Benji

 

22 september

 

Benji heeft inmiddels alweer een poosje terug een mooie plek gevonden vanuit second chance. Fijn!!

 

 

 

24 juni 

 

En de onderzoeken zijn gedaan. En weer word ik geconfronteerd met het "zieke" deel van paardenwereld. Het overkomt me vaker en het schokt me iedere keer weer.  Geld dat zo nadrukkelijk regeert ten koste van de dieren:  

Eerst Belle, waarbij recentelijk door mijn dierenarts is ontdekt dat er een chip is uitgehaald toen er een abces rond de plek ontstond.

Misty, de moedermerrie van Jesse waar een jaar gelogen is over haar leeftijd en die dientengevolge als nu net 3 jarige met een veulen aan de voet loopt, ingereden is als tweejarige tijdens de dracht en daarnaast ook nog grote voedingstekorten heeft gekend. 

En nu Benji waarbij blijkt dat de pezen achter veelvuldig zijn ingespoten wat uiteindelijk tot gevolg heeft dat hij eraan stuk ging. (Hieronder de foto's) .  Waarschijnlijk zijn deze spuiten in zijn jonge jaren in de renpaard training gegeven, wordt me verteld.  In ieder geval werd hij steeds slechter en kwam ik voor steeds grotere vraagtekens te staan vanwege een voor mij absoluut onterechte en onverklaarbare goedkeuring nov. 2022.  Vraagtekens die gelukkig bij http://www.sc-horses.nl/ in onderzoek door haar dierenarts zijn beantwoord. 

 

Benji heeft in vrijheid als hij zijn eigen ding kan doen niet veel pijnklachten.  Arbeid die als normaal wordt gezien bij een gezond paard is onmogelijk. Enkele stapritjes per week  buiten zou wel fantastisch voor hem zijn. Hij wil zo graag en is zo ontzettend meewerkend en mensgericht. Dus dat gunnen we hem met heel ons hart.  We zijn dus op zoek naar een mooie plek waar gezelschap is van een ander paard of pony, waar hij veel buiten kan zijn, waar hij aandacht krijgt en af en toe eens een stapritje kan maken. 

 

 

 

 

 

18 juni

 

Hoe wonderlijk dingen kunnen lopen. Ik zal het altijd prachtig blijven vinden.  Ik werd benaderd door een leuke meid die me een probleempaardje aanbood.  Ze had angst en wist dat ze met het dier niet verder zou komen.  Alles zou ze uit de kast willen trekken voor de technische/regulier medische benadering voor lichamelijk herstel. Maar daar zat het probleem niet. Haar paardje was getraumatiseerd, ril en onzeker. Verder heel lief en betrouwbaar in de omgang. Dat soort probleempaarden passen zeker bij mij. De gedragingen die ze omschreef zijn voor mij loepzuiver te begrijpen en de aanpak gaat als vanzelf.  En dat had de eigenares precies goed ingeschat.

 

In het gesprek over het paardje, (Roos, je vindt haar inmiddels hier op mijn site)  kwam ook Benji ter sprake. Mijn bedoeling was Benji langdurig rust te geven en aan te zien wat dat zou brengen. Maar met mijn toch wat beperkte ruimte is dat niet echt fijn.  De inmiddels nieuwe eigenares van Benji heeft veel ruimte beschikbaar om Benji de rust en tijd te geven die nodig is voor herstel. En de technisch/regulier medische aanpak zou ook op termijn wel eens de juiste kunnen zijn.  

 

We kwamen al heel snel beide tot de conclusie dat Roos beter bij mij zou zijn en Benji beter bij haar. En zo geschiedde en het werkt!!

 

Geweldig. Benji landde er meteen zoals Roos bij mij in razendsnel tempo haar rust vond. Dat is in ieder geval al stap één op weg naar betere tijden. Rust in het hoofd, tevredenheid. 

