Benji

 

24 november

 

Het kan heel verrassend gaan soms en dat is  nu zo bij Benji.  Zaterdag toen hij kwam en ik hem even de reis eruit liet lopen was de beweging strak en op de voorhand maar niets verontrustend.  Enkele dagen later toen ik  video die onder 22/11 staat maakte, was ik een beetje in de war over de toch  mindere beweging op dat moment. Veel overspringen in galop, een keer uitslaan zelfs, hij laat overduidelijk ongenoegen zien.   Tussen  zaterdag en dat moment niets aan werk gedaan, hij mocht gewoon lekker wennen en thuiskomen, en de beweging was toch slechter.  Ik vond toen ook enkele kleine schaafwondjes op de onderbenen die overduidelijk door de ijzers waren ontstaan.  Hoe dan??  Ik stond voor vraagtekens.  In een flits bedacht ik mij wel de gladheid van de sneeuw zondagnacht.  Verder heb ik het laten rusten. Benji toonde geen pijnklachten die onmiddellijke actie vereiste. Ik vertrouwde erop dat het wel goed zou komen. De afspraak met de  osteopaat was al snel en dan ontdekken we  gaandeweg het onderzoek en eventuele behandeling vanzelf wat er aan de hand is was mijn gedachte.

 

En zo geschiedde. Vandaag was de osteopaat bij Benji en ze constateerde inderdaad rugklachten, lendenen strak e.d. Maar de gevolgpijntjes/  blokkades die ze zag waren al snel te herleiden.  Benji was erg gevoelig op de laatste rib.  Zo gevoelig dat hij  bij wat stevige aanraking met zijn achterbeen uithaalt. Dit duidt met aan zekerheid  grenzende waarschijnlijkheid op een kneuzing van de rib.  Arme kerel. De smid om die gladde ijzers eraf te halen kwam net een dag te laat of de sneeuw een dag te vroeg. Het is maar hoe je er naar kijkt. Maar Benji is zeker uitgegleden en vervelend gevallen met de sneeuw die hier viel van zondag op maandag!

 

Advies is 10 dagen rust en dan rustig aan weer met bewegen beginnen.  Natuurlijk goed kijken, voelen en op hem inspelen.  Maar voor nu geen gedwongen beweging. Hij staat lekker buiten en het samen zijn met Pippi houdt hem net genoeg in beweging om niet te verstijven. 

 

Hieronder foto's van de behandeling van de osteopaat om hem los te maken.  Hij vond het zo fijn dat het een soort van driekhoeks-kroelmoment werd. Hoe grappig!

 

22 november

 

Van de sessie in de longeerbak voorafgaand aan bezoek van de osteopaat heb ik hieronder een deels ingesproken video gezet met uitleg over de galopbeweging bij een strakke vaste rug en scheefheid.  Gelukkig waren de ijzers er inmiddels af en was Benji in ieder geval  verlost van zijn platvoeten. 

 

Vooral de toegankelijkheid en het gemak waarmee ik contact kon maken waren  fijn.  Dat is de factor waar ik het meest blij van wordt. Zien dat een paard dat probleemloos kan en durft. Geweldig!   In de beweging zit  strakheid wat door een behandeling van de osteopaat zeker losser zal worden.  Wat ik bij aankomst zag toen ik hem even de reis eruit liet lopen, wordt nu bevestigt. Mooie sessie die goede informatie en duidelijkheid gaf. 

 

 

21 november

 

Mijn nieuwe project. Benji noem ik hem, of beter gezegd; zo noemde hij zichzelf in ons eerste contact. Gelukskind blijkt de betekenis te zijn. Hoe prachtig is dit toch weer. Lief en toegankelijk, een knuffelpaard. Heerlijk.  Zijn vorige eigenares was gek op hem en dat toont zich.  Vanwege gezondheidsklachten van deze lieve dame moet er voor Benji een andere plek worden gevonden.  Maar eerst samen aan het werk om lichaam en geest in optimale staat te brengen. De diepe kuilen boven zijn ogen laten zien dat er in het jonge leven van Benji, hij is van 2016,  al wel het nodige aan stress is geweest. 

 

Benji landt meteen bij aankomst en waar ik heel blij mee was dat hij en Piipi meteen vrienden waren en heerlijk stonden te kroelen. Pippi miste duidelijk het intense en dagelijkse kroelen met Dunja die afgelopen maandag naar haar prachtige nieuwe thuis is verhuisd. 

 

Het lichamelijke traject zou probleemloos moeten zijn gezien de klinische keuring van enkele dagen terug en enkele maanden geleden de röntgologische controle van de rug waarbij alles prima in orde bleek.   

 

Als ik hem echter in de longeerbak vrij laat bewegen gaat het niet soepel en loopt hij voortdurend in strakke houding.  Hij laat een korte beweging  in de achterhand zien, een vaste rug,  overbelaste schouders en een moeizame linker galop, hals valt niet.  Lendenen, SI, het lijkt niet wat het moet zijn.  De onderhals getuigt van te zwaar hangen op voor. Woensdag komt de osteopaat gelukkig voor hem. Dat zal hem ongetwijfeld grote verlichting gaan geven.

 

Hier onder foto's van de eerste dag. Aandoenlijke eerste kennismaking met Pippi en dan vrijwel meteen alsof ze al tijden zo samen zijn.

röntgenfoto's er onder, (keuringsrapport volgt dat moet ik nog op de foto zetten)

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0