Balans (officieel Elwood)

 

 

19 oktober

En dan verschijnt Saskia. Een paardenmens al vanaf haar zesde, "gepokt en gemazeld", kundig, niet gauw onder de indruk van gekke, vrolijke en speelse capriolen zoals Balans ze in de longeerbak of op de paddock soms kan laten zien.  En hoe komisch dat hij ze in de longeerbak ook ten top laat zien als Saskia er is. 

 

Als ze komt samen met nog zeer ervaren paardenmens zie ik wat ik hoopte te gaan vinden. Iemand die Balans die altijd braaf is geweest niet meteen een stempel van onvoorspelbaar of onbetrouwbaar heeft gegeven door dat ene voorval van miscommunicatie. Ze geeft hem tijd vertelt ze me, is ook met afvallen bezig en haar streefgewicht is in zicht. Dan pas gaat ze rijden.  Wat mooi!

 

Balans reageert toegankelijk op haar, leuke toenadering, vraagt om haar aandacht. Mooie klik. Ik ben er blij mee. En zo wordt het hoofdstuk Balans dan afgesloten.  Ik ben een gelukkig mens!

 

Op de foto's Balans op zijn nieuwe plek. Nieuwsgierig blik en samen aan de wandel.  

 

 

29 september

 

Met onderstaande tekst ga de zoektocht aan naar een nieuwe thuis voor Balans, ik heb niet de tijd die ik zou wensen om hem helemaal weer "mijn" Balans te maken op alle fronten. Maar ook zo moet het goedkomen.

 

In opdracht zoek ik voor de prachtige zwarte Balans een for ever home. De eigenaar (jonge moeder) viel samen met hem in een moment van totale miscommunicatie en durft niet meer.


Balans (Elwood) 12 jaar, 1,64, ruin. Super mensgericht met een fantastisch karakter. Een paard dat zich verbindt, zijn eigenaar vertrouwen wil en erop wil bouwen. 

We zoeken voor Balans een ervaren paardenmens met veel gevoel en inzicht. Iemand die een paard kan lezen en verstaan, iemand met ruitergevoel en heel veel liefde. Iemand die wéét dat in de krul voor een paard een drama is. 

We zoeken we een plek aan huis of zeer kleinschalige pensionstal, en een soortgenootje als maatje, een persoon die afwisseling biedt in het werk en die als het even niet goed gaat éérst bij zichzelf te rade gaat en onderzoekt wat er aan de hand kan zijn, iemand die recreatief wil rijden, freestyle werk,  buitenrijden, wat dressuur en wat springen, want ook dat vindt hij leuk, en iemand die geen fanatieke wedstrijdambities heeft. Want dat fanatieke wensen we hem niet toe.

Balans is zeer goed trailermak, groot verkeer hier rond mijn plek deert hem niet en hij is heel koel in het hoofd zolang zijn eigenaar dat ook is.  Hij gaat heel gemakkelijk alleen naar buiten. Ben jij ontspannen, dan is hij het ook. Zelden vind je een paard dat zo verbonden is en vertrouwen geeft aan een stabiele!! eigenaar. We zoeken voor Balans zeker geen angstige of onzekere berijder of beginneling. 

Op mijn site vind je alles over Balans de afgelopen weken dat hij hier is. En ook heel veel foto's en video van de periode juni 20 tot maart 21. Op twee verschillende blogs vind je dit. https:www.nageeflijk-rijden.nl/2021/09/06/balans/ https:www.nageeflijk-rijden.nl/2020/06/09/elwood/

Let op: ik ben van mening dat vanwege de periode die hij achter de rug heeft, de onrust en het zich niet thuis voelen zo bleek, dat hij nog een periode nodig heeft om helemaal tot rust te komen. Ik rijd Balans daarom nog niet en doe wel grondwerk en conditietraining om weer volledig het vertrouwen te herwinnen en hem de kans te geven de periode hiervoor helemaal los te kunnen laten. Ik stap wel in vertrouwen op en af, dat is geen probleem.

Als je denkt de ideale match met Balans te kunnen zijn mail me dan aub wat je met hem wil gaan doen en wat je Balans aan huisvesting hebt te bieden. 
Prijs op aanvraag (nette prijs).
Alleen op prijsvragen wordt niet gereageerd. 
Balans wordt verkocht op basis van gunning

 

 

 

 

 

 

28 september

 

De route naar de slotconclusie in de alinea hieronder beschrijf ik verder in dit verslag. Een intrigerende route die ik met alle liefde voor de fantastische Balans  mét hem en náást hem liep en nog loop.

