Gita 2021

 

5  juni 

 

En dan eindelijk op 18 mei rond half 4 's morgens wordt Maite geboren. Prachtig paardenmeisje. Verslagen over haar en Maite vind je bij Maite.

 

 

5  juni 

 

En dan eindelijk op 18 mei rond half 4 's morgens wordt Maite geboren. Prachtig paardenmeisje. Verslagen gaan verder bij Maite

 

8 april

 

De tijd gaat door, de geboorte komt in zicht. Nog een paar weken en het is zover.  Gita gaat precies "volgens het boekje". De zucht ontstaat, banden nog niet slap, vaker plassen.  Wat vermoeid. Precies wat je rond deze tijd verwachten mag. 

 

Er is weer een en ander gebeurt rond Gita.  Haar nieuwe vriendin Belle heeft haar veulen verloren enkele weken terug.  Je leest alles over dit verdrietige gebeuren op de pagina van Belle.  Daarmee is de combinatie Belle, Gita ook voorbij en zorg ik na de geboorte van M(a)aite, het veulen van Gita voor een nieuwe merrie met veulen. De zorg voor nog een bevalling na de verdrietige en intense ervaring met Belle is me te veel nu. 

 

Maar ook fijne ontwikkelingen zijn er gaande rond Gita.  Gita heeft in Pippi haar blijvende maatje gevonden. Door de jaren heen heeft zij zoveel vrienden en vriendinnen zien gaan en komen dat Kim besloot haar andere oogappeltje hier, mijn kleine Pippi, voor altijd te adopteren. En ook met dit prachtige meidje allerlei leuke dingen te gaan doen.  Voor mij een geschenk uit de hemel omdat Pippi aangaf graag veel meer bezig te zijn,  en ik haar dat zelf niet kon bieden. 

 

Hieronder een leuke foto van het tweetal op de wei. Duo penotti. 

 

 

27 februari 2023

 

Gita, de prinses van het stel hier. Ze laat zich gelden als VIP waarbij de P in dit geval voor paard staat. Heerlijk om te ervaren hoe ze nog maar steeds sterker is geworden in zelfvertrouwen, evenwichtigheid en sociaal gedrag.

 

In prachtige verbinding met Kim geniet ze van alle aandacht die ze krijgt.  Rijden wordt al een poos niet gedaan. Gita liet al snel merken in de dracht dat het haar te veel werd. Maar van aandacht, getut en leuke dingen doen samen geniet Gita met volle teugen. Oren blij gespitst als Kim aankomt en afwachtend van wat er weer komen gaat.

 

Gita kreeg een nieuwe vriendin: Belle. Een grote D pony en ook drachtig. Wanneer Belle is uitgeteld is niet bekend maar de inschatting is dat haar veulen komt even voor Gita haar veulen zal krijgen. Dan heerlijk dit voorjaar en zomer samen de wei op met alle ruimte voor de veulens om te rennen en ravotten en voor de merries om bij te komen van de dracht. Een mooi vooruitzicht. 

 

Hieronder een foto van enkele weken terug.  Gita legt al aardig gewicht in de schaal... En de eerste dag naast haar nieuwe vriendin Belle.

Ook nog een video'tje van een buitenritje samen met Dunja en mij. 

 

 

 

30 augustus

 

het eerste buitenritje van Kim en Gita. Er werd al vaak gewandeld, de eerste wandeling ging ik mee en daarvan wat foto's hieronder. In het bos een klein stukje op de barebackpad en aan de hand gereden toen.   Regelmatig ging Kim met wandelen op herhaling en vandaag dan de eerste keer rijdend. Zo leuk! Knap stel.

 27 augustus.

 

Een prachtig glimmende, blije drachtige Gita. Na een uitgebreide poetsbeurt van Kim even fotomodel. 

11 weken drachtig vandaag en wat doet het haar goed.

 

16 juni

 

Gita was kort op de heel kleinschalige pensionstal van Kim. Het leek eerst heel goed te gaan. De periode bij de hengst heeft achteraf toch wat spanning gegeven ondanks de perfecte zorg daar. En ik was heel blij te merken dat ze van de verhuizing naar de nieuwe plek zo het leek, weinig stress ondervond.

