptatie, zelfvertrouwen in eigen kunnen of groei daarin en gelóóf in  het dier zijn de pijlers waarop een vertrouwensrelatie met een dier rust.  Een paard wat kan bouwen op de stabiliteit van zijn begeleider, zal groeien, vertrouwen hebben, zijn lijf en geest ontspannen, aarden en werkwillig zijn.  Ik heb me volledig als leider over Kinke ontfermd nu om de eigenaar de ruimte te geven voor zichzelf en haar mogelijkheden of onmogelijkheden. Kinke is een puppy die nog veel moet leren en ook afleren én ook nog een rugzak heeft in de zin van al langdurig meer verstrakking nog in haar lijf dan ik had ingeschat. Wat vandaag is gebleken bij de behandeling door de osteopaat.

 

Op de spier verstrakking voortbordurend kan ik stellen dat het wat drieste gedrag voor een deel toe is te schrijven aan deze verstrakking.  Ze had te kampen met  gevoeligheid op diverse cruciale plekke op haar lichaam wat afweergedrag tot gevolg had. In deze staat is ze ook gereden en op een wijze die daar geen goed aan deed. Juist heeft het rijden de boel verder vastgezet en de verstrakking vergroot. Dat er zo is gereden is haast begrijpelijk want de spierspanning moet goed voelbaar zijn geweest met rijden wat bij de meeste berijders korthouden om vluchten te voorkomen tot gevolg zal hebben. Zo zit je dan binnen no time in een neerwaartse spiraal.  Dat haar vorige eigenaar haar niet durfde rijden en dat overliet aan een meisje met lef, en daarbij liet weten dat Kinke soms knijpt met rijden bevestigt de gedachten die inmiddels zijn ontstaan door mijn bevindingen en die van de osteopaat.

 

Maar goed, de osteopaat heeft haar goed behandeld. Ze was doortastend en ging door de blokkades heen op een zachte en rustige manier. Dit had tot gevolg had dat Kinke na de behandeling in de longeerbak haar hoofd liet vallen en op de moeilijke kant haar lijf los kon laten.  Het ongecontroleerde felle achteruit slaan wat Kinke deed tijdens de behandeling hield op.  Ze kon de spanning loslaten. Het is en blijft een karakterpaardje.  Haar karakter verandert niet, maar de scherpe kantjes zijn eraf nu. 

 

Nu is het zaak de rust die is ontstaan te behouden. Haar zo te begeleiden dat in die begeleiding geen triggers worden geraakt. Benadering rustig, zelfverzekerd en doortastend, arbeid opbouwen op een manier die ze aankan, geen grenzen overschrijden. Wel grenzen verleggen op een rustige manier en zo groeien en sterk worden. De wereld buiten het oude vertrouwde leren vertrouwen.  Mentaal en fysiek. Op haar inspelen en haar in de waarde laten. Een mooie uitdaging. 

 

De blokkades die de osteopaat heeft behandeld en vrijgemaakt vind je op onderstaande foto. 

 

 

 

 

23 november

 

Onze eerste werkdag. Vandaag in de longeerbak. Los natuurlijk, zoals altijd. De eerste kennismaking ging van een leien dakje.  De drie basisgangen in ontspanning lopen op beide handen, mooie overgangen, super gehoorzaam, aan het eind me volgen als een hondje, en dat binnen 16 minuten. Blij met het meidje!!

 

Hieronder het ingesproken beeldverslag van deze sessie.

22 november

 

Vandaag werd Kinke gebracht. Wat een leukerd weer. Kinke heeft wat last van haar lijf hier en daar.  We gaan vol aan de slag haar hiervan af te helpen en een mooi fundament te leggen voor een prachtige toekomst met haar nieuwe eigenares die na jaren het rijden weer oppakt.  Ik ga deze combinatie op een zo'n mooi mogelijk manier bij elkaar brengen. De eerste verliefdheid is een feit van beide kanten; een goede start.

Reactie schrijven

Commentaren: 0