Belle

 

28 maart

 

Belle werd afgelopen zaterdag na een dag vol weeën en onrust door de dierenarts verlost van haar overleden veulentje.  

 

Een liefdevol en rustig afscheid zie je op de korte video hieronder. 

 

Belle maakt het weer goed. Omdat er nog geen melkproductie was, kan ze er relatief eenvoudig overheen stappen. Knappe meid!

28 februari

 

Belle werd niet meer gereden op de plek waar ik haar vandaan heb omdat ze lastig en opstandig werd met rijden. De toenmalige eigenaar verwees het gedrag naar de dracht.  Maar met de foto's die ze me liet zien  van het rijden bedacht ik mij dat de reden van het gedrag wel eens een heel andere oorzaak kon hebben. Belle werd met het hoofd op de borst gereden en dat geeft veel spanning in een paardenlichaam. De atlas komt onder spanning met de bovenste nekwervels. De onderhals drukt uit, de rug wordt hol waardoor lendenen verstrakken, voorbeen van de bolle kant raakt overbelast, schouders komen vast te zitten, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Kortom. Het hele lijf van een paard gaat op slot als je al iets achter de loodlijn rijdt met het hoofd, laat staan dat je het hoofd gekruld op de borst trekt.

 

En Belle raakte er opstandig van. Gelijk heeft ze! Ik wilde graag uitzoeken of ik haar kon rijden en of ze dat lichamelijk aankon nog in dit tadium van haar dracht. Dus zo gezegd, zo gedaan. Zadel en hoofdstel aangemeten en aangepast. En heel even maar wat rond stappen en heel veel belonen. Ze deed het heel mooi. Ik merk inderdaad dat ze meteen wilde duiken naar haar borst met het hoofd en erg onzeker is. Met wat aanmoediging durfde ze de hals toch snel al een fractie uit te leggen. En het rijden op zich, het opzadelen en opstappen gaf geen enkel gevoel van spanning of afkeer.   Zo kan ik mooi wat aan zwangerschapsgymnastiek doen onder het zadel en het rijden bevestigen op een goede en vriendelijke manier. Heerlijk om te doen en ik voel haar dankbaarheid  sterk.  Wat ben ik weer blij met dit dier!

 

Hieronder een korte video van wat rondjes met zadel en hoofdstel in de longeerbak en het rijden in de rijbak.

 

27 februari

 

Een razendsnelle vooruitgang bij Belle wat zelfvertrouwen en blijheid betreft. Ze fijn! Dagelijks een poosje aan de hand op het lange gras van het land achter mijn perceel,  Uitgebreide poetsbeurten,  vrij werk in de longeerbak. De aandacht doet Belle goed en ik zie haar groeien. 

 

De osteopaat was bij haar en constateerde dat er problemen waren in het bekkengebied. Hij heeft haar goed kunnen helpen. Gelukkig maar! Anders zou de geboorte van haar veulen wel erg moeilijk kunnen worden.  

 

In de longeerbak leert ze snel. Goed met aandacht al het oor al 

vaak aandachtig op me gericht. De behandeling van de osteopaat heeft haar goed gedaan want in beweging is er duidelijk meer balans. 

 

Het contact met de andere paarden gaat steeds fijner.  Belle wordt wat toegankelijker en minder afwijzend. Haar verkoudheid wordt duidelijk minder want verzwakt als ze was en dan nog verminderde weerstand door de verhuizing had een verkoudheid tot gevolg.

 

Hieronder wat beelden in de longeerbak. Ze doet enorm haar best.

 

 

 

 

12 februari

 

Hoe een uitstraling door heel veel aandacht, liefde en ruimte  in twee dagen kan veranderen. Duidelijk al verzachting, iets opening "misschien mag ik er wel gewoon zijn, ben ik waardevol". Fantastisch

 

10 februari

 

Belle is hier ook om verder te beleren maar vooral is ze hier om blij te worden, gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen, vertrouwen  te krijgen dat het leven mooi is en zal blijven voor haar,  haar dracht in rust uit te dragen en te genieten van de zoogperiode samen met Tracy en Gita en hun kleintjes.  Vooreerst wennen aan Gita en dan heerlijk samen met haar kunnen optrekken.

 

Hieronder  foto's van de eerste avond. Natuurlijk meteen in een mooie warme deken want wat heeft ze een glad zomers velletje.  Ze heeft niet veel buitenlucht gezien deze winter, dat is duidelijk.

Reactie schrijven

Commentaren: 0