Baily

 

30 maart

 

Alweer meer dan een maand verstreken. Baily is goed in balans gekomen. De beweging  heeft nog niet de ruimheid die er in zit maar de regelmaat is mooi om te zien. Coördinatie stukken beter. Wel vond ik haar nog altijd teveel slaan met het hoofd en is de osteopaat terug geweest. Hij heeft nog werk gehad aan nek en atlas. Het was de vorige behandeling ook erg veel wat er scheef zat en haar blokkeerde dat het helemaal niet gek was dat een extra behandeling nodig was. 

 

Baily heeft een lang verleden van regelmatig bokken. De oorzaak ik helemaal duidelijk. Daarnaast is het echter zo dat een paard dan gewoontegedrag kan hebben ontwikkeld om bij elk gevoel van iets ongenoegen een bok te geven. Zeker een karakterdier als Baily.  Ze is innemend en toegankelijk maar ook wat verwend en heeft daarnaast ook een sterke eigen wil. 

Vanwege dit gegeven stap ik niet zelf op haar, nou ja, ik stapte op en af om een gevoel te krijgen of er spanning was en dat was er totaal niet.  Maar rijden laat ik de eerste keer over aan iemand  waarvan ik weet dat die hoe dan ook niet zal vallen.

 

Morgen mag Baily mee om te laten zien hoe ze zich voelt onder de ruiter en ga ik ervaren hoe ze gaat reageren. Ik ben heel benieuwd. 

24 februari

 

Voor wie er niet duizelig van wordt.... ik neem je op de video hieronder mee in een sessie met Baily in de longeerbak.  Los loopt ze natuurlijk. En ik leer haar goed voorwaarts te gaan. Daaran help ik haar met mijn hulpen en de positie waar ik sta  in lengtebuiging te komen. Zodat  ze, dan rechtgericht,  haar hoofd kan laten vallen en in balans kan bewegen.  Je ziet het schudden (klappen) met het hoofd gaandeweg minder worden, de beweging ruimer en gebruik van het achterbeen sterker.  Ze beloont zichzelf met ontspanning en veelvuldig briesen. Top. ik was blij met haar. 

 

Dit is belangrijk werk de komende periode. Ik zal het ook met regelmaat doen. 

21 februari

 

Daar gaan we dan. op weg naar de kliniek. Trailerladen ging perfect en de reis verliep mooi. Baily reist fijn en ze is nauwelijks voelbaar in de trailer. Netjes!

 

Daar aangekomen meld ik ons aan en kunnen naar binnen. de grote hal met alle geuren kan wat dreigend overkomen maar  dat gaat allemaal netjes. Wat correcties op iets drammerig gedrag en daar reageert ze goed op. 

 

Dan de foto's. En hoera!! Geen kissing spines. dat geeft de burger moed! Het gebit wordt weer mooi in orde gemaakt en we kunnen weer naar huis.

 

Hieronder de foto's van een deel van de hal, röntgen foto's van de rug en de dierenarts/tandarts die haar gebit onder handen neemt. 

20 februari

 

Vandaag de osteopaat/behandelaar bij Baily. Als intuïtief werkend mens werk ik graag samen met mensen die ook werken vanuit diep weten en verbinding. En deze man hoort zeker tot deze categorie. Voor mijzelf een verrijking, voor de paarden een geschenk.

 

Baily krijgt een fijne behandeling en alle pijnpunten en blokkades worden systematisch aangepakt.  Of er een tweede behandeling nodig is ga ik ervaren. Het was veel wat er losgemaakt moest worden en het gedrag dat door langdurigheid gewoontegedrag is geworden in compenserend bewegen, slaan met het hoofd, uitslaan in vrije beweging van Baily moet nu doorbroken worden.  Het is belangrijk dat ze zichzelf de kans geeft haar lijf zoals dat nu voelt echt te gaan ervaren. Als dat vlot gaat zal ze zichzelf nog weinig aandoen, als ze langer volhardt is deze gedragingen kan het zijn dat herhaling van (deel)behandeling nodig is.

 

Nu is dit schrijf zijn we een paar dagen verder en het lijkt goed te gaan. De eerste sessie startte ze wat obstinaat maar de tweede dag met al een stuk meer rust zodat ze het nieuwe gevoel in haar lijf goed kon ervaren. 

 

 

19 februari

 

De eerste keer in de longeerbak meteen de middag van aankomst. Baily kan wat rust in het hoofd gebruiken en dan werkt samen werken in de longeerbak, waarbij ik me als leider kan neerzetten, haar om te landen en zich over te geven.

 

Natuurlijk dan ook de beweging en het lijf goed bekijken.  Wat ze me bij aankomst op haar paddock al liet zien wordt nu bevestigd.  Bij de opstart als het adrenaline nog goed stroomt loopt ze ook nu door haar klachten heen, ze beweegt dan groter maar zeker ook strak. Maar als de rust toeneemt en ze haar lijf weer gaat voelen verkort haar beweging en worden de blokkades die in haar lichaam zitten weer duidelijker zichtbaar. Schouders die vast zitten, geen lengtebuiging mogelijk, achter ineens met een been wegzakken.  Als ze haar hoofd laat vallen, schiet er een pijnscheut door haar lijf, gooit ze meteen het hoofd omhoog en geeft met een bok uiting aan de pijnscheut.  Je komt zulke momenten op de video tegen. We werken eraan meid!

 

Morgen komt een osteopaat en dinsdag worden foto's van de rug gemaakt in de kliniek en wordt haar gebit behandeld. Want het eerste wat ik uit wil sluiten is kissing spines en haar gebit is is er ook weer aan toe. Haar gedrag met rijden is zo kenmerkend voor kissing spines klachten dat dit onderzocht moet worden.

 

Hieronder alles wat ik tijdens de eerste sessie heb gefilmd. 

 

 

 

 

19 februari

 

Daar is ze dan. Mijn nieuwe project. Baily. Zo jong en dan al met zulke problemen. Er moet iets fout zijn gegaan waardoor haar lijf niet doet wat Baily zelf zou willen. Ik zie heel veel spanning in het hele lijf. Een ongecoördineerde beweging. Het achterlijf en haar voorkant lijken de samenwerking verloren te hebben. Strak en wat krabbelend loopt ze. zwaaiend met haar hoofd. Als ze er net is en de adrenaline even stroomt, loopt ze er doorheen maar ook dan is de strakheid en spierspanning duidelijk te zien. 

 

In de opvoeding heeft Baily ook wat correctie nodig. Ze is wat verwend en probeert haar eigen koers te varen. Vanwege de betrouwbaarheid in de omgang heeft dit geen problemen gegeven. Bij mij echter dient ze haar plek te kennen. Dat maakt dat ze sneller zal landen, zich aan me op zal durven trekken en zich aan me over te geven.  Het geeft haar innerlijk rust waardoor ze ook in gedrag goed tot rust zal komen.

 

Naar de andere paarden is ze super sociaal en een helende factor voor Luna die zo op de goede weg is in sociaal gedrag. 

 

Op de foto's hieronder de aankomstdag en wat leuke contactmomenten met een normaal reagerende Luna.  

Reactie schrijven

Commentaren: 0