Sky

 

12 juli

 

 

Vandaag bracht ik mijn meidje Sky naar haar nieuwe thuis. Het was weer top. Een betere plek is niet denkbaar. Dankjewel Cate! Heel veel plezier en geluk met Sky.

 

We houden contact!

 

 

 7 juli

 

3 Maanden verder zijn we weer en ik ben daarvan 2 maanden intensief met Sky bezig geweest.  Wat te zien is op de beelden van 4 april heb ik niet kunnen overtreffen. In opperste concentratie en in een zo goed mogelijk contact met haar is dat het hoogst haalbare in de rijbak.  De laatste weken heb ik het rijden afgebouwd en heb een poos het middel  Ty 4 up gegeven. 

 

Ik heb namelijk de dierenarts er nog  bijgevraagd om te overleggen wat er misschien nog mogelijk zou kunnen zijn aan behandeling of middelen. Het idee van haar was om een poos Ty 4 up te gaan gebruiken en te bezien of dat resultaat zou geven. Helaas bracht dit middel  geen enkele vooruitgang.

 

Het is dus zoals het nu is, en zo zal het naar verwachting blijven. Dan is de uiteindelijke slotconclusie dat Sky het liefste paard van de wereld is, geweldig in de omgang, aanhankelijk, betrouwbaar aan de hand en onder het zadel. Heerlijk om mee naar buiten te gaan, maar géén werk in de bak. Wel longeren, dat zeker wel. Ze houdt ervan zich te bewegen.

 

 

 

 

 

4 april

 

Heel even heeft Sky te koop gestaan, ik heb kort een poging gedaan iemand te vinden die voor haar zou vallen en binnen haar grenzen zou blijven. De bezoeken van kijkers maakten me echter duidelijk dat de timing van plaatsing van Sky nog niet goed was. 

Ze had mijn hulp nog langer nodig.  

 

De afkeer van het werk in de bak werd weer heel duidelijk en ik vraag me af of enig werk in de bak überhaupt  wel in haar werkschema hoort.  Niet dat ze bokt, maar het orenspel, de zwiepende staart lieten duidelijk zien dat ze dit niet fijn vindt.  

 

 

 

 

24 maart.

 

Sky,  wat een meid.  Ik wacht altijd met verlangen tot een paard gaat reageren op mijn contactvraag in het werk, dat ze zich echt  aan me verbinden gaat.   Sky blijft  nu  tot op de dag van vandaag  op afstand.  Ik voel nog steeds geen echt contact, geen echte aansluiting in het werk.   Zolang ik naast haar sta gaat het fijn, is ze aanhankelijk. Superlief, het braafste en liefste paard wat je bedenken kunt. Maar in het werk neemt ze afstand.  Ze lijkt gewoon niet blij  te zijn in het bakwerk.  Als ik naar buiten ga is ze vrolijk, oortjes erop en gaan. 

 

Vandaag had ik me voorgenomen weer extra goed te observeren nij het rijden in de bak en ook in te voelen. En de conclusie is dat Sky niet echt blij is in dit werk en dat op dit punt ook nog geen vooruitgang is geboekt.  Bakwerk is absoluut niks voor haar. 

 

Ze heeft geen onregelmatige stap meer gezet,  al heeft ze pittig moeten werken  aan haar lijntje!  En ook is ze al veel afgevallen,  is ze zeker nog steeds te dik. 

Voorheen is er veel met haar buiten gereden. Ze is verkeersmak en heel dapper buiten.  Dat is heerlijk en daardoor is zeker voor haar een goede toekomst gewaarborgd.

 

 

19 februari.  Fantastische dag vandaag.  Ik ging naar de kliniek met Sky om voor alle zekerheid haar rug op de foto te zetten. Ik wilde  100% zeker weten dat het goed is. En jawel.  Alle wervels perfect.  Haar rug is helemaal in orde. 

 

Het gaat goed met afvallen. Het voorheen muurvast zittende vet is door het werk, de appelazijn, door de solidago en heilaarde lekker los gekomen. Zo strak haar nek en lijf waren, zo los wordt het nu al. Ze kan het werk goed aan nu en spant haar buikspieren al zo mooi aan. Ze brengt achterhand beter onder met meer kracht.  Ze komt wat van de grond nu.  Dit alles in de longeerbak.  Ze lijkt momenten wat blijer en beweeglijker!