 

Meteen dikke maatjes met haar buurpaard en dat is een lot uit de loterij.  Toch is ze snel weer terug naar mij gekomen. Een van de verzorgers had totaal geen klik met haar wat leidde tot spanning.  Dat is voor mens en paard nooit goed. Ik heb Kim voorgesteld Gita naar mij terug te halen en dat vond ze een heel goed idee. 

 

En zo was het pension avontuur van korte duur en staat ze weer bij mij. Ze was hier snel dik bevriend met Dunja. Een lief kroelmoment vind je hieronder.  Blij mee! Ook het grasmaaien in de achtertuin is goed aan haar besteed.

 

Dus Gita staat weer veilig en vertrouwd bij mij en blijft. want............... 

1 juli

 

..........Vandaag werd ze gescand op dracht en jawel. Gita is drachtig. Keurig één vruchtje. Wauw. Wat ben ik blij. Ze is totaal anders in gedrag en daaraan was de conclusie ook al wel te verbinden. Maar het tastbare bewijs in de vorm van een scan is dan toch echt wel geweldig.

 

 

22 mei

 

Bijzondere ontwikkelingen rond Gita. Al snel na het plaatsen van de advertentie kreeg ik een warm bericht voor Gita. Ik besloot de dame ( Kim) uit te nodigen na een lang telefoongesprek. Want ik geloofde erin dat het dit wel eens helemaal zou kunnen zijn.  Bij ophalen uit de paddock was de wederzijdse sympathie al kraakhelder. Gita volgde haar op de voet en van beide kanten liefde op het eerste gezicht. Zo mooi om te ervaren. 

 

Ik had de dagen voorafgaand aan het bezoek steeds het gevoel dat een dracht Gita goed zou doen. Ze had al zelf aangegeven het fijn te vinden en het speelde sterk bij me om er gehoor aan te geven. De fijne levensdrang en energie die er inmiddels is zou daardoor nog een enorme boost krijgen. En de invloed op de melanomen zal  positief zijn is mijn stellige overtuiging. Ik heb dit met Kim besproken en ik heb de wens uitgesproken Gita een veulen te laten krijgen. Mijn enthousiasme werd gedeeld en de reden werd helemaal begrepen. 

 

De verkoop wordt daardoor voorlopig opgeschort en tijdelijk omgezet in een leensituatie omdat ik zelf de verantwoordelijkheid wil dragen voor dekking en alles daaromheen, en voor dracht en geboorte.  Gita is nu bij de hengst, een mooie plek waar ze net als hier lekker buiten kan zijn. Bij een lieve dame die één D pony New Forest dekhengst heeft met een gouden karakter en de naam Samba. Gita krijgt er alle zorg en aandacht die ze nodig heeft tijdens haar verblijf daar. 

 

Ze was er bij aankomst al meteen goed op haar gemak. Fijn om te ervaren. Van daaruit zal ze verhuizen naar Kim bij mij in de buurt om ongeveer 3 weken voor het werpen weer naar mij te komen tot het veulen wordt verspeend. Natuurlijk zal ik haar regelmatig bezoeken en blijft het contact met Kim belangrijk in deze periode.  

 

Geweldig. Hoe bijzonder dingen kunnen lopen. Ik zie er enorm naar uit om mijn meidje hier volgend jaar weer te ontvangen en haar veulen hier te zien rond dartelen. Want ik geloof zeker dat de dekking zijn werk zal doen.

 

Hieronder Gita op haar plekje waar ook Samba woont met natuurlijk ook een foto van Samba

 

 

 

7 mei

Met deze advertentie ga ik op zoek naar de perfecte plek en match voor mijn vriendinnetje

 

Voor mijn prinsessenpaardje en oogappeltje Gita die alweer een jaar bij me is, is het tijd de wijde wereld weer in te gaan. Gita is enthousiast, blij en vrolijk. Ze is ongeveer 1,50 en 7 jaar oud. Gita is van Spaanse afkomst en haar roots verloochenen zich niet. Ze verbindt zich met haar eigenaar en wanneer deze zelfverzekerd is, is Gita dat ook. Ik zoek die ene persoon waar ze zich hier aan weg durft te geven. Want Gita is duidelijk in wie ze echt leuk vindt.  Ze is ook goudeerlijk in de omgang en met poetsen en wassen.