Zo kan gesteld worden dat het hele gebeuren rond de val duidelijk is én helemaal goed is afgelopen. Dat er fikse stijfheid in de rug als gevolg van zadel, vastliggen en of uitglijden niet is herkend als zodanig, en de pijnklachten als gevolg daarvan tot een val leidde die voor zowel eigenaar als ook voor Balans helemaal goed is afgelopen. Balans is weer helemaal oké, hij heeft de juiste controles en behandeling gehad. Hij kan weer aan het werk”.Ik had grote vraagstukken rond de conditie van Balans toen ik hem hier kreeg na een val. Er is een val gemaakt, zijdelings op de rechterzijde. Heeft hij letsel en welk letsel en is het te herstellen? Ik had ook de gedachte dat wat er ook in zijn lijf is gebeurt in de kleine 6 maanden dat hij weg is geweest toch herstelbaar moet zijn. Hij is pas zo kort weg.

 

In mijn eigen eerste onderzoek zie ik een paard wat enorm strak is in de spieren op de rug. Als ik hem rustig in de longeerbak even vrij laat bewegen zie ik een weggedrukte verkrampte rug, achterbenen die totaal niet meer onder de massa komen en voorbenen die juist veel te ver terugvallen onder de massa. Kortom, een totaal verkrampt op de kop lopend paard. Ik herken hem niet meer in beweging en gebruik van zijn lijf. Hij is mat en futloos.

 

Ik heb voor onderzoek en behandeling toestemming van de eigenaar dus ik kon mijn gang gaan. Mijn eerste gang met de verkrampte Balans was controle van schoft, atlasgebied en rug op de kliniek. Lichte beschadiging van atlasgebied die nu niet meer gevoelig is overigens, werd geconstateerd. Zwelling op zijn neus op de plek van een hoge neusriem/halster. Mijn veronderstelling dat het door het hoofdstel kwam met de val werd door de eigenaar ontkracht. De eigenaar reed zonder neusriem. Maar, werd me verteld, toen Balans naar mij werd gebracht 7 september heeft de eigenaar onderweg een heuse noodstop moeten maken met Balans in de trailer. Daardoor geeft het halster met een harde ruk enorme druk op neus en achter oren. De lichte beschadiging op de atlas is met grote waarschijnlijkheid daar het gevolg van omdat Balans en berijder zijdelings zijn gevallen.

 

Dan werd op de kliniek geconstateerd zoals op een röntgenfoto die onder het verslag van 13 september is te zien dat er een lichte aanraking van twee wervels is ontstaan. Niet dramatisch, maar de aanraking is er. Een lichte vorm van kissing spines. En dat terwijl er een half jaar geleden niets aan de hand was.

 

12 Dagen na de val, als de beursheid van de val goeddeels hersteld is en rust heeft gekregen, komt de osteopaat en zij constateert inderdaad nog wat gevoeligheid hier en daar van de val aan de rechterzijde als ook muurvaste rugspieren en een arm bespierde schoftregio. Het laatste toe te schrijven aan een niet goed passend zadel, ook de rugspieren kunnen daardoor vast gaan zitten. Maar ook een keer vastliggen in de stal of een gekke uitglijer in de paddock of wei kan, zo ernstig, vastzitten van de rug tot gevolg hebben. Hoe het ook zij, de spieren werden losgemaakt door de osteopaat en ook de rest van de gevoeligheden behandelde zij met zachtheid en ik zag de opluchting meteen. Haar bevindingen vind je onder het verslag van 17 september. 

 

Na een aantal dagen rust heb ik Balans weer los in de longeerbak en ik zie “mijn” paard weer. Dit is de Balans die ik ken. Op de video hier even onder bij 24 september, is het te zien. Dit is de beweging die ik ken, het gebruik van lijf dat ik ken en het gedrag dat ik ken als hij in een speelse bui is. Speels maar zo enorm toegankelijk en gezeglijk. Wat ik vooral zie is een losse rug die weer draagt, benen die ondertreden, een schoft die gezakt lijkt te zijn en een rug die lijkt te zijn gerezen. Ik zie vrolijkheid, de matheid is verdwenen.

 

En ik vraag me af, nu de rug niet meer is weggedrukt, de kramp uit Balans is, wat is er dan met die rakende wervel gebeurt, volgens mij móét het nu goed zijn, maar ja, ik heb geen röntgen-ogen???

 

Ik bel de dierenarts om in overleg te gaan of het theoretisch mogelijk is dat de aanraking van de wervels (KS) kan zijn ontstaan door het wegdrukken en vasthouden van de rug en de muurvaste rugspieren én of het theoretisch mogelijk is dat met het losmaken en loslaten van de rug en het verder ontspannen van de rugspieren die wervels weer los kunnen komen van elkaar. Met andere woorden. Nu de kramp er zo duidelijk uit is, kan de rug dan weer goed zijn?

 

Het antwoord is ja, met wat “mitsen en maren” en een heel gesprek, maar het was een ja. Dat is voor mij reden om wederom met Balans naar de kliniek te gaan om de rug opnieuw op de foto te zetten. En vandaag was het zo ver.

