Baily

 

20 april

 

Luna en Baily samen op hun nieuwe plek waar niets meer hoeft en alles mag. Een lot uit de loterij dat Luna kon blijven bij haar eerste vriendin waar ze ooit mee durfde kroelen . Zoo blij met deze plaatsing van deze prachtige dames samen. 

 

Hieronder een korte video net na aankomst en een foto van dag 2 waar de kudde van 4 compleet bij elkaar loopt. 

 

 

 12 april

 

De uitslag van het uitgebreide bloedonderzoek gaf geen afwijkingen. Ik verwachtte ook het toen me de hoofdpijn scheuten zo duidelijk werden. De slotconclusie was me daarmee ook zo goed al zeker.

 

Baily heeft een verstrakking rond atlas en eerste nekwervels.  De verdere blokkades in haar lichaam zijn opgelost en ze beweegt gecoördineerd. Spieren op haar hele verdere lijf voelen nu los en goed aan. Enkel met het schudden van het hoofd zo nu en dan gooit ze zichzelf nog uit balans, dat zal altijd aandacht blijven vragen.

 

Dit is voor mij het eind van het traject dat ik ga doorlopen met haar.  Er is geen kant en klare "remedie" voor de nek.  Heel langdurige oefeningen doen om haar beter en beter te leren haar hals uit te leggen kan verlichten maar echt loskomen van deze chronisch overbelaste en geplaagde spieren en banden is niet een reële verwachting. Ik werk zolang ze nog hier zal zijn aan het loslaten en verlengen van de hals. 

 

Ik dien hierbij nog wel te melden dat er enorm veel paarden worden gereden met een vergelijkbare aandoening waarbij hard zijn en doordrukken maakt dat die paarden functioneren als rijpaard. Na enkele minuten gaat het endorfine stromen, volgt er vaak tandenknarsen of overmatig schuimen en lijkt er niets aan de hand.  Zo ga ik echter nooit Baily plaatsen.  Zij verdient gezien te worden en dat er rekening met haar wordt gehouden. 

 

Hals verlengen en ontspannen is de belangrijkste bezigheid voor degene die na mij met haar verder gaat en rij ambities heeft.  Of ikzelf Baily nog echt als rijpaardje zie.  Nee. Bij echt de perfecte match kan er veel. De interactie tussen eigenaar en paard is uiteindelijk de hoofdfactor wat mogelijkheden in samenwerking betreft.  Maar omdat Baily een verleden heeft van regelmatig bokken zal ik haar nooit als een betrouwbaar en eerlijk rijpaardje willen plaatsen. 

 

Baily heeft ook de looks en het lijf om een veulen mee te fokken. Dus daarvoor zou zij ook goed ingezet kunnen worden bij iemand die dat aan huis leuk vindt. Ze is sociaal naar andere paarden en heel vriendelijk en eerlijk in de omgang. Zal nooit bijten of trappen. Dat komt in haar wereldje helemaal niet voor. Kortom, mogelijkheden genoeg. De juiste plek en match is zeker te vinden. 

 

Hieronder links op de foto Baily in een heerlijk kroelmoment met Luna. Luna die voor het eerst een maatje heeft waar ze dit überhaupt mee doet. 

 

 

 

 

6 april

 

En dan ineens klettert het kwartje binnen.  Een in specialisatie doorstuderend osteopaat was hier om van een ander paard een assessment te maken voor haar opleiding.  Ik liep met haar na afloop naar Baily om een second opinion te vragen over het gedrag met haar hoofd. Want nog altijd zie ik Baily te veel slaan met het hoofd als  ze het in arbeid doorbuigt achter de loodlijn. Ik bestempel het gedrag als afwijkend en duiding van klachten. 

 

Gezegend met hooggevoeligheid kwam nu op dat moment het antwoord als vanzelf. De osteopaat raakte wat plekken rond atlas en oren van Baily en ze reageerde qua energie zo sterk dat de hoofdpijn bij mij binnen knalde. Wauw!  Helder nu.  Het gebied rond atlas en eerste wervels staat strak en de spieren in dat gebied zijn uitermate gespannen, dat was al duidelijk. Als ze haar hoofd beweegt is het  zichtbaar en voelbaar.  Haar reactie op druk van het kopstuk van het hoofdstel en van achter de loodlijn knikken is  stekende  hoofpijn, en dat is een nieuw en  belangrijk gegeven. Het lijkt de kern te zijn, de oorzaak van al het andere waar ze mee te kampen had. En bij stekende hoofdpijn slaat ze met haar hoofd. Ja logisch!!  Zo in vrijheid heeft ze geen pijn!

 

Uitslaan in vrije beweging is over wat ze eerder deed voor de eerste osteopaatbehandeling. Lichamelijk is ze verder oké nu en ik verwacht van de bloedtest geen ernstige afwijkingen. 