Ik zoek beslist een plek aan huis of bij iemand met natuurlijk een soortgenootje maar niet meer dan enkele paarden. Dit gezien het trauma waar ze hiermee aankwam vorig jaar en dat ze had opgelopen in grotere kuddes. Ik zoek een plek waar ze weer nummer één is, waar ze gezien wordt, van haar gehouden wordt en bij iemand waar ze mee kan comuniceren.

Ik zoek voor Gita dus een zelfverzekerde vrolijke nieuwe eigenaar die een blij paardje weet te waarderen. Gita houdt ervan met haar mens bezig te gaan. Het (bitloos) rijden weer uitbreiden, bitloos reageert ze leuk op, geen of heel weinig bakwerk, daar wordt ze niet blij van, vrijheidsdressuur lijkt me heerlijk voor haar, bosritten, therapiewerk; ze is overduidelijk in haar communicatie. Ik heb een poos terug een dierentolk gevraagd haar op haar manier te contacten, zij gaf aan dat Gita ook wel een veulen zou willen krijgen. Dus ook dat zou kunnen.

Op mijn site is van alles te vinden over haar verblijf het afgelopen jaar én over haar verblijf bij mij in 2018/2019.

https:www.nageeflijk-rijden.nl/2021/05/04/gita-ii/  
https:
www.nageeflijk-rijden.nl/2018/07/18/mijn-werk-met-gita/


Gita heeft een inwendige melanoom die onder controle is en die ik volgend jaar weer wil laten echo'en bij de kliniek in de Ham op mijn kosten. Ze had een grote onder haar kin die heel klein is geworden en onder haar staart is het stabiel (één duidelijk aanwezig en onregelmatigheden op de wortel) en zijn er enkele ook uitgedroogd afgevallen. Ik wil graag deze ontwikkelingen volgen en evt. begeleiden middels alternatieve methodes. Bereidheid mee te werken om dit onderzoek te laten uitvoeren is een must. 

Als je interesse hebt in Gita hoor ik graag per mail of via reactie op deze advertentie wat je hebt te bieden aan huisvesting, wat je zo in haar aantrekt en wat je met haar zou willen doen. Ik neem alle reacties heel serieus en zal je z.s.m. antwoord geven.

 

7 mei

 

Het bezoek aan de kliniek was boeiend. De melanoom onder de kin aanzienlijk geslonken, onder de staart is de situatie nu al een hele periode stabiel nadat er een aantal uitgedroogd afvielen. Rond speekselklieren is de situatie mooi zuiver, geen problemen.  De echo gaf een heel lichte groei aan van de inwendige. Zelfs dat kan ook goed nieuws genoemd worden gezien het feit dat de melanoom in een korte periode is ontstaan en nu zeer langzaam nog is ontwikkeld. Ik wil haar over een jaar weer laten onderzoeken en draag zorg voor de financiële kant van dit onderzoek. Van de nieuwe eigenaar wordt gevraagd aan het mogelijk maken van dit onderzoek in praktische zin mee te werken. 

 

Haar gebit is weer perfect in orde, smid is net vorige week geweest. Ze staat er mooi bij al mag gezegd worden dat ze zeker een stuk te dik is.  

 

 

 

4 mei

 

Alweer een jaar is ze bij me. En ze is klaar om weer de wijde wereld in te gaan. Vandaag weer en uitgebreide was en poetsbeurt. Heerlijk. Wat hooi op de paddock zodat ze lekker wat kan knabbelen en ze geniet daarnaast van de aandacht van het wassen en poetsen. Daarna weer opstappen zonder zadel en aan halster met een touw eraan.  Ik heb het op video hieronder.

