Balans

 

19 september

 

Balans moet dan wel drie dagen rust na de osteopaat maar het is natuurlijk niet verboden zadel en hoofstel aan te passen en eens te kijken hoe zijn reactie is, zeker omdat de eigenaar me vertelde dat hij er lastig mee kon zijn. Dat was iets wat ik doorgaans niet van hem kende, wel wanneer hij ik hem in de training daarvoor wat zwaar had bewerkt en dan daarna als hij spierpijn kon hebben,  kwam het voor dat hij heel resoluut wegdraaide als ik zadel op wilde doen. En terecht op zo'n moment. Ik heb ook altijd mijn werk met hem dan aangepast. En nu was ik gewoon heel benieuwd naar zijn eerste reactie. 

 

Hoofdstel ging zoals altijd, precies zoals ik het van hem ken. Het zadel gaf hij even een heel kleine reactie, en hij bleef wel keurig staan.  Het algemene beeld was iets  terughoudend, oren licht naar achter maar geen sprake van nijd of bijtgedrag.  Sowieso herkende Balans mij en alles op mijn plek vanaf de eerste seconde dat hij er weer was en liet dat in alles zien. Rust, manieren van doen, reageren op mijn gewoontes van voeren, weidegang etc.  en ook dit ritueel gaat als vanouds.

 

Ik was er blij mee. En ook was ik blij met zijn eerste speelse moment wat ik zo goed van hem ken. Balans is een vrolijk enorm speels paard die zich regelmatig uit kan leven door te springen en te steigeren in de paddock of op de wei.  Vandaag voor het eerst had hij weer zo'n moment. Tekenen van hoofdpijn zie ik al een aantal dagen niet meer. Het schuin wegtrekken van het hoofd is over. Wel lijkt hij een tik te hebben ontwikkeld. Hij wiegt soms met zijn hoofd, niet weven in de zin van links rechts bewegen, gelukkig niet! Maar wiegen van voor naar beneden. Het zou ontstaan kunnen zijn door de verandering van veel  weidegang wat hij kende naar veel paddock het afgelopen half jaar en dan toch wat verveling, dat is een mogelijkheid. 

 

Ik had de camera bij het zadelen gezet gezet en de beelden  zijn hieronder te vinden. 

 

 

17 september

 

 De osteopaat bij Balans vandaag. Wat een opluchting gaf dit bezoek!  Zij onderzocht de rug  en wat haar opviel was fikse strakheid op de spieren.  Verder viel het de osteopaat op dat rond de schoft wat gevoeligheid was wat te wijten is aan de arme bespiering door het niet passende zadel. De rug echter en de plek waar de lichte ks plek is geconstateerd bij röntgenonderzoek was absoluut niet  gevoelig  en de osteopaat gaf aan dat Balans zeker weer gereden kan worden mits natuurlijk kundig door iemand die goed bewust is van horizontale en verticale balans,  van goed gebruik van achterhand en die een dragend paard herkent en er naar toe kan werken.

 

De gevoeligheden verder zaten de aan de rechter zijde waarop hij is gevallen, laatste restjes beursheid noemde ze het.  Ze heeft zijn lijf losgemaakt en Balans stond er van te genieten.  Het resultaat was weer een stuk losser lijf.  Op de plek van de neusriem zijn nog twee lichte zwellinkjes zichtbaar. 

 

Het hoofd heeft de osteopaat ook nog lichtjes bewerkt en Balans gaf aan daar ook erg van te genieten. Van gevoeligheid boven op het hoofd rond de  atlas was al geen sprake meer dus de 12 dagen rust tussen de val en vandaag hadden hun vruchten al afgeworpen. Natuurlijk hebben de beurse plekken op de neus waar zenuwuiteinden zitten, vertelde ze me, nog even rust nodig. 

 

Dat Balans weer gereden kan worden was enorm goed nieuws. Haar advies was even nuchter als verrassend: 3 dagen rust, training beginnen met pure spieropbouw en achterwaarts, balkjes etc. En dan met uitgelegde hals,  hoofd fractie voor de loodlijn, geen gebruik van hulpteugels gewoon weer gaan rijden naar de ontspanning. 

Wauw!! 

 

Zo neemt het gebeuren een fantastisch mooie wending en is de toekomst van Balans zeker gesteld. 

