Jenneke

 27 november

De advertentie van Jenneke kwam uit mijn hart. Mooi hoe dat in een aantal van de vele reacties  reflecteert.  Aan heel wat mensen gaat ook de kernvraag van liefde voor het dier voorbij. Dat is niet erg, die mensen nodig ik niet uit. 

 

Maar bij een aantal reacties voelde ik de intensiteit van het verlangen juist met Jenneke kennis te maken. Niet omdat ik adverteer in een lage prijsklasse, maar omdat de tekst, de foto's, mijn verslagen op deze site, mijn advertentie en het filmpje hun hart raken.  Omdat het klopt, met hun gevoel resoneert.

 

Dan aan mij de taak te gaan filteren, na te denken en in te voelen over de plekjes die geboden worden, de woorden die gesproken worden, de manier waarop en waarvoor men Jenneke wil gaan inzetten.  Ik maak notities, stuur apps, bel mensen op in mijn onderzoek naar die ene levenslange plek voor mijn zwarte pareltje.  Is het nodig dat ze gereden wordt, vraag ik me af.  Of is aandacht, een plek waar rust heerst, een paar soortgenoten en optimale verzorging misschien zelfs beter voor haar.  Een privéplek die levenslang is bovendien.  Ik denk aan de afgelopen weken dat ik vanwege haar beenblessure niets kon doen en realiseer me dat ze heel tevreden was. Poos in de wei, contact met Roos, hele dag gewoon buiten. Een knuffel een aai. Ze was duidelijk tevreden.  

 

Ik kom uit bij een man, een jonge vader. Mens met een hart van goud, gevoel voor dieren, voor mensen, voor integriteit. Dankbaar voor wat hij bezit, voor waar hij wonen kan. Oprecht is hij, ook simpel recht door zee.  Geen poespas.  Op een bijzondere emotionele manier is hij komen te wonen waar hij woont. Een prachtplek. Veel grond, een paar mooie stallen. Pal achter zijn woning. Net als bij mij loopt hij vanuit zijn tuin zo de weilanden in. Hij rijdt niet, ment niet maar houdt van friese paarden. Gewoon omdat het rustige lieve dieren zijn. Hij knuffelt ze, zet zijn kindjes er eens op.  Poetst en verzorgt ze.  Gewoon omdat hij  dat fijn vindt. De dieren zijn deel van het gezin en blijven tot de dood.  Achter zijn huis staat Klara. Ze heeft vergelijkbare aandoeningen als Jenneke.  Ook zij kan niet meer intensief worden gereden. Klara is van 2003, net als Jenneke.  En zo graag zou deze man er nog een friese merrie bij willen. 

 

Ik hoef hier niet lang over na te denken. Deze plek is goud, het gevoel en de liefde voor de dieren groot. Ja, in volle overtuiging gun ik deze man Jenneke. Vandaag ging ik op bezoek. Met de fiets, het is 5 km van me vandaan. En ik zie een ontspannen blije Jenneke, de prachtige plek en de dolgelukkige nieuwe eigenaar die haar net heeft opgehaald.

 

Wauw, wat heb ik mooi werk. Het liep volledig anders dan gepland. Jenneke zou een langdurig project zijn. Maar de onvoorziene ontwikkelingen met de einschluss, de hoefzweer en de gevolgen daarvan verkortte het traject. Toch kan ik zeggen. Beter geslaagd kan het niet zijn.

 

Dankjewel voor het vertrouwen Sabine. Je bent meer dan welkom op de nieuwe plek. Je hebt het nummer al. Ga beslist eens op bezoek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 november.

 

Met deze woorden, rechtstreeks uit mijn hart, presenteer ik Jenneke op marktplaats. Op zoek naar een gouden plek.

 

Voor mijn prachtige Friese dame Jenneke zoek ik een gouden plek voor de rest van haar leven. Jenneke is 15 jaar, 1,58 of tikkie hoger. Prachtig breed type. Haar volledige verleden is bekend. Ze is koelbloedig, zeer betrouwbaar, verkeersmak, kan alleen op buitenrit gaan. Goed trailermak. Bij haar vorige eigenaar reed een kindje van 4 of 5 jaar soms alleen op haar. Jenneke stapte dan lief in het rond.  