 

Ik heb een poos met regelmaat wat grondwerk gedaan, met balkjes in de rijbak en wat spelen in de longeerbak.  De basis voor haar verblijf hier was rust hervinden en de melanomen de kans geven te stabiliseren of verkleinen. In november is een echo gemaakt en de inwendige was 3,5 bij 1,5 cm. We gaan vrijdag ervaren hoe het er nu bij staat.  Ook wordt vrijdag a.s. haar gebit weer onder handen genomen en haar mond  gecontroleerd op afwijkingen.  Spaanse paarden zijn vanwege hun trainings-start vaak op een bepaalde manier trekkerig met hun hoofd. Het is als een nerveuse tik ontstaan en  uitgegroeid tot gewoontegedrag. Ik zie het bij Aaron en ook Gita doet dat zolang ik haar ken.  Ik laat voor alle zekerheid  controleren of er geen afwijkingen in de mond zijn.

 

Gisteren weer zonder zadel er even opgestapt.  Even weer kijken en wennen maar wat is ze er leuk in. Haar openheid is geweldig goed te lezen. Het rijden helemaal weer oppakken zal weer aandacht vragen, maar het is niet helemaal weggezakt bij haar. Ik ben er steeds met regelmatig eens op gaan zitten. Soms een zadel opgedaan. 

 

Ze is vertrouwd en blij.  Alle onzekerheid en frustratie waar ze mee aankwam iets meer dan een jaar geleden is volledig van haar afgevallen.  Ze is weer de Gita die ik van daarvoor ken. Heerlijk. 

 

Eerst vrijdag het onderzoek afwachten. Maar sowieso is haar tijd bij mij bijna ten einde. Ze is er klaar voor weer helemaal nummer één te zijn op een mooie liefdevolle plek. Bij iemand die weet wat Spaanse paarden zijn qua karakter. Ze bouwen op hun eigenaar en moeten er op kunnen leunen en vertrouwen. Bij Gita is dat zeker het geval. 

Ik zoek daarbij een plek aan huis met één of twee soortgenootjes

Geen of nauwelijks bakwerk

vrijheidsdressuur

coaching

Buitenritten, buiten wandelingen

Ze is ook een prachtig diertje om een veulen mee te fokken en heeft aan een dierentolk aangegeven dat leuk te vinden. Dat vond ik wel heel bijzonder.

 

Hieronder een korte video van Gita met de was en poetsbeurt en een video het opstappen en een rondje op de wasplek. 

 

 

 

 

25 februari

 

Gita vraagt om aandacht, ze is er aan toe weer wat met haar mens te doen. Dan geef ik daar natuurlijk gehoor aan. Omdat ik nog geen singel om haar lijf wil doen ben ik  zonder zadel leuk aan de gewenning begonnen.  Nog nooit gedaan en het dametje staat al meer dan 9 maanden lekker van weidegang en rust te genieten.  Ik vertrouw dit dier volledig en het was dan ook na deze 9 maanden vakantie voor haar, opstappen en braaf rondstappen.  Even wat onwennig en de eerste stapjes, wat twijfelachtig, ze keek even om,  kijken wat ze nou toch eigenlijk allemaal voelde op haar rug. Maar wat leuk hoe ze het deed. Een paar dagen later wat rondgestapt op haar paddock en ook dat ging weer helemaal leuk. Het is en blijft een hartendief, wat een schat is ze toch.  Zoals ieder Spaans paard zich zeer sterk verbindt met de eigenaar, zo doet Gita dat ook. Ze voelt zich duidelijk vertrouwd bij me en thuis.  Geweldig!

 

Ook de osteopaat is weer bij haar geweest. Ze kwam voor Aaron en ik heb meteen Habib en Gita ook weer een fijne behandeling laten geven. Accupunctuur ook om een blokkade in de nek op te lossen. Het wat trekkerige in de nek lijkt haast bij haar te horen maar duidt  op wat ongenoegen. Daar is ze aan geholpen. De gevolgblokkade in de schouder is ook aangepakt.  Ik geef haar verder nu een poos een homeopathisch middel om te zuiveren. Ze heeft weer een stuk verleden losgelaten wat invloed heeft op de nieren. Die zijn een fractie gezwollen voel ik. 

