Ferry

30 september

 

Grote dag voor Ferry vandaag. Verhuizen naar zijn nieuwe vriendjes! Meteen al gezamenlijk op de wei. Geweldig.

Super blij met deze plaatsing. Nu lekker even wennen en dan ga ik daar de dames ondersteunen.

 

 

 

 

22 september 

 

De les gisteren ging geweldig. Irene krijgt langzaam maar zeker de rijtechniek in de vingers die nodig is om ontspannen en goed een paard te berijden. Vandaag deed ik de ultieme test door haar wat langer te laten draven en enkel te wijzen op de haar eigen naar vóór gerichtheid én het continu bewust zijn van haar eigen ontspannen ademhaling. Het maakte dat Ferry al veel beter kon ontspannen en het ook bleef. Het oude "er wordt pijnlijk aan mijn hoofd en mond getrokken" gevoel  kon hij loslaten.  Zijn kaak die ooit gebroken is, kreeg zo de rust die het nodig heeft. De verbinding die op deze wijze van rijden met Irene ontstaat is er, weliswaar pril mar hij is er. Zij zal uit eigen motivatie en inzet dit voort moeten zetten. 

 

Ook Wilma heeft even rondgestapt voor het eerst. Zij zal pas in een later stadium echt gaan rijden op hem zo nu en dan. Voor nu is het zo dat de basis er ligt en dit nog tot eind volgende week een paar keer wordt bevestigd met Irene.  Dan kan Ferry op 1 oktober de wijde wereld weer in. Naar Feija zijn nieuwe vriendin. Natuurlijk blijf ik deze dames en Ferry voorlopig ondersteunen en begeleiden.  Dat is in dit stadium zeker nog nodig. 

  

Hieronder het eerste stapmomentje van Ferry en Wilma

 

6 september

 

Eerste keer rijden is een feit en dat ging heel mooi. Daaraan voorafgaand is er door de nieuwe eigenaren met hem gewandeld door de bak, zijn er ademoefeningen gedaan en hebben we zadel en hoofdstel omgedaan. Om elkaar goed te leren kennen en om duidelijk te maken dat samenwerken met de mens niet alleen maar  rijden is was deze voorbereiding enorm waardevol. Ferry reageert fijn op beide dames, is rustig en gehoorzaam. Het is duidelijk een mooie match met beide.

 

De oogopslag van Ferry verandert met de dag en wordt nog zachter. Ook mijn prachtige kudde van 3 doet hem goed. Hij toont blij en ontspannen. Hij is de leider van de drie en de dames mogen hem wel. Al heeft Belle iets meer moeite met hem gehad dan Roos. Die plukt het hooi uit zijn mond en Ferry laat het gebeuren. Prachtig om te zien. 

 

Hieronder een filmpje van de eerste rijles, een foto ervan en het mooie drietal.

 

  

 

19 aug

 

Op een bijzondere manier kwam ik in contact met de mensen waar ik enkele jaren terug Feija plaatste.  Het gaat geweldig met Feija en de beide zussen en mams zijn dol op haar.  Maar Feija heeft met één van de zussen duidelijk meer band dan met de andere en daarom werd besloten op zoek te gaan naar een nieuw leuk paard voor moeder en dochter. Vandaag waren ze op bezoek bij Ferry.  Al staat hij helemaal nog niet op de nominatie voor vertrek, ik zag reden te over Ferry onder de aandacht te brengen van deze lieve mensen. 

 

Verliefdheid van beide kanten en Ferry gaf zich vol overtuiging weg. Gapend stond hij uiteindelijk tussen hen in te rusten. Het hoofd laag en innig tevreden. 

 

We starten 1 september met lessen en opbouw van de verdere training van Ferry en als alles mooi vorm heeft, gaat Ferry naar deze lieve mensen en wordt de vriend van  Feija. Geweldig!!

 

 

 

15 augustus

 

Ferry. Hij gaf zichzelf deze naam. Mooi, het past bij hem.  Van Spaanse afkomst en zijn verleden laat zich raden. Die was niet fijn. 2 Augustus is hij gebracht. Zijn vorige eigenares had geen zin meer om te rijden en gunde hem een mooie nieuwe plek langs deze weg.   Wat Ferry me  duidelijk maakte is dat hij een langdurige periode heeft ondergaan waarin hij onbegrip, eenzaamheid en heel veel spanning heeft ervaren.  Het was goed merkbaar, hij stond op scherp in reacties. Hij laat zich aanhalen en pakken en toch is hij Iets onzeker nog in mensencontact. Het is duidelijk dat er ruw met hem is omgegaan en even aankijkt of de mens die hem benadert wel oké is.  Bij de vorige eigenaar is hij al wel deels van zijn gespannenheid hersteld begrijp ik uit hun verhaal maar hij is er nog niet.

 

Nu, 2 weken later heb ik een ontspannen paard, zijn lijf voelt los en ontspannen, zijn oogopslag is volkomen anders; een soort van bevrijd.  Hij geniet van de aanwezigheid van Roos en Belle en toont zich een duidelijke van vriendelijke leider. Met z'n drieën rustig weidegedrag en heerlijk aan het "paard zijn".   En ik op mijn beurt geniet van dit plaatje. De spanning die ik in hem voelde is weggeëbd. 

 

In de longeerbak in het vrije werk laat hij een leuke beweging zien. Hij werkt fijn samen, is ontspannen en laat zich goed leiden.  Zadel en hoofdstel zijn inmiddels alweer aangemeten en binnenkort staat rijden op het programma.  Ferry werd gereden door een tienermeisje en dat ging op zich prima. Wat onhandig in de aanleuning ging het.  De filmbeelden laten me zien dat het kwam door veel te veel in de mond te werken en geen enkele impuls van achter op te roepen. Ik zie op de filmbeelden dat hij de passen 2 x zo ruim maakt zodra het meisje de teugels vrijlaat of een moment haar binnenhand vooruit schuift.  De mond van en paard is heel gevoelig en zeker ook bij Ferry vanwege het feit dat hij ooit zijn kaak heeft gebroken.  Hij werd ook met ongebroken trens gereden die wat minder beweeglijkheid in de mond geeft.  Ook ik zal daar mee starten al is bitloos wel het doel.

 

Hieronder een aantal foto's van in de longeerbak de 2e of derde dag dat hij er was. De eenzaamheid is op de foto van het hoofd nog af te lezen. Dan vandaag heerlijk de wei met Roos en Belle. 

Een  korte compilatie van het rijden wat men deed is in de maak. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0