Jenneke kwam bij me als tussenstation in haar zoektocht naar een nieuwe mooie plek. Dit om precies uit te gaan zoeken wat met haar beperkingen nog volledig pijnvrij voor haar mogelijk is. En dan een plek te zoeken die binnen haar grenzen ligt. En waarbij haar toch ook ongekende mogelijkheden en kwaliteiten tot hun recht komen. Jenneke heeft nl. wat beperkingen, een chronisch overvulde kogel en pijp rechts achter en één lichte KS wervel met spondylose. Dit maakt voluit gebruik in bv. dressuurwerk onmogelijk.  Ik wil haar dan ook absoluut niet bij een dressuurgericht amazone plaatsen.

Jenneke is er helemaal klaar voor naar een lieve lichtgewicht recreant te gaan die het fijn vindt buitenritten te maken en het bos in te gaan. Veel stappen, rechte lijnen een drafje en en stukje galop. Daar geniet ze met volle teugen van en dat gaat volkomen probleemloos.  Oortjes erop en plezier in haar werk. Dan voelt haar lijf prettig en heeft ze totaal geen klachten. 

Lichtgewicht vraag ik omdat er maximaal een 17,5 inch zadel op haar past. Liever nog 16,8 zoals KN die heeft. Die past perfect. Jenneke is nl. kort van rug en overbouwd.

https://youtu.be/mSbqeiFXRQM filmpje van 23 november j.l.

Als gezinspaard, knuffelpaard met kinderen, therapiepaard, recreatiepaard voor bosritten, komt Jenneke volledig tot haar recht. Ze houdt van eindeloos gewriemel aan haar lijf. Manen vlechten, poetsen. Kom maar op lijkt ze te zeggen. Een innemend warmhartig dier die het allerbeste verdient.

 

 

 

 

 

 

 

23 november

 

Vandaag met een vriendin aan het werk met Jenneke om beeldmateriaal samen te stellen voor de zoektocht naar een mooie plek. Eerst natuurlijk een heerlijke poetsbeurt. Manen weer mooi opnieuw in de vlechtjes. Voetjes bijgewerkt. De smid moet nog even wachten. Ze heeft ijzers onder gehad en het moet gewoon nog een poosje doorgroeien. 

 

En toen in bak wat rond gestapt en naar buiten. Het pad op en de weg op. Er kwam zelfs nog een grote trekker voorbij en Jenneke wordt er niet anders van. Wat een heerlijke koele kikker.

 

Hieronder de foto's van vandaag  van het rijden vandaag. Haar rechter achterbeen is het been wat nog wat dik is.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 november

 

Wat is er veel gebeurt de laatste 6 weken. Maar gelukkig met een happy end!

 

Ik was heerlijk met haar aan het werk. Op onderzoek wat ze probleemloos aankan en wat ze leuk vindt en op onderzoek waar ze nog versterken kan. Ik heb haar gereden, wat een ongelooflijke schat!  Inderdaad bleek  een passend zadel er voor te zorgen dat Jenneke geen enkele pijnklacht vertoont bij zadelen, opstappen en rijden in stap of buiten in draf rechte lijnen.  Ik kwam daarnaast tot de conclusie dat in de bak dressuur rijden beslist niet haar hobby is. Ze kan het gewoon niet meer.  Rondstappen prima, doet ze geweldig.  Dan is ze ontspannen, heeft duidelijk geen last en geen pijnklachten. 

 

Maar rondjes draven, oefeningen doen etc.  geeft een zwiepende staart en er is te merken dat haar dat teveel belast.  Ze vertoont dan zelfs in de drafovergang licht staakgedrag, dat zegt genoeg.  Een klein tikje van de zweep is voldoende om haar voorwaarts te doen gaan, maar ze toont duidelijk dat het haar moeite kost.  Lengtebuiging is niet mogelijk.  Jenneke liep als 6 jarige Z dressuur wat in mijn beleving schier onmogelijk is op een goede paardvriendelijke en eerlijke manier.  Ze heeft in mijn beleving daardoor ook zeker die ene plek kissing spines en spondylose  opgelopen.  Draf op rechte lijnen gaat goed. Geen enkel probleem.