 

Hieronder een korte video van deze eerste kennismaking met de ruiter zonder zadel. 

 

 

 

 16 januari '22

 

Weer eens een fijne poetsbeurt, en wasbeurt van de staart en controle van de melanomen. Ze geniet van de aandacht. De melanomen krimpen nog steeds, onder de staart zijn er kleinere  verdwenen, in de  grotere lijkt ook zeker beweging te zitten de goede kant op,  onder de mond/kin is hij nauwelijks zichtbaar (zie foto hieronder) en zacht voelbaar, alsof hij los zit,  en de inwendige lijkt ook voelbaar kleiner.  

 

Ik heb haar in de longeerbak gehad ook. Lekker los even bewegen. Helemaal blij en enthousiast was ze.  Dat bracht me op het idee haar van paddock te wisselen met Gijs zodat ze wat meer betrokken raakt met de paarden die werken en dat ook met plezier doen. Het voelde precies het juiste om te doen.  Alle drie de paarden reageerden perfect op deze wisseling. Geen drukte en de vertrouwde rust die er daarvoor ook was. 

 

 

 

 

 5 november

 

Ik heb een besluit genomen. Gita doet het goed, ze is blij, weer helemaal het paardje zoals ik haar ken van 2018/19. Zoals ik al schreef zijn de melanomen kleiner geworden en dat is een klein wonder van herstel. Ontstaan door de juiste leefomstandigheden, wegnemen van alle stress, minimaliseren van wat associaties op kan roepen met triggers, en de juiste alternatieve middelen. 

 

Ik heb besloten Gita nog een poos langer te houden om haar verder de kans te geven op herstel. De genezing is goed op gang en heeft nog tijd nodig.  En die krijgt ze.  Vandaag heb ik een echo laten maken op de kliniek van de inwendige melanoom om de grootte te bepalen. Over een  tijd laat ik dat nog eens doen. De uitwendige krimpen duidelijk, dat is goed waarneembaar. 

 

Ik ga ervoor. Ze verdient het.  Ooit gaat ze de wijde wereld weer in. maar voorlopig nog niet. 

 

 

 

29 oktober

 

Lekker bezig met het meidje vanmiddag. Staart een hele grote beurt en een fijne grote poetsbeurt. Dat ging als vanouds. Alsof ze gisteren dit ritueel nog had ervaren en dat na 5 maanden dag en nacht op het land.  Ze drentelt wat rond en laat me gewoon mijn gang gaan. Zo leuk! Ik had de camera bij deze klus staan, de beelden komen hieronder. En natuurlijk een paar foto's van een schoon prinsesje.

 

Ook heb ik haar goed bekeken en dan  vooral de melanomen want de volledige rust en de homeopathische medicatie waren ter ondersteuning voor Gita. Ik wilde een optimale situatie creëren zodat  deze melanomen wellicht zouden verkleinen of stabiliseren. En dat is  gelukt!  Zie foto's Ik heb ze naast elkaar gezet.  De inwendige voelt zeker kleiner en die onder haar kin is duidelijk geslonken Geweldig!

 

28 oktober

 

Daar is ze dan. Vies van het rollen in de modder, te dik van de overvloed die  ze heeft gekend de afgelopen maanden. Maar wát een uitstraling, wat een blijdschap. Wat een prachtig resultaat.  

 

Binnenkort lekker wassen, de staart een grote beurt, manen netjes maken, dekentje erop en weer een beetje bezig. Speels en leuk. Wandelingen staan op het programma, zonder zadel en bitloos wennen. Geen zware conditietraining en dergelijke zaken. Gewoon speels en leuk, dat gaan we doen. Dat past bij haar. In verdere voorbereiding op een gouden toekomst.

 

Op de video de beelden van onze wandelingetje naar huis en de aankomst thuis en wat eerste foto's van het moddermonstertje. 

 

26 oktober

 

De voorbereiding thuis is in volle gang voor de terugkomst van Gita in de bewoonde wereld. Over enkele dagen komt ze weer naar huis waar langzaam dan over enkele weken het normale leven weer zal worden opgepakt. Niet meteen, eerst acclimatiseren en dan ga ik ook eens goed bekijken hoe ze er qua gezondheid bij staat.  Nog een paar dagen! Ik ben benieuwd. 

