Jairo

 2 juli

 

Daar gaat Jairo.  De straat op en het bos in in tweespan. Een natuurtalent in dit werk. Prachtig!!

 

En natuurlijk geldt voor Jairo wat bij al mijn plaatsingen geldt! Buiten met maatjes. Heerlijk paardenleven. 

 

 

 

24 juni 

 

Grote dag vandaag voor Jairo. Hij heeft een plek gevonden in Limburg als vierspanpaard. De ontmoeting en het werk samen met de nieuwe eigenaar hier, verliep prachtig. Jairo vond er een perfecte match in. De nieuwe eigenaar is rustig, doortastend en absoluut niet van zijn stuk te brengen.  Geweldig!

 

De foto's en het filmpje hieronder van deze ontmoeting spreken voor zich. 

 

 

 

16 juni

 

Een bijzondere dag waarop mij is duidelijk geworden waar zijn grens van Jairo ligt.  Hetwas belangrijk om er achter te komen of hij zijn spierspanning gaat loslaten en of (frequent) bereden worden wel haalbaar voor hem zal zijn. Vandaag kreeg ik de sleutel en de eindconclusie in handen: Nee, Jairo is geen paard dat bereden wil worden.  Zijn welzijn wordt uiteindelijk door het werk onder het zadel geweld aan gedaan.  Gaandeweg enkele rijsessies kort na elkaar verloor hij zowel vertrouwen als rust en de ene uitspatting volgde de andere op met rijden. Het was me duidelijk; een carrière als rijpaard is niet de carrière die bij Jairo past en waar hij zich fijn bij voelt. Integendeel zelfs. Hij is in gedrag zo puur, zo eerlijk, onbevangen en aanhankelijk en er dreigde zich door het rijden een compleet ander dier te vormen. Voor het wantrouwen  voet aan de grond heeft gekregen ben ik gestopt met de rijsessies en heb besloten voor Jairo een plek te zoeken waar hij  niet meer gereden gaat worden.  Zodat de rust die we samen hebben gevonden, de eenheid die hij samen met mij durft te zijn, het samenspel tussen ons waar hij met zoveel vreugde en enthousiasme duidelijk van geniet, het vertrouwen dat hij heeft gekregen;  zodat dit alles met een nieuwe eigenaar op een mooie plek weer vorm kan gaan krijgen.  Jairo is en blijft een karakterpaardje. Ik ben dol op hem, dol op zijn enthousiasme, het toch zo af toe eens speels proberen een grens te verleggen. Hij is een open boek voor me. Ervaring met paarden, consequent zijn, zelfverzekerdheid zijn wel de eigenschappen die de persoon moet bezitten die ik voor Jairo zoek. En, beter geen ambities om te gaan rijden.

 

 

 

 

 

14 mei

 

We zijn weer een paar weken verder en het gaat fijn met Jairo. Een probleempaard rijden is als een puzzel die gaandeweg in elkaar valt en dat is ook bij Jairo.  Het gaat heel fijn in de samenwerking en het is voor mij zaak zijn blokkades te doorgronden, en goed op te letten wat ik voel en zie.  Jairo leert heel langzaamaan dat hij onder het zadel vertrouwen kan hebben in de berijder. Met opstappen is dat vertrouwen zo mooi zichtbaar. Maar het loslaten van zijn lijf  is een zwaar proces voor hem, dat wordt me steeds duidelijker. Hij heeft zich aangewend om zijn lijf juist vast te zetten, hakken in het zand in de zin van op de rem lopen, om druk en pijn proberen te voorkomen. Dit met alle gevolgen voor zijn spieren van dien. Hij heeft grote moeite om  ongedwongen voort te bewegen. Een combinatie van de verlichte zit, zelf ontspannen blijven ademhalen of gewoon meeliften  is de sleutel. Daarnaast enorm veel geduld, nooit boos worden of forceren. We zijn dikke maatjes en een betere fundering voor groei is niet denkbaar. 