 

Veel berichten kreeg ik al over hem en zoals verwacht doet de rust hem goed. Hij beweegt al wat beter laat ze me weten. Dagje oefenen met trailer laden en de lijn erachter die ik als steuntje voor hem  gebruikte, is niet meer nodig en ook de singeldwang die hij kortstondig liet zien is alweer opgelost. Super! Allerlei onderzoeken staan verder op het programma. Net als ik is ook de nieuwe eigenares op slag verliefd geworden op Benji en voelt ze voor hem geen greintje angst. Dat kan ook haast niet anders. Benji is een ontzettend innemend en vriendelijk mensgericht paard! 

 

Hieronder een aantal foto's op de nieuwe plek. Benji is verder te volgen op haar site terwijl Roos natuurlijk te volgens is op deze site. http://www.sc-horses.nl/

 

 

 

 

21 mei

 

Blije Benji geniet van zijn rust samen met vriendin Belle. een heerlijke zondag vandaag

 

 

 

 8 mei

 

De osteopaat is geweest en Benji zit weer een stuk beter in zijn lijf. Ik noem haar osteopaat maar zij is een veel verder dan dat doorgestudeerd mens die een enorm brede kijk heeft op de werking van een paardenlijf en de oorzaak van blessures.

 

Ook nu doorzag ze de problemen en gaf me bevestiging van mijn gedachten.  De pijnplek in de rug werd daarbij overigens toegewezen aan het zadel. Het op marktplaats gekochte zadel op de tijdelijke plek waar hij was, dat zonder controle direct in gebruik is genomen moet een harde plek in het linker kussen hebben, of juist een deuk in het rechter kussen waardoor links veel zwaarder is gaan drukken.  Geen verwijt, er is met de beste bedoelingen aangenomen dat het goed was. Lendenen inderdaad ook vast, de linker elleboog overbelast en het compenserende rechterbeen pijnlijk onder de knie. Ook de voetzolen gevoelig.  Blij met al deze bevestiging.  De oorzaak wordt terug gebracht naar het linkerbovenbeen/elleboog en de gevoelige voeten.  Compenserend bewegen deed de rest waarbij de laatste weken op de nieuwe plek ook het zadel er nog een schepje bovenop deed.  

 

Benji krijgt 4 tot 6 weken volledige weide en paddock rust en hoeft even helemaal niks.  Hij komt er wel weer. Het is echt pech op pech geweest voor hem.  Heerlijk verwennen nu voorlopig.

 

 

 28 april

 

En dan vanmorgen de ijzers er onder voor.  Natuurlijk waren de smid en ik benieuwd naar het directe gevolg.  Benji heeft even in de longeerbak gelopen. Wauw!  Hij durft zijn voorvoeten weer te gebruiken, loopt "stevig".  Nu kan de knie tot rust komen.  Voor mij is het antwoord op mijn vraag of ik eerder de gevoeligheid van de voeten over het hoofd heb gezien klaar.  Heel blij dat het nu aan het licht is. 

 

Even later als Benji op de wei loopt en ik mest ga ruimen, komt hij als vanouds weer naar me toe om een aai te halen. Geweldig, de boosheid is als sneeuw voor de zon verdwenen en dankbaarheid en liefde zijn er voor in de plaats gekomen. Dankjewel kerel. 

 

Gisteren heb ik hem  goed onderzocht op verdere gevoeligheden in zijn lijf en hij toonde me een gevoeligheid in rug en lendenen.  Niet gek is dat. Hij is licht gereden op zijn voormalige kortstondige plek de laatste weken en met de gevoeligheid in de voeten kon hij niet comfortabel zijn berijder dragen. Dat gaf strakheid  en gevoeligheden elders in zijn lijf door de compenserende wijze van bewegen om de pijn in de voeten maar te ontwijken.