 

20 juli

 

Alweer een maand verder en wat doet het haar goed! Een geheel onbevangen vrolijke tijd voor haar en Gijs.  En vooral totaal losgekoppeld van álles wat mogelijk associeert met wat ze in haar leven ooit heeft moeten doorstaan. Ze heeft volledige rust, ziet zelfs geen paarden waarmee gewerkt wordt of waarop gereden wordt. Ze is van alles in die context, volledig losgekoppeld en loopt met Gijs aan een bosrand dag en nacht gewoon zichzelf te zijn zonder verplichtingen of verwachtingen. Dat doet wonderen. Ondersteund door alternatieve middelen krijgt ze de ultieme kans zo los te komen van wat het ook maar is,  wat heeft gemaakt dat ze inwendig in zo'n korte periode een melanoom heeft ontwikkeld. 

 

Want dat daar uiterlijke factoren op van invloed zijn is voor mij een feit. Zoals bij een mens zijn niet gehoorde innerlijke stem; zijn niet gehoorde innerlijke begeleider naar de kern en zin van zijn bestaan, zal fluisteren of schreeuwen door met pijn of ziektesignalen de aandacht op te eisen. Zo zal een dier de incongruente gedragingen die het gevolg zijn van dat niet luisteren, in zich opnemen en er klachten van krijgen of ziek van worden. 

 

En ook van dit risico is Gita bevrijd, ze is in niemandsland wat contact met mensen betreft. Wordt enkel omringt door haar vriend Gijs waarmee de verstandhouding fantastisch is, en krijgt dagelijks de basisverzorging in de zin van goed eten, vers water, een weiland dat dagelijks wordt ontdaan van mest, en van mij een bad van vertrouwen en liefde dat ze in haar eigen kracht álles kan bewerkstelligen, ook stabilisatie en zelfs herstel. 

 

En dat gaat zo nog maanden door. Je kunt het meidje!

 

 

 

 

24 juni

 

Gita heeft het heerlijk bij Gijs. Steeds beter in balans met zichzelf en  haar omgeving.  In dit geval met Gijs als maatje. Gijs werkt duidelijk therapeutisch voor haar om haar kuddegedrag te stabiliseren. Prachtig om te zien hoe ze haar wat felle dominantie laat varen en zachter wordt. Heerlijke kroelmomenten samen. Ik geniet ervan ze zo te zien samen. 

 

 13 juni

 

Een blije dag voor mij. Ik mag Gita mijn paardje noemen. Dankjewel voor het vertrouwen Anna. Voorlopig blijft ze lekker op de wei. Er valt niks meer aan haar te "sleutelen".  Ze is blij, los in het lijf; alle behandelingen om een ontspannen lijf te krijgen zijn gegeven. Nu gewoon even niks en haar laten voelen en weten dat het goed is, dat álles goed blijft en dat het leven veilig is. 

 

 

 

12 juni

 

Een enerverende week hebben we achter de rug. Emotioneel, vooral voor de betrokken eigenaar.  Gelukkig is er niks dramatisch aan de hand en zie ik ook geen ernstige problemen waar het de toekomstverwachting van Gita betreft.  Ik kijk en denk in mogelijkheden en nooit in beperkingen.

 

Tijdens het onderzoek van Gita afgelopen woensdag was de diagnose van de bult waarover ik eerder schreef, dat het een melanoom is. Schimmels hebben er vaak mee te kampen en ook Gita.  Advies van de dierenarts was er niks aan te doen omdat weghalen bijna zeker tot terugkeer van de melanoom zal leiden. Beter is het om het werk aan haar situatie aan te passen. In dit geval zonder zadel rijden bijvoorbeeld. 