 

Ik ben begonnen met zachte massages en een homeopathisch middel en oefeningen waarbij ze haar hals uitlegt en zichzelf lang maakt. Dat ging in de eerste sessie meteen al mooi. ik gebruik daarbij nu her en der balkjes in de longeercirkel zodat ze in aandacht vóór zich moet zijn en moet opletten. Dat werkte perfect. Dubbele lijnen trainen is ook een mooie optie.  

 

Deze blokkade lijkt rechtstreeks verbonden te zijn met haar prille begin van de zadelmak-maak en beleerperiode. Paarden worden dan vaak achter de loodlijn gedwongen en dat heeft enorme gevolgen.  Door deze blokkade lijken alle andere blokkades in haar lichaam te zijn ontstaan. Dat waren gevolgblokkades door compenserende bewegingen en overbelasting omdat Baily niet vrijelijk kon bewegen door de gedwongen houding voor,  en niet goed kon leren de berijder te dragen.

 

Hieronder wat foto's van dit werk. een blij Baily met haar aandacht er goed bij.

 

 

4 april

 

Daar gingen we dan.  Het was héél erg lang geleden dat ik iemand inschakelde om en paard te rijden voor me. Maar nu was het echt een keer nodig. Baily plaatst me nogal voor vraagtekens en juist door haar een keer door te laten rijden door iemand met stevig doorzettingsvermogen die ook niet zal vallen krijg ik de kans goed te kijken wat ze laat zien. 

 

Het rijden ging op zich prima. Ik vroeg de ruiter haar zo los mogelijk te laten voor en gelukkig deed hij dat ook.  Wat me gaandeweg duidelijk werd was dat Baily zich enorm vasthoudt met rijden. Ze is niet voorwaarts, loopt steeds wat op de rem en als de ruiter voorwaarts opeist gaan de oren in de nek en heeft ze daar veel moeite mee.  Zeker de galop is moeilijk voor haar.  Gaandeweg kwam ze iets losser maar vrijelijk bewegen was het zeker niet.  Het beeld dat ik heb met het vrije werk maar dan versterkt;  niet helemaal los,  niet voldoende ruim, niet vrij bewegend.  Na 10 minuten was het meer dan voldoende en hebben we het voor gezien gehouden.  

 

Hieronder wat foto's, onscherp maar voldoende voor de beeldvorming.

 

Ik heb een en ander goed op me in laten werken en heb in eerste instantie besloten bloedonderzoek te laten doen naar de spierwaardes.  Baily is aardig bespierd terwijl ze ongetraind is. Het is niet echt extreem maar ze heeft zeker ook niet het lijf wat je zou verwachten van een ongetraind paard.  In overleg met de dierenarts heb ik echter besloten een volledig uitgebreid bloedonderzoek te laten doen zodat wat dat betreft er weer veel afgevinkt kan worden als oorzaak.  De uitslag verwacht ik einde deze week, begin volgende week. 

 

30 maart

 

Alweer meer dan een maand verstreken. Baily is goed in balans gekomen. De beweging  heeft nog niet de ruimheid die er in zit maar de regelmaat is mooi om te zien. Coördinatie stukken beter. Wel vond ik haar nog altijd teveel slaan met het hoofd en is de osteopaat terug geweest. Hij heeft nog werk gehad aan nek en atlas. Het was de vorige behandeling ook erg veel wat er scheef zat en haar blokkeerde dat het helemaal niet gek was dat een extra behandeling nodig was. 

 

Baily heeft een lang verleden van regelmatig bokken. De oorzaak lijkt nu duidelijk. Naast allerlei lichamelijke blokkades is het echter zo dat een paard  gewoontegedrag kan hebben ontwikkeld om bij elk gevoel van iets ongenoegen een bok te geven. Zeker een karakterdier als Baily.  Ze is innemend en toegankelijk maar ook wat verwend en heeft daarnaast ook een sterke eigen wil. 

Vanwege dit gegeven stap ik niet zelf op haar, nou ja, ik stapte op en af om een gevoel te krijgen of er spanning was en dat was er totaal niet.  Maar rijden laat ik de eerste keer over aan iemand  waarvan ik weet dat die hoe dan ook niet zal vallen.

 

Morgen mag Baily mee om te laten zien hoe ze zich voelt onder de ruiter en ga ik ervaren hoe ze gaat reageren. Ik ben heel benieuwd. 

24 februari

 

Voor wie er niet duizelig van wordt.... ik neem je op de video hieronder mee in een sessie met Baily in de longeerbak.  Los loopt ze natuurlijk. En ik leer haar goed voorwaarts te gaan. Daaran help ik haar met mijn hulpen en de positie waar ik sta  in lengtebuiging te komen. Zodat  ze, dan rechtgericht,  haar hoofd kan laten vallen en in balans kan bewegen.  Je ziet het schudden (klappen) met het hoofd gaandeweg minder worden, de beweging ruimer en gebruik van het achterbeen sterker.  Ze beloont zichzelf met ontspanning en veelvuldig briesen. Top. ik was blij met haar. 

 

Dit is belangrijk werk de komende periode. Ik zal het ook met regelmaat doen. 