 

Hoe dan ook, geen probleem meer. De osteopaat maakt volgende week tijd voor hem en dan zal hij van die blokkades weer verlost worden.  Verder laat hij me iets zijn maag voelen en ben ik weer meteen begonnen met een milde 6 weken kuur voor de maag. Daarnaast een middel om de emotionele belasting  te ontkoppelen en los te laten. 

 

En als ik dan zie dat hij weer naar me toe komt, komt knuffelen, de blik weer opent en blij is, is mijn dag weer goed.  We komen er wel kerel!

 

Hieronder een paar foto's van na een poets- en verwenbeurt.   Nog duidelijk de verdrietige blik op één moment maar ook weer interesse  naar buiten en glans in de ogen op de andere foto. 

 

 

 26 april

 

Ik lees mijn verslag hieronder en voel bijna zakelijkheid in de woorden.  Maar Benji zet me, zoals hij dat altijd doet in relatie tot mensen,  weer op het rechte spoor van verbinding en gevoel. Hoe?

 

Ik leg het uit. Maandag kwam hij terug en ik herkende "mijn"

Benji niet meer.  De toegankelijkheid, verbinding en liefde waren verdwenen. Hij was boos, enorm boos, verdrietig en gefrustreerd. Oren in de nek en hij sloot zich af. Uit mijn buurt!  Kan geen mens meer zien. 

Ik zag het, meteen,  en heb hem een aantal uur volledig met rust gelaten. 'S avonds ben ik naar hem toe gegaan met alle liefde die in mij is en heb hem laten weten dat de boosheid terecht is, het verdriet begrijpelijk en de frustratie logisch. Het is goed, dat mag er zijn nu.  Ik hou toch wel van je! En zo is hij de nacht in gegaan. 

Ik heb dezelfde avond  schriftelijk een dierentolk ingeschakeld die de gevoelens waar een paard mee worstelt in letterlijke woorden kan vertalen om hem zijn stem nog beter te kunnen laten horen. 

 

De volgende ochtend zag ik dat hij nauwelijks had gegeten maar de toegankelijkheid toen ik hem benaderde was weer groeiend, het orenspel losser en de boosheid een stuk minder voelbaar.  Lekker op het land gelopen die dag  en hij onderging de massage die ik hem gaf met losse oren en zichtbaar genietend. We zijn op de goede weg. Alles mag er zijn!

 

Die avond kreeg ik respons van de dierentolk en zij liet me weten dat Benji inderdaad worstelde met zijn frustratie en verdriet om de voorwaardelijkheid die hij recentelijk in zijn leven tegen was gekomen.   Door het "uit te spreken" tegen de tolk en door mijn onvoorwaardelijke liefde weer te ervaren landde hij weer snel en kan hij door.  Een dier kent geen rancune.  Ik ook niet trouwens.

 

Ik geniet van elk moment weer met hem. We gaan er voor en we zijn weer op de goede weg. Hij gaat een stuk beter worden dan hij is. Ik zag gisteren toen hij de wei opdraafde dat hij minder goed is gaan bewegen dan dat hij deed toen hij weg ging. Voor mij was het toen aanvaardbaar, dat is het nu  niet.  Ook daar ligt geen schuldvraag, alleen het signaleren van een gegeven. De zoektocht naar wat oorzaak is van wat ik als gevolg zie, gaat door.  Mooi dat er zo'n duidelijk beeld is geschetst door het bijzondere onderzoek van die gevolgpijn. Dankbaar dat die me is gegeven. Het geeft me een  uitgangspositie van waaruit ik werken kan. 

 

Om wat recente foto's te maken loop ik naar de wei net, hij ligt te slapen. In vertrouwen blijft hij heerlijk liggen terwijl ik hem nader en aai. De laatste foto was ook de laatste die ik maakte. Terwijl ik naast hem stond legde hij zijn hoofdje neer en ging weer slapen. Geweldig.  Blij mét en vóór je lieve kerel. 

 

 

 

 

24 april

 

Benji is terug. Hij is vandaag voor onderzoek aangeboden bij een kliniek en de uitslag was dat de rechterknie van Benji hem last zou bezorgen.