 

Dat is in geval Gita zeker geen probleem.  Gita is bij een stabiele eigenaar zelf ook super stabiel en evenwichtig. Al heeft ze zeker tijd nodig om tot volledige binding met een nieuwe eigenaar te komen.  Dan is ze een dapper paardje, en zonder angst. Een en al blijheid. Zonder zadel en met een bitloos hoofdstel het bos in, is dan toch een geweldig en goed passend  toekomstperspectief.   Gita is daarnaast zeer zuiver in reacties, ze is goudeerlijk in gedrag, zal je nooit omver duwen en meetrekken, heeft goed respect. Ze kan enorm speels zijn, beetje ruinen gedrag vertonen, dingen omgooien e.d. maar altijd eerlijk.  Er schuilt er een geweldig therapie paardje in haar.  Weer een mooi toekomstperspectief.

 

Maar voor nu krijgt Gita van mij de kans met het koppie aan de grond alle stress en toestanden die om haar heen zijn geweest van zich af te laten glijden. Het is er eigenlijk al afgegleden maar omdat de eigenaar nog geen beslissing heeft genomen wat ze precies gaat doen met Gita, loopt ze nu sowieso heerlijk met Gijs op de wei te genieten.

 

 

 

 

3 juni

 

Het is fijn verder gegaan met Gita. Ik heb uiteindelijk geadviseerd aan de eigenaar haar bitloos te gaan rijden wat ze in het verleden ook kortstondig heeft gedaan. Vanwege de onrust die Gita op het bit heeft gekregen, was het de beste optie weer fijn bitloos te gaan rijden. En, dat doet ze geweldig. Heerlijk lang ontspannen halsje, iets vooruit gestoken neusje en gaan. Dan ook een stuk gemakkelijker in lengtebuiging en met veel meer rust in beweging.

 

De eerste les bitloos met de eigenaar is achter de rug en ik was ontzettend blij met hoe dat ging. Zo rustig, zo fijn. Ook haar vertrouwen was er weer volledig. Natuurlijk zal dat in een golfbeweging gaan. Vandaag top en morgen met opstappen toch weer wat twijfel maar dat is menselijk. In de basis is het vertrouwen weer op te roepen en dat is geweldig. 

 

Dat er nog wel wat strakheid in het lijf zit van Gita en daar verbetering in aan is te brengen is wel een feit en daarom kreeg Gita gisteren een heerlijke bindweefselmassage en acupunctuurbehandeling.   Na de behandeling weer op paddock en waren de andere paarden aan de beurt. Ze ging meteen languit liggen, hoofd plat en rusten. Geweldig om te zien. 

 

Een onderhuidse losse zwelling die Gita net boven haar oksel heeft wordt dinsdag op de kliniek bekeken en als het nodig is verwijderd en na herstel daarvan kunnen we dan weer met een herboren Gita verder. Er kan op enkele weken zoveel moois gebeuren.  Wat hou ik van mijn werk!

 

Hieronder Gita na de behandeling 

 

 

 

 

 

 

14 mei

 

Op onderstaande video de eerste en tweede keer rijden van Gita in één video verwerkt.  Duidelijk verschil door de sessies in de longeerbak die ik ertussen deed. Ik ben er gelukkig mee!

 

Mijn taak is duidelijk. Ontspanning tussen haar oren en in haar lijf bewerkstelligen. Zorgen dat ze haar hals weer naar voor gaat uitleggen, haar achterbenen weer gaat gebruiken, mij echt weer gaat dragen. In de tweede rijsessie al duidelijk verbetering. We komen er wel weer! 

 

Waar ik ook heel blij om ben is dat de verkorte pas rechts achter is opgelost. Ze loopt nu helemaal goed. Fantastisch. 

 

 

 

 

 

 13 mei

 

En het proces zet zich voort. Het viel me op bij Gita dat ze niet zweet. Vreemd, want de training is behoorlijk intensief en er is niet veel gedaan met haar de laatste tijd vanwege blessures. Haar longconditie is daardoor niet groot toch zweet ze helemaal niet.  Het is me duidelijk dat er nog blokkades zitten tussen haar oren die ze niet los kan of durft te laten.  Angst, onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen. Allemaal zaken die ook bij dieren hun tol kunnen eisen, zijn nog altijd in enige mate  aanwezig in Gita. Ze maakt grote stappen, is beduidend meer ontspannen en geaard maar er is nog werk aan de winkel.

