Benji

19 maart

 

Voor wat betreft de scheefheid van Benji leek me toch dat er lichamelijk nog eer te behalen viel in de zin van een goede behandeling.  Met rijden liet het zich corrigeren maar bevestigde niet voldoende.   Een andere behandelaar die ik te hulp heb geroepen  hielp Benji precies waar het nodig was. In de nek links had Benji nog een blokkade die hem belemmerde. Eerder was deze blokkade net niet afdoende  losgemaakt.  

 

In de weken erna weer aan het werk en heerlijk gereden. Ook vandaag weer. Ik merk wel dat het voor Benji geen plezier geeft om in de bak rondjes te moeten lopen en ook moeite heeft zijn balans te vinden in de baan. Lengtebuiging is een probleem en galop is echt moeilijk voor hem in de rijbak. Hij is veel meer een dier om heerlijk mee naar buiten te gaan. Neus eruit en gaan.  Als renpaard gefokt is zijn lichaam daar ook veel beter voor geschikt. Ik blijf ook de scheefheid voelen en de moeite die het hem kost  om lengtebuiging te maken en in balans op eigen benen te lopen in de rijbak. 

 

En dan besluit ik een plek te gaan zoeken waar hij heerlijk mee naar buiten kan en het bakwerk voor hem verleden tijd is. Ja, zo nu en dan een keer maar niet als basiswerk. Benji is nuchter, rustig en goudeerlijk.  Fijn sociaal naar anderen en hier geniet hij volop van vriendinnetje Pippi. Hoe heerlijk zou het zijn ze samen te plaatsen!

 

 

 

 

 

 

 

 

5 februari 

 

Benji, het gaat fijn met hem. De verbinding is volledig en hij heeft zich in vertrouwen helemaal aan me overgegeven. Heerlijk om allerlei kleine dingen dit te ervaren.  Bij het wegsturen van de kruiwagen als ik aan het werk ben, afblijven van een voerkruiwagen bijvoorbeeld, of bij de  zijkant van de longeerbak weggaan als ik met een ander werk.  Alles gaat rustig, in vertrouwen en in het bij Benji bevestigde "ik ken mijn plek in rangorde en kan op haar bouwen". 

 

Een verbouwing hier waar ik veel werk aan had zelf, héél veel regen en slecht weer maakte dat ik eind december besloot om voor de paarden vakantie in te lassen. Poosje alleen wat vrij werk in de longeerbak en natuurlijk de verzorging.

 

En nu is de druk van de verbouwing weg, nog even en het is klaar. Ik heb de focus weer naar de paarden kunnen verplaatsen.

De verhouding met Benji is optimaal om te gaan rijden. Deze week een keer in de rijbak in de rondte werken aan de longeerlijn met hoofdstel en gisteren met zadel en hoofdstel.  Daarna was het opstappen en in volledige ontspanning wegstappen. In de eerste minuten al heerlijk briesen. Hij voelt heel vertrouwd en zeker van zichzelf onder het zadel. Hij had het naar zijn zin en ik ook!! 

Benji is scheef en hangt op zijn linker schouder merk ik.  Maar hij laat zich heel gemakkelijk rechtzetten en zijn gewicht mooi verdelen.  Hij moet ook nog leren mooi aan het been voorwaarts te gaan, is nu wat terughoudend.  Een heerlijk dier om mee aan het werk te zijn, "ademrijden" te leren en op kleine hulpen te leren respons geven.  Genieten in het kwadraat!

 

Verder nog een belangrijk punt om te melden. Benji kan niet tegen vochtig voordroogvoer uit plastic.  Hij krijgt diarree en wordt stijf op de spieren.  Het was hier van zeer korte duur en ik ben vrijwel meteen weer overgegaan op hooi. Daarna waren de problemen binnen een dag opgelost. Wel een belangrijk weetje voor zijn toekomstige plek. 

 

 

 

De tweede keer heb ik de camera erbij gezet. Een korte impressie van het rijden vind je hieronder.

 

 

 

 

Benji 28 januari 2023

 

 

 

 9 december

 

Benji vandaag het zadel en hoofdstel aangemeten. Altijd weer een leuk moment. Opzadelen gaf iets onzekerheid maar dat was maar een moment en ermee bewegen ging als vanzelf.  Het zadel ligt heel goed. Mooi te merken dat de rib niet gevoelig meer is. Hij gaf geen krimp met aansingelen. In de beweging is er wel nog wat waarneembaar. Hij beweegt niet soepel.

 

Hieronder een paar foto's van vanmiddag met zadel en hoofdstel. Mooie open blik en lekker ontspannen stappen. Knappe kerel!

 

 

 

 

7 december

 

Benji in de longeerbak laten stappen. Een bezigheid die ik met regelmaat doe om hem in de ademhaling te ondersteunen na de kneuzing van de rib. Als we hier mee bezig zijn begint hij vrijwel meteen enorm te gapen.  Verder bij deze oefening zelf goed in mijn adem gaan hangen, schouders los, nek los, goed aarden en het hele lichaam losjes en ontspannen  en in regelmaat in- en uitademen. Probeer het eens, je zult merken hoe snel je onbewust een deel van je lichaam aanspant. Daarmee zou ik Benji belemmeren, dus mijn focus ligt op mijn totale ontspanning en ademhaling om hem te ondersteunen. Door ervaring in dit werk is er dan zo gauw zo'n resultaat. Blij mee!