Bijzonder dat met een apparaat met kunstmatige intelligentie de mate van pijnklachten is bepaald en dat ook met zekerheid wordt aangenomen als oorzaak.

Bijzonder dat dit  wordt gedaan zonder te weten wat er aan de hand zou zijn in de knie.

Bijzonder dat bij het eenvoudig onderzoek geen gevoeligheid van voetzolen is geconstateerd.

Bijzonder dat met systematisch uitverdoven vaste conclusies worden getrokken. 

Bijzonder ook dat er geen aandacht is gegeven aan iets gezwollen nieren wat duidt op afvoerstagnatie. Dit laatste is niet vreemd na verhuizing en voerverandering maar kan ook invloed hebben op gevoeligheid in voeten.

Geen probleem en ook geen commentaar, enkel bij mij een mate van verbazing. 

 

Hoe dan ook;  ik heb een prachtig traject weer te bewandelen en natuurlijk is hij welkom!  Of hij helemaal  hersteld weet ik niet.  Hij is veel te jong zwaar getraind dus de kans op een structurele blokkade of gevoeligheid hier of daar is zeker aanwezig en die nam ik ook al aan. Lichte arbeid wenste ik voor hem want hij wil zooo graag!  Maar dat ik vraagtekens heb bij de vage diagnose mag duidelijk zijn. 

 

Wat er precies aan de hand is, is dus niet gediagnosticeerd.  Alleen dat met uitverdoven van de knie/net onder de knie, zijn beweging normaliseerde.  Dat gebied gaf  gevoeligheid.  Ik zie geen heil verdere onderzoeken uit te laten voeren.  De reguliere medische wetenschap kan veel maar het brengt in moeilijke vraagstukken ook vaak de paardeneigenaar op een kostbaar dwaalspoor. Afdwalend van de kern van een vraagstuk. 

 

Wat ik wel ga doen is  ijzers laten zetten om te kijken of daarmee de situatie verbetert. Het overleg met mijn smid is geweest en ondanks het feit dat zij recentelijk gestopt is met beslaan maakt zij voor Benji een uitzondering. Dankjewel! Nieren reinigen en massage om goed af te gaan voeren zijn de verdere handelingen. Naar mijn idee zou vandaag wel weer eens een gevolg gediagnosticeerd kunnen zijn en niet de oorzaak gevonden.  Dat hij november j.l. klinisch goed is bevonden en op ijzers stond intrigeert daarnaast ook bijzonder.  En met de genoemde relatief eenvoudige stappen ga ik aanzien hoe het zich ontwikkelt. 

 

Wordt vervolgd

 

 

 

 

 

19 april

 

Een vervolg nog op Benji. Na enkele weken en een paar ritjes  op Benji later, komt de zadelmaker. Zij constateert een zorgelijke beperking in beweging.  Als de schrik bij mij hiervan is ingedaald, komen gedachtes in me op. Als eerste dat ik zo ontzettend heb te doen met de nieuwe eigenaar en vooral de lieve dochters die Benji zo in hun hart hebben gesloten.  Het gaat goedkomen!

 

Hier heeft Benji op mijn verende top rijbakbodem gelopen en toonde toen een lichte beperking in de schouder. Door mijzelf toegeschreven aan de eenzijdige belasting van de veel te jonge training als renpaard.  Door de osteopaat ben ik in die gedachte bevestigd. Daarnaast was Benji na bekappen  altijd licht gevoelig op de voetzolen en ook voelde ik soms een fractie voorzichtigheid in de voorbenen als ik uit de bak naar de opzadel plek reed en hij op de verharding kwam.  En daar lijk ik misschien een belangrijke zaak over het hoofd te hebben gezien; dat de gevoeligheid van de voorvoeten iets structureels kan zijn. En dat in de omstandigheden nu, buiten rijden, (zelfs het dorp in wat is het een kanjer), en wellicht een net wat minder verende bodem waarop verder gereden wordt,  aanleiding geven tot verslechtering van de beweging.  Ook was de terechte opmerking van de huidige eigenaar, Benji is nov. jl klinisch goed bevonden en stond toen op ijzers.