 

 

 

13 september

 

dit verslag is enigszins aangepast na bezoek en conclusies van de osteopaat 17/9

 

Naar de kliniek vandaag. Balans loopt zoals vanouds vanzelf de trailer op, en met reizen voel je niet dat er een paard op de trailer staat. Keurig.

 

Aangekomen op de kliniek eerst aanmelden en dan mag hij mee naar de hal waar we even wachten op de dierenarts. Ik vertel exact het verhaal zoals de eigenares het me vertelde hoe de val is gegaan en vraag zijn advies voor wat betreft foto's die noodzakelijk zijn.  Atlasgebied en schoft is de aanbeveling. Ook vertel ik hem over het lijf dat zo is veranderd, de blote rug, de schoft die het beeld geeft omhoog  te zijn gekomen en het zadel dat hem niet heeft gepast.  Want die overtuiging hebben we inmiddels allemaal. Zowel eigenaar als ik.

Controle van de rug was nu ook zijn aanbeveling vanwege het wegdrukken van zijn rug voor het slecht passende zadel en het wegvallen van de spieren als gevolg daarvan,  zo vertelt de dierenarts me. Dan vraagt hij me of er kreupelheid is want dan zou er qua benen ook nog een aanbeveling voor controle zijn. Maar nee, gelukkig is er geen kreupelheid. En zo gaan we de controle in en ik hoop!  Balans heeft zijn roesje en gaat mee de röntgenruimte in. Ik wacht in de hal.

 

Na even kan ik de foto's samen met de dierenarts bekijken. Bij de atlas wijst hij me een lichte beschadiging aan die wat pijn kan geven. Gezien het gedrag van Balans heeft hij  duidelijk pijn aan zijn hoofd. Hij trekt erg met zijn hoofd, hij is mat in gedrag en de oogopslag is nog lang niet wat het moet zijn.  Hij lijkt echt hoofdpijn te hebben. De schoft is perfect, niets bijzonders op te zien. Op de foto's van de rug zie ik meteen dat er wel ook iets niet helemaal in orde s. Balans heeft lichte vorm van kissing spines ontwikkeld. De dierenarts pakt de eerdere foto's er nog bij om te vergelijken. Hieronder zijn ze te zien, de situatie in juni 2020 was prima.  En de dierenarts legt me nog eens uit hoe dat kan zijn ontstaan. Wegdrukken van de rug op het zadel, zijn rug hol trekken, en dan kan dit een  gevolg zijn en het kan op enkele maanden tijd. 

 

Hier moeten we mee dealen, Balans een goede toekomst waarborgen staat voorop en het bezoek van de osteopaat vrijdag wachten we met spanning af.  Die kan veel voor hem nog betekenen.  Telefonisch overleg met de eigenaar maakt me gelukkig duidelijk dat we hetzelfde doel hebben. Balans die van zijn pijnklachten afkomt  en een mooie plek krijgt. Of er nog gereden kan worden moeten we afwachten, maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden. We gaan ervoor.  Ik had niet anders verwacht want wat een liefde voelen zij ook voor dit dier. Het is zeker een klap voor deze mensen, natuurlijk. De gevolgen van zo goed mogelijk proberen te handelen en dan toch achteraf moeten constateren dat de gevolgen van goedbedoelde adviezen opvolgen voor wat betreft zadel en dekje  zo zijn,  is een enorme schok! Pijnklachten in de rug omdat er een enorme strakte is ontstaan op de spieren en een lichte KS. 

 

Vrijdag aanstaande komt de osteopaat om te kijken wat zij allemaal voor Balans kan  betekenen in de zin van pijnklachten oplossen en ontspanning in de spieren geven waardoor hij de rug weer kan liften. Daarna krijgt Balans  de tijd waarin ik bekijk hoe hij erop reageert en dan gaan we een zoektocht aan naar die gouden plek.  Ik ben enorm blij dat ik de gelegenheid krijg van de eigenaar. Geweldig!!

 

 

 

 

7 september

 

Balans. Prachtige vent. Daar is hij, terug van weggeweest. Hij stond op zo'n mooie plek bij zulke ontzettend lieve mensen. Lekker op buitenrit. Man mee, kindje mee.  Gewoon als ze zin hadden. Balans is braaf, deed nooit iemand kwaad, dus dat kon allemaal.  "Onze Balans", was het. Hij hoort bij ons. Geweldig.