 

En jawel!! De wervels zijn weer los van elkaar en zien eruit zoals ze eruit zagen juni 2020. Geweldig. Je vindt de foto hieronder. Mijn gesprek met de dierenarts maakt ook duidelijk dat Balans gewoon weer gereden kan worden, zoals de overtuiging van de osteopaat ook is. Met voorkeur naar ontspannen op buitenrit of combinatie dressuur of een sprongetje en zeker bij iemand die weet en voelt wat het is een paard over de rug te rijden in ontspanning. Ik kan dat alleen maar volledig ondersteunen.

 

En dan kom ik weer tot de slotconclusie waarmee ik dit relaas begin:

Zo kan gesteld worden dat het hele gebeuren rond de val duidelijk is én helemaal goed is afgelopen. Dat er stijfheid in de rug als gevolg van zadel, vastliggen en of uitglijden niet is herkend als zodanig en de pijnklachten als gevolg daarvan tot een val leidde die voor zowel eigenaar als ook voor Balans helemaal goed is afgelopen. Balans is weer helemaal oké, hij heeft de juiste controles en behandeling gehad. Hij kan weer aan het werk. 

 24 september

 

Balans in de longeerbak vandaag. Hij laat  prachtig zien hoe op me reageert, hij toont speelsheid, wat wild gedrag en ook perfecte gehoorzaamheid en gezeglijkheid. Kortom, Balans laat  zich precies zien hoe geweldig hij is.  

De beweging is weer als vanouds en ook groeit hij weer wat. De stijfheid is uit zijn lijf aan het vloeien en aan de longconditie werken we. Want die is echt minimaal. 

 

De beelden hieronder zijn ingesproken met aanvullende info. 

 

19 september

 

Balans moet dan wel drie dagen rust na de osteopaat maar het is natuurlijk niet verboden zadel en hoofstel aan te passen en eens te kijken hoe zijn reactie is, zeker omdat de eigenaar me vertelde dat hij er lastig mee kon zijn. Dat was iets wat ik doorgaans niet van hem kende, wel wanneer hij ik hem in de training daarvoor wat zwaar had bewerkt en dan daarna als hij spierpijn kon hebben,  kwam het voor dat hij heel resoluut wegdraaide als ik zadel op wilde doen. En terecht op zo'n moment. Ik heb ook altijd mijn werk met hem dan aangepast. En nu was ik gewoon heel benieuwd naar zijn eerste reactie. 

 

Hoofdstel ging zoals altijd, precies zoals ik het van hem ken. Het zadel gaf hij even een heel kleine reactie, en hij bleef wel keurig staan.  Het algemene beeld was iets  terughoudend, oren licht naar achter maar geen sprake van nijd of bijtgedrag.  Sowieso herkende Balans mij en alles op mijn plek vanaf de eerste seconde dat hij er weer was en liet dat in alles zien. Rust, manieren van doen, reageren op mijn gewoontes van voeren, weidegang etc.  en ook dit ritueel gaat als vanouds.

 

Ik was er blij mee. En ook was ik blij met zijn eerste speelse moment wat ik zo goed van hem ken. Balans is een vrolijk enorm speels paard die zich regelmatig uit kan leven door te springen en te steigeren in de paddock of op de wei.  Vandaag voor het eerst had hij weer zo'n moment. Tekenen van hoofdpijn zie ik al een aantal dagen niet meer. Het schuin wegtrekken van het hoofd is over. Wel lijkt hij een tik te hebben ontwikkeld. Hij wiegt soms met zijn hoofd, niet weven in de zin van links rechts bewegen, gelukkig niet! Maar wiegen van voor naar beneden. Het zou ontstaan kunnen zijn door de verandering van veel  weidegang wat hij kende naar veel paddock het afgelopen half jaar en dan toch wat verveling, dat is een mogelijkheid.  (27/9: ik zag het meer dan een week niet meer en vanmorgen vroeg toen ik gordijnen open deed en hem zag staan wachten op me, deed hij het. Dan lijkt het toch echt een teken van verveling/honger misschien)

 

Ik had de camera bij het zadelen gezet gezet en de beelden  zijn hieronder te vinden. 

 

 

 17 sept. 

 

Bezoek osteopaat, ze heeft hem geweldig geholpen!

 

De intrigerende vraagstukken rond de val en de zoektocht naar wat er precies gaande is, is  in het verslag van 28/9 samengevat.

 

 

 13 sept.

 

Foto's ter controle van Balans met een verkrampt lijf en vol pijn nog van de val.

 

De intrigerende vraagstukken rond de val en de zoektocht naar wat er precies gaande is, is  in het verslag van 28/9 samengevat.

