Gijs (officieel Zander)

 

26 maart

 

Een gezellige middag om de overdracht van Gijs te vieren. Met natuurlijk een fotosessie. Zo leuk!         

 

 

 

 

 22 maart 2021 

 

Het leven is een stroom van veranderingen en ook nu is dat wat er gaande is. Gijs is "klaar" en kan de wijde wereld weer in. Ik zal zijn vrolijke ongecompliceerde "vind je me niet geweldig!!" karakter missen.

 

Ik vond in eigen kring in een herintreder de perfecte match voor Gijs. Het allermooist daarbij vind ik dat Gijs  dicht in mijn buurt zal blijven, slechts enkele kilometers hier vandaan, én dat ik de begeleiding en het lessen zelf zal blijven doen.  Zo zijn de meest ideale omstandigheden ontstaan om wat wat we samen met zoveel inzet hebben bereikt  ook in stand zal blijven en nog zal worden versterkt bij zijn nieuwe eigenaar. Ik ben een gelukkig mens! Gijs komt in een heel kleinschalige gezellige pensionstal met enkele paarden. Natuurlijk overdag altijd buiten. 

 

De lessen die de nieuwe eigenaar al een poos krijgt hier ter plekke, gaan mooi. In het losse werk in de bak krijgt ze goede feeling voor de interactie, in het werk aan de lijn in de rijbak al evenzo. En ook met rijden maakt ze grote stappen. Gijs en zij zijn een groeiende eenheid al zal Gijs mij pas kunnen loslaten als hij hier ook echt weg is. Hij volgt me waar ik ga en sta zoals alle paarden die hier komen doen omdat ze zich dan zo begrepen,  gehoord en gezien voelen. Niet wonderlijk, altijd beleven we een intense periode waarin zoveel ten goede verandert. De dankbaarheid is voelbaar, prachtig is dat.

 

Hieronder wat mooie sfeerfoto's van Gijs met zijn nieuwe eigenaar nog op mijn locatie en een breed lachend gezicht tijdens een van de eerste lessen.

         

 

 

 

 

 

17 januari

 

Gijs is er weer helemaal en het werk is weer begonnen met hem.  Nu nog doorgaans onbelast, ik rijd hem even heel weinig. In de longeerbak leren hoe hij zijn herstelde lichaam weer optimaal kan gebruiken.  Hij geniet weer zichtbaar, is blij en speels. 

 

Op onderstaande video zie je hoe hij inmiddels bewegen kan. Het springpaard Gijs krijgt waarachtig dressuur potentie. Zo mooi! Als ik een poosje bezig ben komt er veer in zijn lijf. Schwung durf ik het op momenten zelfs te noemen.

 

Wat heb ik geweldig werk!  Dit dier weer zo in zijn kracht te zien terwijl hij was "veroordeeld" tot  alleen staparbeid met pijnstilling daarbij. Geweldig.

 

 

 

 

 21 december 

 

Gijs heeft even rust nodig. Zijn inzet is enorm en ik merkte dat hij iets van matheid over zich kreeg. De laatste behandeling heeft een grote impact en ik geef hem een week of wat langer nog volledige rust.  Wat meer uren op de wei en ik ga  wandelen met hem hier in het buurtschap of in het bos.  Het hoofd goed leegmaken, de band goed houden met deze aandacht en laten weten dat het écht allemaal wel goed is, ook als hij even moe is. 

  

 

 

 

3 december 2020.

 

Lieve Gijs, prachtige vent. Ik blijf zijn inzet prijzen. Het hertrainen van een paard is een langdurig proces. Afleren wat is geleerd, ultieme zorg voor het veranderende lijf, ontspanning daarin krijgen en  bevestigen, kracht trainen. Dat alles in lossigheid en dan pas van ontspanning naar aanspanning; naar oprichting.

