Gijs (officieel Zander)

 7 oktober 

 

Gijs doet het geweldig. Hij groeit en kracht en in besef van zijn kunnen. Wat ben ik dol op hem en wat ben ik blij met de vorderingen die hij maakt. 

 

Hieronder de video van de basis van het ontstaan van zijn problemen; beelden van een springtraining 3,5 terug zijn erin verwerkt,  en de weg terug naar balans,  kracht en zelfvertrouwen.

 

Toppertje, mijn Gijs!

 

 

29 september

 

Zomaar leuk... Onze wandeling als we naar het "grote" land gaan.

 

 

15 september

 

Een fikse wandeling door het bos om de spieren weer aan het werk te zetten en de stijfheid door (over)belasting van het compenseergedrag toen hij zo moeilijk kon bewegen door de hoefzweer, weer op te lossen.  

 

 7 september

 

Pech voor mijn grote schat Gijs.  Op een ochtend bleek hij ineens erg kreupel. Onderzoek van de dierenarts wees uit dat hij een kneuzing in zijn schouder heeft opgelopen.   Het lijkt of hij hard tegen een paal of rand  is gelopen in de nacht met dit gevolg.  Gijs heeft een poosje vakantie om hiervan te herstellen. Behalve aan de hand voorzichtig wat stappen om verstijving te voorkomen, mag hij nu even helemaal niks.  

11 september

Het herstel gaat wonderlijk goed. Stukken stappen om de schouder los te houden en een homeopathisch middel lijken hun werk te doen. Gijs heeft lang niet zoveel pijn meer, hij is weer vrolijk en soms zelfs wat speels.  Hij staat met een draadje gescheiden van zijn vriend Balans op paddock nu. Op de wei waar ze wel samen mogen, draaft hij soms alweer een klein stukje speels met hem mee. Komt helemaal goed! 

14 september

Zondag brak een hoefzweer bij de kroonrand open wat de schouderklachten veel erger heeft doen aanzien dan ze waren! Ik vermoed sterk dat de diagnose van de dierenarts fout was vanwege het nu wel erg wonderlijk snelle herstel.  Vandaag het werk weer opgepakt en een klein poosje gereden. Hij voelde wat stijf, logisch. Maar verder helemaal goed. Morgen naar het bos voor een fikse wandeling om de spierstijfheid op te lossen en weer fijn aan het werk de komende periode. Heerlijk!

 

 

 

 

 

30 augustus

 

De training van Gijs gaat heel mooi. Langzaam opbouwen natuurlijk en dat werpt zijn vruchten af. Buitenritten om af te wisselen staan heel binnenkort op het programma. Ze horen er bij, zeker bij het ontwikkelen van een onderontwikkelde achterhand is het van essentieel belang. Gijs heeft een ongelooflijke werkdrang en de mentaliteit het goed te willen doen. Hij wil voor me werken met het grootste plezier. Puur genieten om met zo'n fijn paard te mogen werken. 

Hieronder de beelden van de opbouw in deze beginfase van zijn training in de bak.  Wel al met zichtbare verbetering van beweging ten opzichte van de echt prille opstartfase van hertraining van dit sterk verreden paard.

 

 

 

14 augustus

 

Gijs, hij doet het geweldig. Met rijden gaat hij met sprongen al blijf ik het rustig aan doen met hem. Een rustige opbouw voelt echt als van essentieel belang en daar ga ik voor. De dry needle behandeling is nu volledig doorgewerkt en het is in beweging duidelijk voelbaar. Hieronder vind je de video van de opbouw van de opstart van het werk met hem. Tijdens de hittegolf lekker even vakantie. Geen doen voor de dieren om aan het werk te moeten.

 

En foto's van de voeten na de smid deze week. Hij is er bijna. Het knapt snel op! Omdat hij niet meer werd gereden was er achterstallig onderhoud ontstaan, helemaal niet erg. Wel blij dat het al zo snel weer bijna goed is. Graag zou ik  nog iets minder teen zien zodat hij nog wat beter kan afrollen. Maar dat komt wel.

 

 

 

Op een regenachtige dag en dan zonder dekens is het even kijken; wie is wie. De onderste twee foto's zijn in ieder geval beide van Gijs. 

 16 juli

 

Vanmiddag ons eerste ritje. Heerlijk wat een braverd. Gijs is niet sterk in beweging en hij gebruikt zijn lijf niet zoals je het zou willen zien. Maar dat is geen enkel probleem, ik ga kijken wat er allemaal wél en goed kan met hem.  Binnenkort ook op buitenrit, want dat is heel erg goed voor hem.  Ik noem hem inmiddels de clown hier. Ik moet vaak lachen om zijn vrolijkheid en ongecompliceerdheid. Geweldig!

Onder instructievideo's vind je de start van mijn werk met hem met uitleg over de opbouw. 

 

 

 

 

 

 7 juli

 

Longeren in de rijbak en kijken hoe hij reageert op opstappen. Gijs gaf in het verleden ogenschijnlijk onoplosbare problemen in de beweging schreef ik ook al eerder. Ondefinieerbaar huppeltje volgens zijn vorige eigenares.  Mij deed het meteen denken aan teugelkreupelheid. Een te sterk inwerkende binnenhand, vaak ritmisch inwerkend in de tact van de beweging, maakt dat het voorbeen op die inwerking nog extra verkort. Vaak is het voorbeengebruik al verkort door vasthouden in de scheefheid. Dan raakt het het lijf steeds verder verstrakt en de schouder geblokkeerd. Dat kan inderdaad zover gaan dat een paard een huppelend pasje ontwikkelt. Zoals dat zeker het geval kan zijn bij een paard als Gijs die echt wel zijn lichamelijk beperkingen heeft in de zin van een slappen achterhand en weke koten achter. 