 

En dan dat telefoontje. Schrik. Na een week of anderhalf niet gereden te hebben wil het gezin weer lekker naar buiten met z'n allen. Inclusief Balans,  Opzadelen ging prima, hij was afwijzend naar het zadel zoals altijd, maar na opleggen acceptatie. (Achteraf gezien was de continu afwijzing van het zadel dat maar niet verminderde wellicht al die tijd al een signaal. Ik kende het wel van hem in het begin toen ik hem net had, maar destijds nam het zienderogen af en speelde het zo nu en dan eens op, op voor mij verklaarbare momenten.) Het hoofdstel waar de eigenares vanaf het begin wat  mee rommelde ging perfect. Super braaf met even longeren op beide handen. Toonbeeld van werklust en braafheid.  Dan rijden en Balans trekt op stal aan, lijkt niet te willen. Achteraf gezien wordt hier het eerste signaal dat er iets aan de hand is gemist.  Want dat doet hij nooit.  Als een paard zich anders dan anders gedraagt, is er iets gaande, dan is er iets mis. Doorrijden, niet zeuren Balans!  In draf bij de wending inzetten zet Balans het op een bokken en de eigenaar blijft gelukkig zitten. 2e signaal dat er iets mis is wordt hier gemist want dit doet Balans nooit. Toch ook zeker begrijpelijk dat de eigenaar het afstraft en hem met de teugels na de bokpartij een paar tikken op de hals geeft zo ze me vertelde. Maar dat was de druppel. Balans kon niet meer, had duidelijk pijnklachten, gaat achteruit kruien en steigert en zo komen ze beide achterover ten val op de verharding. Een ontzettend spijtig ongeluk van een zo prachtig team dat elkaar gewoon even helemaal kwijt is in communicatie.  

Godzijdank loopt alles goed af. Een fikse schaafwond en een beurs lichaam. Wat was ik blij dat ik haarzelf aan de lijn kreeg met dit verhaal en hoorde dat het buiten de stress en schrik verder goed met haar ging!! De angst is wel enorm toegeslagen bij deze jonge moeder, begrijpelijk, en Balans moet weg, maar natuurlijk naar een liefdevolle plek zoals ook bij deze mensen, en hij heeft tijd nodig voor herstel. Wil jij het doen Ria? Natuurlijk!!  En dan is Balans na 2 dagen bij mij. En natuurlijk wil ik zorgen voor zijn herstel en dan die nieuwe mooie plek. 

 

Balans is stijf, wat schaafwondjes en ogenschijnlijk is hij oké. Maandag worden er foto's van de rug en schoft gemaakt om zeker te zijn dat er geen breuken of splinters zijn. En volgende week vrijdag als de beursheid wat uit zijn lijf is, komt de osteopaat. 

 

Vandaag had ik hem even in de longeerbak. Los natuurlijk. Even stappen, even draven. Hij is stijf, logisch.  Maar ook zie ik dat er in zijn lijf buiten de stijfheid strakheid zit. Hals en rug lijken vast te zitten, het middenstuk blokkeert op een of andere manier.  En hij is  bloot achter de schoft en op de rug.   Ik heb hieronder een aantal foto's van vorig jaar en van nu. Ik zie een heel ander paard terwijl ik ook zeker niet fanatiek trainde. Alles voor zijn ontwikkeling en ontspanning. Daar draaide het om zoals altijd bij mij. De strakheid en ook de hals baart me wat zorgen, zou het zadel dan toch niet goed hebben gepast vraag ik me af en zou hij door niet goed kunnen dragen rugklachten hebben gekregen.  Dat zou zijn gedrag van het ongeluk verklaren. Alle spieren achter de schoft zijn weggevallen en hij loopt "in twee stukken",  hij lijkt  gewoon langer te zijn geworden. 

 

Gelukkig volgt röntgologische controle volgende week én de osteopaat.  Dus alles komt wel weer goed als de foto's geen afwijkingen geven. Maar dat er iets niet goed is gegaan in zijn lijf dat is me door deze eerste aandachtige controle wel duidelijk. 

 

de eerste 4 foto's zijn van nu, de laatste 4 foto's van vorig jaar. 

 

Zijn hele periode bij mij en alles wat we samen hebben ondernomen staat iets verder onderaan bij praktijkvoorbeelden. Bosrit, rijden in de bak, werken in de longeerbak etc. met video's en heel veel foto's. En uitgebreide verslagen van mijn oogappel Balans. 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0