 

De zorg voor het lijf en tegen de grenzen van de mogelijkheden aanlopen is een onlosmakelijke factor in dit hele proces. Bij Gijs voelde ik dat de grens van zijn mogelijkheden door lichamelijk ongemak was bereikt maar dat door het zorgdragen voor zijn lijf die grens nog veel verder ligt dan waar hij nu ligt. Gijs gaat enorm vooruit in beweging en aanleuning en juist daarom werden de plekken waar hij beperkt werd steeds beter zichtbaar. De linkerschouder was echt een ding. In rechtrichten lukte het hem niet voldoende om zijn rechter achterbeen goed onder te zetten en zijn linkervoorbeen vrij naar voor te bewegen. Er zat een soort van lichte zwelling leek het, boven het linker voorbeen/ nek schouder gebied. En ook in de gehele bovenlijn werd duidelijk dat hij zijn lijf niet voldoende los kon laten. Dit was voelbaar in de aanleuning die Gijs in stap al stukken echt fantastisch aanneemt maar in drafovergangen meteen loslaat. Een strak moment was er dan dat moeilijk los te rijden was.  Alles bij elkaar redenen te over om zijn lijf weer eens goed onder de loep te laten te nemen en te upgraden naar Gijs 2.0. 

 

Bij Gijs is een behandelaar geweest die o.a. werkt met bindweefselmassage. In de "mensenwereld" weet ik hoeveel vrijheid deze behandelwijze geeft en het voelde voor mij als precies de goede stap om Gijs die behandeling te laten geven. Hij liet zich de behandeling heel fijn aanleunen en krabbelde er op los van genot. De schouder die al jaren in deze houding staat door het geforceerde rijden en zijn gewoontegedrag daarna, is losgemaakt wat duidelijk meer moeite kostte en ook de atlas is onder handen genomen.  Ik was blij met de bevindingen van de behandelaar omdat ze zo klopte met mijn ervaringen onder het zadel en de blokkades die ik ervoer. Paar dagen rust en dan gaan we weer rustig aan beginnen. Ik zie er enorm naar uit!

 

Hieronder een foto van Gijs onder het zadel in het verleden. Je ziet dat de berijder op een rechte lijn de binnen(linker)hand achter de buitenhand heeft van dit rechtsgebogen paard. Gijs zal sowieso proberen links het bit beet te pakken. Als je dat dan ook gaat ondersteunen zoals op deze foto,  zal de linker schouder steeds vaster komen zitten en de onbalans steeds groter worden. 

Hieronder ook de foto van de probleemgebieden bij Gijs

 

 

 

 

20 november 

 

Wauw! En dan dat moment waar ik zo lang naar toe heb gewerkt. Een cruciale fase voor het echt slagen van de opdracht: een in vol vertrouwen nageeflijk en los door zijn lijf lopend paard van Gijs maken.

 

Het voor loslaten, schakelen, de verhouding werk/rust,  de medische behandelingen, opbouw van vertrouwen in de ruiterhand, manier van rijden en werken werpen hun vruchten af. De eerste korte en soms wat langere momenten (vooral in de stap) van werkelijk zakken in mijn hand en in vertrouwen het bit aannemen waardoor hij heel licht wendbaar een stuurbaar wordt, zijn een feit. Natuurlijk is het nog kwetsbaar, fragiel, maar hij doet het. Ik voel dan de kracht van het achterbeen, ik hóór de benen op de grond neerkomen. Dan  ontwikkelt de kracht achter en de buigzaamheid van zijn lijf zich nog beter. Weer een lange en mooie weg om dit te bevestigen. In werkelijke aanleuning gaan rijden, in verbinding met de mond, heel lichtjes maar wel in verbinding zonder dat hij meteen duikt maar in plaats daarvan echt aanneemt, zijn hals uitlegt in deze fase en achter kracht ontwikkelt door mijn hulpen. Eigenlijk ben ik nu waar een jong onbedorven bevestigd, liefdevol, zadelmak gemaakt paard zijn startpunt heeft. Alle oude gewoontes en onzekerheden die hem beperkten en beschadigden zijn er uit, al is het nog fragiel. Dat voor elkaar maken was de moeilijkste fase van revalidatie. 

 

Een body builder ontwikkelt zich niet in enkele maanden en Gijs krijgt de tijd. We zijn waar we maximaal kunnen zijn op dit moment.  Blij ook met hoe de stand van de koten is veranderd! (foto's hieronder van de eerste dag en 5 maanden later) Op deze voet verder.  Zo gelukkig met hem, zijn blijheid, wilskracht en inzet.

 

En dan mag je zeker van je welverdiende rust genieten vent.  