 

Jenneke kreeg kort nadat ik met haar werkte van het een op andere moment een dikke kogel. Binnen 24 uur werd het been tot de liesstreek dik en de dierenarts heeft haar antibiotica en pijnstilling gegeven; de remedie tegen einschluss ( extreme vochtophoping bij een ontstoken wond) Nadat de pijnstilling was uitgewerkt( die ik nog enkele dagen moest toedienen)  bleek ze kreupel.  Ze liep rechts achter op haar teen wat op een hoefzweer duidde. Een aantal dagen gaf ik lijnzaadkuur en de zweer brak na enkele dagen door langs de kroonrand. Jenneke knapte zienderogen op.  Uiteindelijk na enkele weken toch weer de dierenarts erbij die een middel toediende om het laatste vocht dat nog wat bewegingsbeperking gaf, op te heffen.  Dagelijks rustig bewegen zodat Jenneke warm werd en dan het been insmeren met compagel moest uiteindelijk de oplossing geven. Op deze behandeling reageerde ze meteen goed op.  Gelukkig! Of het been nog weer helemaal 100% dun zal worden moet nog gaan blijken.  Nu is de beperking in de beweging nog minimaal en als ik even bezig ben met haar wordt het gaandeweg steeds  beter.

 

Ik ben dus weer rustig aan het werk met haar. En de tijd is rijp een mooie nieuwe plek te gaan zoeken.  

 

Ik weet precies wat ik zoek. Een lief lichtgewicht mens. Vanwege haar korte rug en overbouwdheid past er enkel een 16,8/ 17,5 inch maximaal zadel op haar en daar past nu eenmaal geen fors mens op.  Ik zoek iemand die een vriendin zoekt en het heerlijk vindt lekker stapritten met wat draf op rechte lijnen en een klein galopje misschien, in het bos te maken. Want daar maak je Jenneke het meest blij mee. Ze zit heerlijk en neemt je met een ontspannen rug en ontspannen beweging heerlijk mee.  Ik zoek dus beslist geen dressuuramazone. Dat mag duidelijk zijn na het lezen van de eerste alinea van dit verslag.  Als gezinspaard is Jenneke geweldig, ze geniet van aandacht en gefriemel; manen vlechten en poetsen, ze staat als een blok te genieten van alle aandacht.  Jenneke is zo af en toe zelfs gereden door een meisje van 4 of 5 jaar. Gewoon los in de bak doet  ze dan haar rondjes.  Ik werd verrast met filmbeelden van Jenneke en het kindje door de vorige eigenaar van Jenneke. Zo schattig. Braver en liever kan een paard niet zijn. Geweldig!  Ze verdient een topplekje weer en ik ga er alles aan doen haar dat te bezorgen. 

 

 

 

 

 

 

 

6 oktober

De eerste week is voorbij gevlogen en we werken fijn samen.   Werken aan voorwaarts! in de longeerbak gaat goed. Op rechtgerichte momenten een duidelijke verruiming van de beweging.  Jenneke krijgt homeopathische middelen voor haar rug, ik ben haar aan het "ontgiften", ze staat op dieet,  ze krijgt ondersteuning tegen verzuring,  en in haar waterbak steeds  een scheut appelazijn tegen de vervetting. En dagelijks een lichaamsbehandeling zoals ook Roos en Gita die krijgen wat ze heerlijk vinden.  Om een beeld te geven van deze behandelingen kun je bij Gita kijken op deze site.

 

Jenneke went goed en is dikke maatjes met Roos waar ze naast staat. Ook met Gita is een mooie balans. Een mooi drietal zo. 

 

 

 

 

 

 

30 september 2018

Bij aankomst hier hebben we de zadel waarmee Jenneke is gereden bekeken en deze paste haar beslist niet. Er is van drukverdeling geen sprake.  Op de korte rug van Jenneke drukt het zadel op schoft en lendenen en draagt het middenstuk niets. 

 

Dit samen met het gegeven dat Jenneke geen zware pijnklachten toont doet vermoeden dat juist het zadel de problemen die zijn ontstaan, heeft veroorzaakt.  Jenneke vertoont in heel lichte mate staakgedrag werd me verteld.

 

Ik ga het ervaren...........

 

wordt vervolgd