 

Maandag wordt onderzoek gedaan door een dierenarts en ik ben benieuwd!

 

 

 

 

2 april

 

Daar gaat Benji. De perfecte plek en match zijn gevonden en Benji is familiepaard geworden op een prachtige privéles. Samen met  een maatje én een paar geitjes en een heel gezin dat helemaal verliefd is op deze prachtige kerel. 

 

Hieronder wat foto's op de nieuwe fot ever home

 

 

 

 

19 maart

 

Voor wat betreft de scheefheid van Benji leek me toch dat er lichamelijk nog eer te behalen viel in de zin van een goede behandeling.  Met rijden liet het zich corrigeren maar bevestigde niet voldoende.   Een andere behandelaar die ik te hulp heb geroepen  hielp Benji precies waar het nodig was. In de nek links had Benji nog een blokkade die hem belemmerde. Eerder was deze blokkade net niet afdoende  losgemaakt.  

 

In de weken erna weer aan het werk en heerlijk gereden. Ook vandaag weer. Ik merk wel dat het voor Benji geen plezier geeft om in de bak rondjes te moeten lopen en ook moeite heeft zijn balans te vinden in de baan. Lengtebuiging is een probleem en galop is echt moeilijk voor hem in de rijbak. Hij is veel meer een dier om heerlijk mee naar buiten te gaan. Neus eruit en gaan.  Als renpaard gefokt is zijn lichaam daar ook veel beter voor geschikt. Ik blijf ook de scheefheid voelen en de moeite die het hem kost  om lengtebuiging te maken en in balans op eigen benen te lopen in de rijbak. 

 

En dan besluit ik een plek te gaan zoeken waar hij heerlijk mee naar buiten kan en het bakwerk voor hem verleden tijd is. Ja, zo nu en dan een keer maar niet als basiswerk. Benji is nuchter, rustig en goudeerlijk.  Fijn sociaal naar anderen en hier geniet hij volop van vriendinnetje Pippi. Hoe heerlijk zou het zijn ze samen te plaatsen!

 

 

 

 

 

 

 

 

5 februari 

 

Benji, het gaat fijn met hem. De verbinding is volledig en hij heeft zich in vertrouwen helemaal aan me overgegeven. Heerlijk om allerlei kleine dingen dit te ervaren.  Bij het wegsturen van de kruiwagen als ik aan het werk ben, afblijven van een voerkruiwagen bijvoorbeeld, of bij de  zijkant van de longeerbak weggaan als ik met een ander werk.  Alles gaat rustig, in vertrouwen en in het bij Benji bevestigde "ik ken mijn plek in rangorde en kan op haar bouwen". 

 

Een verbouwing hier waar ik veel werk aan had zelf, héél veel regen en slecht weer maakte dat ik eind december besloot om voor de paarden vakantie in te lassen. Poosje alleen wat vrij werk in de longeerbak en natuurlijk de verzorging.

 

En nu is de druk van de verbouwing weg, nog even en het is klaar. Ik heb de focus weer naar de paarden kunnen verplaatsen.

De verhouding met Benji is optimaal om te gaan rijden. Deze week een keer in de rijbak in de rondte werken aan de longeerlijn met hoofdstel en gisteren met zadel en hoofdstel.  Daarna was het opstappen en in volledige ontspanning wegstappen. In de eerste minuten al heerlijk briesen. Hij voelt heel vertrouwd en zeker van zichzelf onder het zadel. Hij had het naar zijn zin en ik ook!! 