 

 

6 november

 

Ik heb voor zowel Gijs als Balans enkele weken onbelast werk ingelast. Even niet rijden maar training in de longeerbak. Krachttraining/spiertraining maar dan onbelast. Dit omdat de weg die ze belopen veel vraagt van ze en ik weet dat een paard er heel goed uitkomt wanneer hij kans krijgt het geleerde ook daadwerkelijk te verteren door hem even niets nieuws aan te bieden.  Het werk in de longeerbak is gemakkelijk voor ze in de zin van dat de communicatie vanaf de grond zoals ik dat doe dicht bij hun natuur ligt . Tussen de oren geeft dit geen belasting en dat is juist wat in het verteringsproces belangrijk is.  Inmiddels rijd ik weer en het bracht me wat ik hoopte en verwachtte. De krachttraining heeft vooral Gijs voelbaar sterker gemaakt wat ik merk in de overgangen. Hij kan ze al meer vanuit achter maken. Hij laat ook de hals wat gemakkelijker vallen en kan nu ook in vertrouwen beter aan gaan nemen voor. Voor Balans was de algehele ontspanning, vertrouwen in zijn eigen kunnen belangrijk. Het loslaten van zijn lijf en vertrouwen krijgen in de berijder. Ook daar merk ik het verschil. Hij duikt minder, is meer ontspannen en meer in verbinding met me onder het zadel.  Blij met allebei!

 

 7 oktober 

 

Gijs doet het geweldig. Hij groeit en kracht en in besef van zijn kunnen. Wat ben ik dol op hem en wat ben ik blij met de vorderingen die hij maakt. 

 

Hieronder de video van de basis van het ontstaan van zijn problemen; beelden van een springtraining 3,5 terug zijn erin verwerkt,  en de weg terug naar balans,  kracht en zelfvertrouwen.

 

Toppertje, mijn Gijs!

 

 

29 september

 

Zomaar leuk... Onze wandeling als we naar het "grote" land gaan.

 

 

15 september

 

Een fikse wandeling door het bos om de spieren weer aan het werk te zetten en de stijfheid door (over)belasting van het compenseergedrag toen hij zo moeilijk kon bewegen door de hoefzweer, weer op te lossen.  

 

 7 september

 

Pech voor mijn grote schat Gijs.  Op een ochtend bleek hij ineens erg kreupel. Onderzoek van de dierenarts wees uit dat hij een kneuzing in zijn schouder heeft opgelopen.   Het lijkt of hij hard tegen een paal of rand  is gelopen in de nacht met dit gevolg.  Gijs heeft een poosje vakantie om hiervan te herstellen. Behalve aan de hand voorzichtig wat stappen om verstijving te voorkomen, mag hij nu even helemaal niks.  

11 september

Het herstel gaat wonderlijk goed. Stukken stappen om de schouder los te houden en een homeopathisch middel lijken hun werk te doen. Gijs heeft lang niet zoveel pijn meer, hij is weer vrolijk en soms zelfs wat speels.  Hij staat met een draadje gescheiden van zijn vriend Balans op paddock nu. Op de wei waar ze wel samen mogen, draaft hij soms alweer een klein stukje speels met hem mee. Komt helemaal goed! 

14 september

Zondag brak een hoefzweer bij de kroonrand open wat de schouderklachten veel erger heeft doen aanzien dan ze waren! Ik vermoed sterk dat de diagnose van de dierenarts fout was vanwege het nu wel erg wonderlijk snelle herstel.  Vandaag het werk weer opgepakt en een klein poosje gereden. Hij voelde wat stijf, logisch. Maar verder helemaal goed. Morgen naar het bos voor een fikse wandeling om de spierstijfheid op te lossen en weer fijn aan het werk de komende periode. Heerlijk!

 

 

 

 

 

30 augustus

 

De training van Gijs gaat heel mooi. Langzaam opbouwen natuurlijk en dat werpt zijn vruchten af. Buitenritten om af te wisselen staan heel binnenkort op het programma. Ze horen er bij, zeker bij het ontwikkelen van een onderontwikkelde achterhand is het van essentieel belang. Gijs heeft een ongelooflijke werkdrang en de mentaliteit het goed te willen doen. Hij wil voor me werken met het grootste plezier. Puur genieten om met zo'n fijn paard te mogen werken. 