 

24 november

 

Het kan heel verrassend gaan soms en dat is  nu zo bij Benji.  Zaterdag toen hij kwam en ik hem even de reis eruit liet lopen was de beweging strak en op de voorhand maar niets verontrustend.  Enkele dagen later toen ik  video die onder 22/11 staat maakte, was ik een beetje in de war over de toch  mindere beweging op dat moment. Veel overspringen in galop, een keer uitslaan zelfs, hij laat overduidelijk ongenoegen zien.   Tussen  zaterdag en dat moment niets aan werk gedaan, hij mocht gewoon lekker wennen en thuiskomen, en de beweging was toch slechter.  Ik vond toen ook enkele kleine schaafwondjes op de onderbenen die overduidelijk door de ijzers waren ontstaan.  Hoe dan??  Ik stond voor vraagtekens.  In een flits bedacht ik mij wel de gladheid van de sneeuw zondagnacht.  Verder heb ik het laten rusten. Benji toonde geen pijnklachten die onmiddellijke actie vereiste. Ik vertrouwde erop dat het wel goed zou komen. De afspraak met de  osteopaat was al snel en dan ontdekken we  gaandeweg het onderzoek en eventuele behandeling vanzelf wat er aan de hand is was mijn gedachte.

 

En zo geschiedde. Vandaag was de osteopaat bij Benji en ze constateerde inderdaad rugklachten, lendenen strak e.d. Maar de gevolgpijntjes/  blokkades die ze zag waren al snel te herleiden.  Benji was erg gevoelig op de laatste rib.  Zo gevoelig dat hij  bij wat stevige aanraking met zijn achterbeen uithaalt. Dit duidt met aan zekerheid  grenzende waarschijnlijkheid op een kneuzing van de rib.  Arme kerel. De smid om die gladde ijzers eraf te halen kwam net een dag te laat of de sneeuw een dag te vroeg. Het is maar hoe je er naar kijkt. Maar Benji is zeker uitgegleden en vervelend gevallen met de sneeuw die hier viel van zondag op maandag!

 

Advies is 10 dagen rust en dan rustig aan weer met bewegen beginnen.  Natuurlijk goed kijken, voelen en op hem inspelen.  Maar voor nu geen gedwongen beweging. Hij staat lekker buiten en het samen zijn met Pippi houdt hem net genoeg in beweging om niet te verstijven. 

 

Hieronder foto's van de behandeling van de osteopaat om hem los te maken.  Hij vond het zo fijn dat het een soort van driekhoeks-kroelmoment werd. Hoe grappig!

 

22 november

 

Van de sessie in de longeerbak voorafgaand aan bezoek van de osteopaat heb ik hieronder een deels ingesproken video gezet met uitleg over de galopbeweging bij een strakke vaste rug en scheefheid.  Gelukkig waren de ijzers er inmiddels af en was Benji in ieder geval  verlost van zijn platvoeten. 

 

Vooral de toegankelijkheid en het gemak waarmee ik contact kon maken waren  fijn.  Dat is de factor waar ik het meest blij van wordt. Zien dat een paard dat probleemloos kan en durft. Geweldig!   In de beweging zit  strakheid wat door een behandeling van de osteopaat zeker losser zal worden.  Wat ik bij aankomst zag toen ik hem even de reis eruit liet lopen, wordt nu bevestigt. Mooie sessie die goede informatie en duidelijkheid gaf. 

 

 

21 november

 

Mijn nieuwe project. Benji noem ik hem, of beter gezegd; zo noemde hij zichzelf in ons eerste contact. Gelukskind blijkt de betekenis te zijn. Hoe prachtig is dit toch weer. Lief en toegankelijk, een knuffelpaard. Heerlijk.  Zijn vorige eigenares was gek op hem en dat toont zich.  Vanwege gezondheidsklachten van deze lieve dame en omdat ze rechtrichtproblemen ervaarde met rijden  moet er voor Benji een andere plek worden gevonden.  Maar eerst samen aan het werk om lichaam en geest in optimale staat te brengen. De diepe kuilen boven zijn ogen laten zien dat er in het jonge leven van Benji, hij is van 2016,  al wel het nodige aan stress is geweest. 

 

Benji landt meteen bij aankomst en waar ik heel blij mee was dat hij en Piipi meteen vrienden waren en heerlijk stonden te kroelen. Pippi miste duidelijk het intense en dagelijkse kroelen met Dunja die afgelopen maandag naar haar prachtige nieuwe thuis is verhuisd. 

 

Het lichamelijke traject zou niet zo moeilijk moeten zijn gezien de klinische keuring van enkele dagen terug en enkele maanden geleden de röntgologische controle van de rug waarbij alles prima in orde bleek.   Al is aan de andere kant de rijproblemen die zich vertolkte in hangen op de schouder en niet opgelost konden worden ook een feit.

 

Als ik hem echter in de longeerbak vrij laat bewegen gaat het niet soepel en loopt hij voortdurend in strakke houding.  Hij laat een korte beweging  in de achterhand zien, een vaste rug,  overbelaste schouders en een moeizame linker galop, hals valt niet.  Lendenen, SI, het lijkt niet wat het moet zijn.  De onderhals getuigt van te zwaar hangen op voor. Woensdag komt de osteopaat gelukkig voor hem. Dat zal hem ongetwijfeld grote verlichting gaan geven.

 

Hier onder foto's van de eerste dag. Aandoenlijke eerste kennismaking met Pippi en dan vrijwel meteen alsof ze al tijden zo samen zijn.

röntgenfoto's van de rug er onder

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0