 

 

 

 

 

 

23 april 

 

In het rijden vertelt Jairo me  met de dag meer over zijn verleden. Ik voel dat hij angst heeft voor de ruiterhand en de pijn die dat tot gevolg heeft gehad in het verleden. Daarbij ervaar ik ook dat hij teugelkreupel is geweest. Linksom heeft hij zich ooit  langdurig vastgezet in zijn lijf op de zwaar inwerkende binnenhand van de berijder.  Daarbij is er ook overbelasting op het linkervoorbeen geweest.  Ik voel iets beperking in de buiging linksom, al wordt het gaandeweg al beduidend beter. Ik ondersteun hem ook met extra magnesium, dat is echt nodig bij hem.   Bij de zucht die Jairo steeds slaakt op het moment dat ik even halthoud tijdens het rijden om hem te belonen en een knuffel te geven,  ervaar ik een directe ontlading van zijn spanning door die vaak intense diep zucht.  Mijn eigen vertrouwen en ontspanning zijn van cruciaal belang om hem te helpen plezier in het werk te krijgen en zijn lijf los te durven laten met rijden in vertrouwen dat hem geen pijn zal worden gedaan. 

Ik geniet hier intens van en wat ben ook weer dol op dit kereltje!

 

 

 

9 maart

 

Ik werk bijna dagelijks met Jairo. De rust zakt langzaam maar zeker in zijn lijf, de oogopslag wordt rustiger. Hij bijt niet meer, de hysterie en uitspattingen verdwijnen langzaam maar zeker en het respect en vertrouwen groeit gestaag. Ik ben blij en tevreden. Vandaag heb ik hem met zadel en hoofdstel in de longeerbak gehad. Zadel passen en hoofdstel aanmeten, het ging allemaal heel soepeltjes. Jairo is daarin heel gemakkelijk. Hij verblikt of verbloost niet met opzadelen al is hij al een hele poos niet bereden. Ik werk nog een poosje aan de verbinding, het vertrouwen en de ontspanning en dan kan het rijden beginnen. Ik zie er naar uit!

 

 

 

 

29 februari

 

Goed nieuws! De osteopaat vond behalve stijfheid geen bijzonderheden.  Het lijkt erop dat het gedoe met het laden en de reis hem stijf hebben gemaakt was de conlusie. Zijn lijf voelt nu inmiddels al beter. Hij krijgt ook de nodige homeopatische ondersteuning om zijn lichaam te reinigen. Gewoon lekker aan het werk, conditie opbouwen, vertrouwen uitbouwen, respect vergroten. Mooie klus met een fantastisch paard.

 

 

 

 

24 februari

 

Vandaag voor het eerst een poosje aan het werk met Jairo. Een heerlijk dier om mee te werken. Heel attent en van goede wil met hier en daar fiks verwend/ brutaal gedrag waarvoor correctie nodig is. Hij spat dan even uit. Geen probleem, hij is goudeerlijk.  Dat straalt er van alle kanten vanaf ondanks zijn soms felle onvoorspelbare gedrag.

 

Verwend gedrag wordt vaak niet herkend als zodanig.  De onvoorspelbaarheid (angst)die een verwend paard vertoont is echter alleen maar uiting van op zichzelf teruggeworpen zijn en de onzekerheid die dat tot gevolg geeft.  Omdat eigenaar en paard elkaar niet goed begrijpen leidt de interactie tot steeds groter wordende onzekerheid en daardoor groeiende onvoorspelbaarheid. Zodra zo'n dier steun/duidelijkheid/consequentheid ondervindt van zijn eigenaar, zal de onvoorspelbaarheid verdwijnen als sneeuw voor de zon.Ik werk eraan en zie nu al resultaat. Heerlijk om hem in zichzelf te zien zakken. 

 

Bij onderzoek blijkt dat hij in zijn rug een gevoeligheid heeft.  Donderdag komt de osteopaat om hem van de pijn af te helpen. Wat zal dat hem een opgelucht gevoel gaan geven. Heerlijk vooruitzicht. 

 

Onder instructievideo's vind je de beelden die ik maakte van de tweede training 25 februari. Deels ingesproken, deels met het originele geluid. Stormachtig weer en toch al gauw een volgzame Jairo. Blij mee!

Reactie schrijven

Commentaren: 0