21 februari

 

Daar gaan we dan. op weg naar de kliniek. Trailerladen ging perfect en de reis verliep mooi. Baily reist fijn en ze is nauwelijks voelbaar in de trailer. Netjes!

 

Daar aangekomen meld ik ons aan en kunnen naar binnen. de grote hal met alle geuren kan wat dreigend overkomen maar  dat gaat allemaal netjes. Wat correcties op iets drammerig gedrag en daar reageert ze goed op. 

 

Dan de foto's. En hoera!! Geen kissing spines. dat geeft de burger moed! Het gebit wordt weer mooi in orde gemaakt en we kunnen weer naar huis.

 

Hieronder de foto's van een deel van de hal, röntgen foto's van de rug en de dierenarts/tandarts die haar gebit onder handen neemt. 

20 februari

 

Vandaag de osteopaat/behandelaar bij Baily. Als intuïtief werkend mens werk ik graag samen met mensen die ook werken vanuit diep weten en verbinding. En deze man hoort zeker tot deze categorie. Voor mijzelf een verrijking, voor de paarden een geschenk.

 

Baily krijgt een fijne behandeling en alle pijnpunten en blokkades worden systematisch aangepakt.  Of er een tweede behandeling nodig is ga ik ervaren. Het was veel wat er losgemaakt moest worden en het gedrag dat door langdurigheid gewoontegedrag is geworden in compenserend bewegen; slaan met het hoofd, uitslaan in vrije beweging o.a. moet nu doorbroken worden.  Het is belangrijk dat ze zichzelf de kans geeft haar lijf zoals dat nu voelt echt te gaan ervaren. Als dat vlot gaat zal ze zichzelf nog weinig aandoen, als ze langer volhardt is deze gedragingen kan het zijn dat herhaling van (deel)behandeling nodig is.

 

Nu is dit schrijf zijn we een paar dagen verder en het lijkt goed te gaan. De eerste sessie startte ze wat obstinaat maar de tweede dag met al een stuk meer rust zodat ze het nieuwe gevoel in haar lijf goed kon ervaren. Van onregelmatigheid in de zin van kreupelheid is gelukkig geen sprake.

 

 

19 februari

 

De eerste keer in de longeerbak meteen de middag van aankomst. Baily kan wat rust in het hoofd gebruiken en dan werkt samen werken in de longeerbak, waarbij ik me als leider kan neerzetten, haar om te landen en zich over te geven.

 

Natuurlijk dan ook de beweging en het lijf goed bekijken.  Wat ze me bij aankomst op haar paddock al liet zien wordt nu bevestigd.  Bij de opstart als het adrenaline nog goed stroomt loopt ze ook nu door haar klachten heen, ze beweegt dan groter maar zeker ook strak. Maar als de rust toeneemt en ze haar lijf weer gaat voelen verkort haar beweging en worden de blokkades die in haar lichaam zitten weer duidelijker zichtbaar. Schouders die vast zitten, geen lengtebuiging mogelijk, achter ineens met een been wegzakken.  Als ze haar hoofd laat vallen, schiet er een pijnscheut door haar lijf, gooit ze meteen het hoofd omhoog en geeft met een bok uiting aan de pijnscheut.  Je komt zulke momenten op de video tegen. We werken eraan meid!

 

Morgen komt een osteopaat en dinsdag worden foto's van de rug gemaakt in de kliniek en wordt haar gebit behandeld. Want het eerste wat ik uit wil sluiten is kissing spines en haar gebit is is er ook weer aan toe. Haar gedrag met rijden is zo kenmerkend voor kissing spines klachten dat dit onderzocht moet worden.

 

Hieronder alles wat ik tijdens de eerste sessie heb gefilmd. 

 

 

 

 

19 februari

 

Daar is ze dan. Mijn nieuwe project. Baily. Zo jong en dan al met zulke problemen. Er moet iets fout zijn gegaan waardoor haar lijf niet doet wat Baily zelf zou willen. Ik zie heel veel spanning in het hele lijf. Een ongecoördineerde beweging. Het achterlijf en haar voorkant lijken de samenwerking verloren te hebben. Strak en wat krabbelend loopt ze. zwaaiend met haar hoofd. Als ze er net is en de adrenaline even stroomt, loopt ze er doorheen maar ook dan is de strakheid en spierspanning duidelijk te zien. 

 

In de opvoeding heeft Baily ook wat correctie nodig. Ze is wat verwend en probeert haar eigen koers te varen. Vanwege de betrouwbaarheid in de omgang heeft dit geen problemen gegeven. Bij mij echter dient ze haar plek te kennen. Dat maakt dat ze sneller zal landen, zich aan me op zal durven trekken en zich aan me over te geven.  Het geeft haar innerlijk rust waardoor ze ook in gedrag goed tot rust zal komen.

 

Naar de andere paarden is ze super sociaal en een helende factor voor Luna die zo op de goede weg is in sociaal gedrag. 

 

Op de foto's hieronder de aankomstdag en wat leuke contactmomenten met een normaal reagerende Luna.  

Reactie schrijven

Commentaren: 0