Hieronder de beelden van de opbouw in deze beginfase van zijn training in de bak.  Wel al met zichtbare verbetering van beweging ten opzichte van de echt prille opstartfase van hertraining van dit sterk verreden paard.

 

 

 

14 augustus

 

Gijs, hij doet het geweldig. Met rijden gaat hij met sprongen al blijf ik het rustig aan doen met hem. Een rustige opbouw voelt echt als van essentieel belang en daar ga ik voor. De dry needle behandeling is nu volledig doorgewerkt en het is in beweging duidelijk voelbaar. Hieronder vind je de video van de opbouw van de opstart van het werk met hem. Tijdens de hittegolf lekker even vakantie. Geen doen voor de dieren om aan het werk te moeten.

 

En foto's van de voeten na de smid deze week. Hij is er bijna. Het knapt snel op! Omdat hij niet meer werd gereden was er achterstallig onderhoud ontstaan, helemaal niet erg. Wel blij dat het al zo snel weer bijna goed is. Graag zou ik  nog iets minder teen zien zodat hij nog wat beter kan afrollen. Maar dat komt wel.

 

 

 

Op een regenachtige dag en dan zonder dekens is het even kijken; wie is wie. De onderste twee foto's zijn in ieder geval beide van Gijs. 

 16 juli

 

Vanmiddag ons eerste ritje. Heerlijk wat een braverd. Gijs is niet sterk in beweging en hij gebruikt zijn lijf niet zoals je het zou willen zien. Maar dat is geen enkel probleem, ik ga kijken wat er allemaal wél en goed kan met hem.  Binnenkort ook op buitenrit, want dat is heel erg goed voor hem.  Ik noem hem inmiddels de clown hier. Ik moet vaak lachen om zijn vrolijkheid en ongecompliceerdheid. Geweldig!

Onder instructievideo's vind je de start van mijn werk met hem met uitleg over de opbouw. 

 

 

 

 

 

 7 juli

 

Longeren in de rijbak en kijken hoe hij reageert op opstappen. Gijs gaf in het verleden ogenschijnlijk onoplosbare problemen in de beweging schreef ik ook al eerder. Ondefinieerbaar huppeltje volgens zijn vorige eigenares.  Mij deed het meteen denken aan teugelkreupelheid. Een te sterk inwerkende binnenhand, vaak ritmisch inwerkend in de tact van de beweging, maakt dat het voorbeen op die inwerking nog extra verkort. Vaak is het voorbeengebruik al verkort door vasthouden in de scheefheid. Dan raakt het het lijf steeds verder verstrakt en de schouder geblokkeerd. Dat kan inderdaad zover gaan dat een paard een huppelend pasje ontwikkelt. Zoals dat zeker het geval kan zijn bij een paard als Gijs die echt wel zijn lichamelijk beperkingen heeft in de zin van een slappen achterhand en weke koten achter. 

In de longeerbak aan de lijn merkte ik het huppeltje inderdaad ook op. Als Gijs een moment "tegen de lijn aan liep" liet hij het zien.  Geef dan lucht, haal alle druk weg, drijf voorwaarts en zorg voor ontspanning en hij loopt weer mooi. Superfijn dit te merken. 

 

Wederom is Gijs het braafste paard van de wereld. Wat geniet ik weer van dit dier. Heerlijk.

 

Maandag a.s. volgt de dry needle behandeling en daarna kan het rijden beginnen. Daar heb ik zin in!

 

 

 

 2 juli

 

Gijs maakt kennis met het werk met dubbele lijnen. "Prototype" gemakkelijk paard dat hij is, gaf dit geen enkel probleem. Nu zo'n eerste keer toch in de longeerbak op de volte. Zekerheid en zijn veiligheid voor alles. 