 

Rijden doen we ook af en toe. Dat gaat fijn, al is ze met rijden niet vrolijk. Schakelen, buigen, op vier eigen benen zetten. Ze loopt heel vlak, dat rijdt gemakkelijk, iemand die zelf rugklachten heeft,  kan haar met gemak rijden.  Stap, beetje draf. Werken aan afmaken van de passen is ons doel. Van de voorhand af ook met rijden, en  vrijer,  losser  en groter gaan bewegen.  Ik voel momenten met iets meer ruimte in de beweging.

 

 

Mooi weer; lente half februari! Deken af en de wei in. Daar worden ze blij van! 

 

 

 

 

 

 Aan het werk 12 febr. '18. De singel kan al een paar gaatjes strakker als de laatste keer dat het zadel er op lag een paar weken geleden. We gaan de goede kant op met deze obesitas dame. 

 

Sky kwam hier 14 januari j.l.  Ze had klachten die me duidelijk leken maar bij aankomst hier toch voor wat verwarring zorgden. Ieder dier leert me weer en ook Sky vormde daarin geen uitzondering.  Sky was al een maand of 8 aan het sukkelen. Langzamerhand onregelmatig geworden links voor.  Foto's tonen geen afwijking, peesproblemen ook door de dierenarts uitgesloten. Rust loste het bij de vorige eigenaar op maar een korte poos in het werk en ze werd weer onregelmatig.  Ze kwam bij me na een rustperiode van drie maanden waar ze gewoon buiten stond niks te doen.  Mijn eerste gedachten die ik uitsprak tegen de oude eigenaar bleken wel volledig te kloppen:  Sky liep erg op de kop en erg scheef wat haar dragende voorbeen (van de bolle kant) zodanig belastte dat er kreupelheid op dat been was.  Door de niet geringe vervetting was de last ook nog eens extra zwaar.  

 

Maar dat been was niet de kern.  Ik vermoedde sterk dat het been gevolgpijn was van een klacht ergens anders. In longeer-stapwerk aan de korte lijn liet Sky wat bijzondere dingen zien. Linksom ging dat mooi, ontspande ze en toonde ging bijzonderheden. Rechtsom echter, nota bene haar goede kant;  ze is rechtsgebogen,  zwiepte ze bij elke ophouding die ik om een wending te vragen met haar staart.  Draf gaf meteen onregelmatigheid.  Ze kon uit de schouders niet wegkomen, vooral links was ze beperkt. Galop heb ik daarom niet gevraagd. Toen ik de rug nauwkeurig bevoelde vond ik mijn antwoord. Door de vervetting was het niet gemakkelijk te voelen maar toch merkte ik dat de rug vast zat en haar pijnklachten gaf. De chiropractor zou haar verlichting moeten kunnen geven dus belde ik die meteen.

 

Enkele dagen later was hij er en inderdaad had Sky problemen met twee vastzittende wervels. Volgens de chiropractor was dit ook al langdurig.  De behandeling ging in een keer goed en Sky was van haar klachten verlost.  Na  2 dagen weer aan het werk en nu ook draf en galop. Het wonder was geschied, Sky was niet meer kreupel!  Vanaf dat moment dagelijks aan het werk, veel stap en wat galop in de longeerbak.  Rustig opbouwend. Conditietraining en losmaken.  Er was van zwiepen van de staart in de longeerbak ook geen sprake meer. En na een poosje een keertje rijden. Met rijden gaf ze toen wel een zwiepende staart. Niet vreemd, want de arbeid zou zeker wat stijfheid tot gevolg kunnen hebben. Ook al omdat de rug zo lang vast had gezeten.  

 

Ik gun haar de tijd en rijd nog steeds niet maar longeer, wandel, doe veel staparbeid en laat haar galopperen voor de conditie.  Ze gaat heerlijk. Superlieve meid die graag bezig is, veel energie heeft, fijne looplust.  Zeldzaam koel in het hoofd, niet schrikkerig. Een heerlijk dier om mee bezig te zijn. 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0