Benji is scheef en hangt op zijn linker schouder merk ik.  Maar hij laat zich heel gemakkelijk rechtzetten en zijn gewicht mooi verdelen.  Hij moet ook nog leren mooi aan het been voorwaarts te gaan, is nu wat terughoudend.  Een heerlijk dier om mee aan het werk te zijn, "ademrijden" te leren en op kleine hulpen te leren respons geven.  Genieten in het kwadraat!

 

Verder nog een belangrijk punt om te melden. Benji kan niet tegen vochtig voordroogvoer uit plastic.  Hij krijgt diarree en wordt stijf op de spieren.  Het was hier van zeer korte duur en ik ben vrijwel meteen weer overgegaan op hooi. Daarna waren de problemen binnen een dag opgelost. Wel een belangrijk weetje voor zijn toekomstige plek. 

 

 

 

De tweede keer heb ik de camera erbij gezet. Een korte impressie van het rijden vind je hieronder.

 

 

 

 

Benji 28 januari 2023

 

 

 

 9 december

 

Benji vandaag het zadel en hoofdstel aangemeten. Altijd weer een leuk moment. Opzadelen gaf iets onzekerheid maar dat was maar een moment en ermee bewegen ging als vanzelf.  Het zadel ligt heel goed. Mooi te merken dat de rib niet gevoelig meer is. Hij gaf geen krimp met aansingelen. In de beweging is er wel nog wat waarneembaar. Hij beweegt niet soepel.

 

Hieronder een paar foto's van vanmiddag met zadel en hoofdstel. Mooie open blik en lekker ontspannen stappen. Knappe kerel!

 

 

 

 

7 december

 

Benji in de longeerbak laten stappen. Een bezigheid die ik met regelmaat doe om hem in de ademhaling te ondersteunen na de kneuzing van de rib. Als we hier mee bezig zijn begint hij vrijwel meteen enorm te gapen.  Verder bij deze oefening zelf goed in mijn adem gaan hangen, schouders los, nek los, goed aarden en het hele lichaam losjes en ontspannen  en in regelmaat in- en uitademen. Probeer het eens, je zult merken hoe snel je onbewust een deel van je lichaam aanspant. Daarmee zou ik Benji belemmeren, dus mijn focus ligt op mijn totale ontspanning en ademhaling om hem te ondersteunen. Door ervaring in dit werk is er dan zo gauw zo'n resultaat. Blij mee!

 

24 november

 

Het kan heel verrassend gaan soms en dat is  nu zo bij Benji.  Zaterdag toen hij kwam en ik hem even de reis eruit liet lopen was de beweging strak en op de voorhand maar niets verontrustend.  Enkele dagen later toen ik  video die onder 22/11 staat maakte, was ik een beetje in de war over de toch  mindere beweging op dat moment. Veel overspringen in galop, een keer uitslaan zelfs, hij laat overduidelijk ongenoegen zien.   Tussen  zaterdag en dat moment niets aan werk gedaan, hij mocht gewoon lekker wennen en thuiskomen, en de beweging was toch slechter.  Ik vond toen ook enkele kleine schaafwondjes op de onderbenen die overduidelijk door de ijzers waren ontstaan.  Hoe dan??  Ik stond voor vraagtekens.  In een flits bedacht ik mij wel de gladheid van de sneeuw zondagnacht.  Verder heb ik het laten rusten. Benji toonde geen pijnklachten die onmiddellijke actie vereiste. Ik vertrouwde erop dat het wel goed zou komen. De afspraak met de  osteopaat was al snel en dan ontdekken we  gaandeweg het onderzoek en eventuele behandeling vanzelf wat er aan de hand is was mijn gedachte.

 

En zo geschiedde. Vandaag was de osteopaat bij Benji en ze constateerde inderdaad rugklachten, lendenen strak e.d. Maar de gevolgpijntjes/  blokkades die ze zag waren al snel te herleiden.  Benji was erg gevoelig op de laatste rib.  Zo gevoelig dat hij  bij wat stevige aanraking met zijn achterbeen uithaalt. Dit duidt met aan zekerheid  grenzende waarschijnlijkheid op een kneuzing van de rib.  Arme kerel. De smid om die gladde ijzers eraf te halen kwam net een dag te laat of de sneeuw een dag te vroeg. Het is maar hoe je er naar kijkt. Maar Benji is zeker uitgegleden en vervelend gevallen met de sneeuw die hier viel van zondag op maandag!