 

 

 

29 juni

 

Aan het werk met Gijs betekent in deze opstartfase met  rust en beleid weer  beweging  gaan geven. Intensieve arbeid in de longeerbak voelt niet als de weg maar op lichte wijze daarin beginnen zeker wel. Dus dat doe ik nu. Het ging heerlijk. Gijs is een heel koel paard, stabiel en van zichzelf rustig. Sterk tussen de oren. Hij laat zich niet gek maken. Ideaal omdat uitspattingen hem geen goed zouden doen in dit prille stadium van weer beginnen.  In de beweging is een enorm verschil waarneembaar. Het tuigerachtige wat ik benoemde is helemaal weg. Er zit lossigheid in zijn rug vooral en in zijn beweging. Daarnaast is hij wel sterk zoekend naar balans in zichzelf. 

 

De eerste filmbeelden zijn weer gemaakt en hieronder te vinden. Ook heb ik Gijs het hoofdstel aangemeten en het zadel gepast en ook opgelegd en aangesingeld. Dat was heel lang geleden dat hij dat heeft ervaren.  Het gaf, op een moment  iets onzeker orenspel na, geen reactie. Een rondje wandelen op de verharding ging perfect.  Weer een teken van zijn stabiliteit.  Heerlijk dier.

 

25 juni

 

De osteopaat was er voor Gijs en jawel. De rug had een behandeling nodig. En de schouders zijn door de stand van zijn rechter voorbeen in combinatie met rechts vasthouden door de ruiter,  inderdaad ongelijk belast en ontwikkeld. Hierdoor ontstaat risico op kreupelheid en dat werd Gijs inderdaad al enkele malen in het verleden. Ondefinieerbaar huppeltje vaak in de draf vertelde zijn vorige eigenaar me, wat moeilijk voorwaarts gaan en moeilijk linksom de wendingen lopen.

 

Dat is helemaal niet vreemd met deze blokkades in zijn lijf, beter gezegd is het volkomen logisch.   Over enkele weken, als hij met zijn nu losse rug weer in training is, volgt er nog een dry needle behandeling. De schouders zijn erg langdurig ongelijk belast waardoor deze behandeling hem zeker zal gaan helpen.  De  onderhals zal door training langzaam maar zeker ook weer wat weg gaan vallen en de wat strakke nek daardoor losser worden. Ook de te strakke manier van bewegen zal dan losser worden. Het heeft tijd nodig. En ook daarin zal de dry needle behandeling weer fijn ondersteuning geven.

 

Blij met de behandeling en blij met het toekomstperspectief. We gaan er voor! Zo fijn dat hij dikke maatjes is met Balans. Ze lopen inmiddels samen, zowel op de wei als op paddock. Heel vriendelijk en tolerant naar elkaar. Heerlijk. Hieronder incognito, Balans en Gijs. Wat hou ik weer van deze beide dieren. 

 

 

23 juni

 

Vandaag op onderzoek uit naar wat mij lichamelijk als afwijkend opvalt.

De rug heeft enkele gevoelige plekken. Gijs heeft gevoeligheid in de nek. De spieren in de schouders zijn ongelijk ontwikkeld en rechts  is er sprake van meer strakheid nog dan links. Hij is op de lendenen wat strak. De slappe buik geeft aan dat buikspieren in het rijden niet zijn aangespannen en er dus ook geen goed achterbeengebruik is geweest, hij heeft als gevolg daarvan ook een te zware onderhals.  Gijs is verder wat week gekoot achter. En in het geheel is Gijs echt té vet. Zo in zijn geheel geen echt schokkende dingen, wel degelijk de nodige blokkades. 

 

Dat de dierenarts hem  heeft afgeschreven als onbehandelbaar en "het wordt nooit meer wat" wil er bij mij niet in. Ik heb alle vertrouwen dat dit ontzettend leuke paard nog heel veel in zijn mars heeft!

 

Ik begin sowieso met een reinigingskuur.  En morgen komt de ostopaat.  Die zal zeker ook weer veel voor hem kunnen betekenen. 

 

 

21 juni

 

Even kennis maken in de longeerbak. Eerste indruk een lief aanhankelijk dier dat niet snel onder de indruk is. Heel graag mee wil werken én samen wil werken. En die ook een knuffel nog heel erg fijn vindt. In de beweging is hij erg strak, vooral in de rug is er geen souplesse. Hij doet haast wat tuigerachtig aan. Om mee te werken is Gijs heel leuk en toegankelijk. Wat een fijn paard!

 

22 juni

 

De smid heeft hem weer knap op de voetjes gezet. Braverd! Dat ging prima. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0