 

 

 

 

 

7 september

 

Balans. Prachtige vent. Daar is hij, terug van weggeweest. Hij stond op zo'n mooie plek bij zulke ontzettend lieve mensen. Lekker op buitenrit. Man mee, kindje mee.  Gewoon als ze zin hadden. Balans is braaf, deed nooit iemand kwaad, dus dat kon allemaal.  "Onze Balans", was het. Hij hoort bij ons. Geweldig.

 

En dan dat telefoontje. Schrik. Na een week of anderhalf niet gereden te hebben wil het gezin weer lekker naar buiten met z'n allen. Inclusief Balans,  Opzadelen ging prima, hij was afwijzend naar het zadel zoals altijd, maar na opleggen acceptatie. (Achteraf gezien was de continu afwijzing van het zadel dat maar niet verminderde wellicht al die tijd al een signaal. Ik kende het wel van hem in het begin toen ik hem net had, maar destijds nam het zienderogen af en speelde het zo nu en dan eens op, op voor mij verklaarbare momenten.) Het hoofdstel waar de eigenares vanaf het begin wat  mee rommelde ging perfect. Super braaf met even longeren op beide handen. Toonbeeld van werklust en braafheid.  Dan rijden en Balans trekt op stal aan, lijkt niet te willen. Achteraf gezien wordt hier het eerste signaal dat er iets aan de hand is gemist.  Want dat doet hij nooit.  Als een paard zich anders dan anders gedraagt, is er iets gaande, dan is er iets mis. Doorrijden, niet zeuren Balans!  In draf bij de wending inzetten zet Balans het op een bokken en de eigenaar blijft gelukkig zitten. 2e signaal dat er iets mis is wordt hier gemist want dit doet Balans nooit. Toch ook zeker begrijpelijk dat de eigenaar het afstraft en hem met de teugels na de bokpartij een paar tikken op de hals geeft zo ze me vertelde. Maar dat was de druppel. Balans kon niet meer, had duidelijk pijnklachten, gaat achteruit kruien en steigert en zo komen ze beide achterover ten val op de verharding. Een ontzettend spijtig ongeluk van een zo prachtig team dat elkaar gewoon even helemaal kwijt is in communicatie.  

Godzijdank loopt alles goed af. Een fikse schaafwond en een beurs lichaam. Wat was ik blij dat ik haarzelf aan de lijn kreeg met dit verhaal en hoorde dat het buiten de stress en schrik verder goed met haar ging!! De angst is wel enorm toegeslagen bij deze jonge moeder, begrijpelijk, en Balans moet weg, maar natuurlijk naar een liefdevolle plek zoals ook bij deze mensen, en hij heeft tijd nodig voor herstel. Wil jij het doen Ria? Natuurlijk!!  En dan is Balans na 2 dagen bij mij. En natuurlijk wil ik zorgen voor zijn herstel en dan die nieuwe mooie plek. 

 

Balans is stijf, wat schaafwondjes en ogenschijnlijk is hij oké. Maandag worden er foto's van de rug en schoft gemaakt om zeker te zijn dat er geen breuken of splinters zijn. En volgende week vrijdag als de beursheid wat uit zijn lijf is, komt de osteopaat. 

 

Vandaag had ik hem even in de longeerbak. Los natuurlijk. Even stappen, even draven. Hij is stijf, logisch.  Maar ook zie ik dat er in zijn lijf buiten de stijfheid enorme strakheid zit. Hals en rug lijken vast te zitten, het middenstuk blokkeert op een of andere manier.  En hij is  bloot achter de schoft en op de rug.   Ik heb hieronder een aantal foto's van vorig jaar en van nu. Ik zie een heel ander paard terwijl ik ook zeker niet fanatiek trainde. Alles voor zijn ontwikkeling en ontspanning. Daar draaide het om zoals altijd bij mij. De strakheid en ook de hals baart me wat zorgen, zou het zadel dan toch niet goed hebben gepast vraag ik me af en zou hij door niet goed kunnen dragen rugklachten hebben gekregen.  Dat zou de val  verklaren. Alle spieren achter de schoft zijn weggevallen en hij loopt "in twee stukken",  hij lijkt  gewoon langer te zijn geworden, zo valt hij uit elkaar. 

 

Gelukkig volgt röntgologische controle volgende week én de osteopaat.  Dus alles komt wel weer goed als de foto's geen afwijkingen geven. Maar dat er iets niet goed is gegaan in zijn lijf dat is me door deze eerste aandachtige controle wel duidelijk. 

 

de eerste 4 foto's zijn van nu, de laatste 4 foto's van vorig jaar. 

 

Voor zijn hele periode bij mij en alles wat we samen hebben ondernomen scrol verder naar  onder bij praktijkvoorbeelden. Bosrit, rijden in de bak, werken in de longeerbak etc. met video's en heel veel foto's. En uitgebreide verslagen van mijn oogappel Balans. 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0