 

Advies is 10 dagen rust en dan rustig aan weer met bewegen beginnen.  Natuurlijk goed kijken, voelen en op hem inspelen.  Maar voor nu geen gedwongen beweging. Hij staat lekker buiten en het samen zijn met Pippi houdt hem net genoeg in beweging om niet te verstijven. 

 

Hieronder foto's van de behandeling van de osteopaat om hem los te maken.  Hij vond het zo fijn dat het een soort van driekhoeks-kroelmoment werd. Hoe grappig!

 

22 november

 

Van de sessie in de longeerbak voorafgaand aan bezoek van de osteopaat heb ik hieronder een deels ingesproken video gezet met uitleg over de galopbeweging bij een strakke vaste rug en scheefheid.  Gelukkig waren de ijzers er inmiddels af en was Benji in ieder geval  verlost van zijn platvoeten. 

 

Vooral de toegankelijkheid en het gemak waarmee ik contact kon maken waren  fijn.  Dat is de factor waar ik het meest blij van wordt. Zien dat een paard dat probleemloos kan en durft. Geweldig!   In de beweging zit  strakheid wat door een behandeling van de osteopaat zeker losser zal worden.  Wat ik bij aankomst zag toen ik hem even de reis eruit liet lopen, wordt nu bevestigt. Mooie sessie die goede informatie en duidelijkheid gaf. 

 

 

21 november

 

Mijn nieuwe project. Benji noem ik hem, of beter gezegd; zo noemde hij zichzelf in ons eerste contact. Gelukskind blijkt de betekenis te zijn. Hoe prachtig is dit toch weer. Lief en toegankelijk, een knuffelpaard. Heerlijk.  Zijn vorige eigenares was gek op hem en dat toont zich.  Vanwege gezondheidsklachten van deze lieve dame en omdat ze rechtrichtproblemen ervaarde met rijden  moet er voor Benji een andere plek worden gevonden.  Maar eerst samen aan het werk om lichaam en geest in optimale staat te brengen. De diepe kuilen boven zijn ogen laten zien dat er in het jonge leven van Benji, hij is van 2016,  al wel het nodige aan stress is geweest. 

 

Benji landt meteen bij aankomst en waar ik heel blij mee was dat hij en Piipi meteen vrienden waren en heerlijk stonden te kroelen. Pippi miste duidelijk het intense en dagelijkse kroelen met Dunja die afgelopen maandag naar haar prachtige nieuwe thuis is verhuisd. 

 

Het lichamelijke traject zou niet zo moeilijk moeten zijn gezien de klinische keuring van enkele dagen terug en enkele maanden geleden de röntgologische controle van de rug waarbij alles prima in orde bleek.   Al is aan de andere kant de rijproblemen die zich vertolkte in hangen op de schouder en niet opgelost konden worden ook een feit.

 

Als ik hem echter in de longeerbak vrij laat bewegen gaat het niet soepel en loopt hij voortdurend in strakke houding.  Hij laat een korte beweging  in de achterhand zien, een vaste rug,  overbelaste schouders en een moeizame linker galop, hals valt niet.  Lendenen, SI, het lijkt niet wat het moet zijn.  De onderhals getuigt van te zwaar hangen op voor. Woensdag komt de osteopaat gelukkig voor hem. Dat zal hem ongetwijfeld grote verlichting gaan geven.

 

Hier onder foto's van de eerste dag. Aandoenlijke eerste kennismaking met Pippi en dan vrijwel meteen alsof ze al tijden zo samen zijn.

röntgenfoto's van de rug er onder

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0