In de longeerbak aan de lijn merkte ik het huppeltje inderdaad ook op. Als Gijs een moment "tegen de lijn aan liep" liet hij het zien.  Geef dan lucht, haal alle druk weg, drijf voorwaarts en zorg voor ontspanning en hij loopt weer mooi. Superfijn dit te merken. 

 

Wederom is Gijs het braafste paard van de wereld. Wat geniet ik weer van dit dier. Heerlijk.

 

Maandag a.s. volgt de dry needle behandeling en daarna kan het rijden beginnen. Daar heb ik zin in!

 

 

 

 2 juli

 

Gijs maakt kennis met het werk met dubbele lijnen. "Prototype" gemakkelijk paard dat hij is, gaf dit geen enkel probleem. Nu zo'n eerste keer toch in de longeerbak op de volte. Zekerheid en zijn veiligheid voor alles. 

 

 

 

29 juni

 

Aan het werk met Gijs betekent in deze opstartfase met  rust en beleid weer  beweging  gaan geven. Intensieve arbeid in de longeerbak voelt niet als de weg maar op lichte wijze daarin beginnen zeker wel. Dus dat doe ik nu. Het ging heerlijk. Gijs is een heel koel paard, stabiel en van zichzelf rustig. Sterk tussen de oren. Hij laat zich niet gek maken. Ideaal omdat uitspattingen hem geen goed zouden doen in dit prille stadium van weer beginnen.  In de beweging is een enorm verschil waarneembaar. Het tuigerachtige wat ik benoemde is helemaal weg. Er zit lossigheid in zijn rug vooral en in zijn beweging. Daarnaast is hij wel sterk zoekend naar balans in zichzelf. 

 

De eerste filmbeelden zijn weer gemaakt en hieronder te vinden. Ook heb ik Gijs het hoofdstel aangemeten en het zadel gepast en ook opgelegd en aangesingeld. Dat was heel lang geleden dat hij dat heeft ervaren.  Het gaf, op een moment  iets onzeker orenspel na, geen reactie. Een rondje wandelen op de verharding ging perfect.  Weer een teken van zijn stabiliteit.  Heerlijk dier.

 

25 juni

 

De osteopaat was er voor Gijs en jawel. De rug had een behandeling nodig. En de schouders zijn door de stand van zijn rechter voorbeen in combinatie met rechts vasthouden door de ruiter,  inderdaad ongelijk belast en ontwikkeld. Hierdoor ontstaat risico op kreupelheid en dat werd Gijs inderdaad al enkele malen in het verleden. Ondefinieerbaar huppeltje vaak in de draf vertelde zijn vorige eigenaar me, wat moeilijk voorwaarts gaan en moeilijk linksom de wendingen lopen.

 

Dat is helemaal niet vreemd met deze blokkades in zijn lijf, beter gezegd is het volkomen logisch.   Over enkele weken, als hij met zijn nu losse rug weer in training is, volgt er nog een dry needle behandeling. De schouders zijn erg langdurig ongelijk belast waardoor deze behandeling hem zeker zal gaan helpen.  De  onderhals zal door training langzaam maar zeker ook weer wat weg gaan vallen en de wat strakke nek daardoor losser worden. Ook de te strakke manier van bewegen zal dan losser worden. Het heeft tijd nodig. En ook daarin zal de dry needle behandeling weer fijn ondersteuning geven.

 

Blij met de behandeling en blij met het toekomstperspectief. We gaan er voor! Zo fijn dat hij dikke maatjes is met Balans. Ze lopen inmiddels samen, zowel op de wei als op paddock. Heel vriendelijk en tolerant naar elkaar. Heerlijk. Hieronder incognito, Balans en Gijs. Wat hou ik weer van deze beide dieren. 

 

 

23 juni

 

Vandaag op onderzoek uit naar wat mij lichamelijk als afwijkend opvalt.

De rug heeft enkele gevoelige plekken. Gijs heeft gevoeligheid in de nek. De spieren in de schouders zijn ongelijk ontwikkeld en rechts  is er sprake van meer strakheid nog dan links. Hij is op de lendenen wat strak. De slappe buik geeft aan dat buikspieren in het rijden niet zijn aangespannen en er dus ook geen goed achterbeengebruik is geweest, hij heeft als gevolg daarvan ook een te zware onderhals.  Gijs is verder wat week gekoot achter. En in het geheel is Gijs echt té vet. Zo in zijn geheel geen echt schokkende dingen, wel degelijk de nodige blokkades. 

 

Dat de dierenarts hem  heeft afgeschreven als onbehandelbaar en "het wordt nooit meer wat" wil er bij mij niet in. Ik heb alle vertrouwen dat dit ontzettend leuke paard nog heel veel in zijn mars heeft!

 

Ik begin sowieso met een reinigingskuur.  En morgen komt de ostopaat.  Die zal zeker ook weer veel voor hem kunnen betekenen. 

 

 

21 juni

 

Even kennis maken in de longeerbak. Eerste indruk een lief aanhankelijk dier dat niet snel onder de indruk is. Heel graag mee wil werken én samen wil werken. En die ook een knuffel nog heel erg fijn vindt. In de beweging is hij erg strak, vooral in de rug is er geen souplesse. Hij doet haast wat tuigerachtig aan. Om mee te werken is Gijs heel leuk en toegankelijk. Wat een fijn paard!

 

22 juni

 

De smid heeft hem weer knap op de voetjes gezet. Braverd! Dat ging prima. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0