 

Ik besluit aan het eind van een intensieve training haar hals in een zuiver wollen deken in te pakken en dan nog een klein poosje, zo'n 5 tot 7 minuten door te trainen. Ze  gaat ervoor in deze minuten,  dat is zichtbaar. En jawel als ik nu de deken eraf haal is er eindelijk zweet op haar hals. Een mooi begin. Een ontspannen briesende Gita tijdens het uitstappen erna bewijst me dat het een goede actie was. Een ontgiftingsmiddel meteen na het werk is de finishing touch van deze dag.

 

De volgende ochtend kijk ik naar buiten en zie ik haar vrolijk wegstappen richting buurman Habib. Wat me meteen opvalt is de nog niet eerder zo duidelijk aanwezige lossigheid in haar lijf. Bij iedere pas terwijl een voet de grond raakt, trilt zachtjes haar lijf mee. Los!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 mei

 

Ik heb een heel bijzonder ervaring met Gita beleefd. Ze kwam hier vorige week enorm gespannen, nerveus en druk. Totaal ontheemd, eenzaam, niet geaccepteerd en weggeschopt. Zeker niet door de eigenaar die een grenzeloze liefde voor haar voelt, wel door de omstandigheden waarin ze leefde. Ze was afwijzend, zocht geen aansluiting want wederom was ze door mensen opzij geschoven op een nare manier. Net als toen ze bij me kwam in 2018. Toen net enkele weken uit Spanje naar Nederland gekomen. Dit intens onrustige nare gevoel wat ik toen ook heb ervaren, was ook nu tastbaar in haar. 

 

Vandaag had ik haar in de longeerbak en ze begint duidelijk rustiger, meer in contact. Ik werk met de paarden ook met energiecontact. Met mijn handen op een bepaalde manier. Daar begin ik mee om rust te creëren en te werken aan eenheid en verbinding, zeker nu met Gita die zo in een kramp zit. Daarna gaan we aan het werk, beweging geven om de vervetting op te lossen, recht te richten en in haar geval ook om haar lijf gewoon weer los te durven laten. Te landen als het ware, vertrouwen te krijgen in zichzelf en de wereld waarin ze leeft, weerstand en vluchtgevoel los te laten. Op enig moment zie ik dat écht gebeuren. Ik verbaas me erover wat ik zie en ben enorm blij! Ze lijkt ineens van het ene moment op het andere 10 cm. langer te worden. Ze schiet ineens volledig uit de kramp waarin ze verkeerde en landt op de plek waar ze is nu. Hier bij mij. Wauw! Dit is waar we moeten zijn om werkelijk weer aan het werk te kunnen samen in vertrouwen. 

 

 

Op de foto's hieronder een gelande Gita.  En met een rustig blij hoofd en ontspannen oog "gewoon" attent, zelfbewust en in vertrouwen dat ze er mag zijn en gezien wordt.

 

 

 

 

7 mei

 

De osteopaat was bij Gita vandaag en die heeft haar heerlijk geholpen. Het was een mooie ervaring. Deze persoon doet ook aan thermografie en juist dat was wat ik voor Gita haast nog boeiender vond dan de bevindingen die hij als osteopaat zou melden. 

 

Hij constateerde dat de linker borstspier vast zat en de schoudervrijheid links beperkt was.  Met de thermografie kwam er uit dat Gita in het gebied boven de knie rechts achter een klap moet hebben gekregen nog niet zo heel lang geleden. De inwendige blauwe plek die daarvan het gevolg was, was nog te zien. Als ik dan het verhaal van Anna hoor dat Gita recentelijk met beschadigingen en kreupelheid uit een te kleine paddock kwam waar ze met enkele andere paarden stond, is dit letsel goed te verklaren. 

 

Gelukkig is het niet ernstig, kan juist  beweging en rust dit herstellen en is voor mij alles wat ik aan Gita zie nu klip en klaar. Het is dus inderdaad de overkruiste werking van links voor naar rechts achter die problemen geeft en de klap die ze kreeg achter maakt dat het juist daar het meest zichtbaar is voor me. Dat geeft namelijk bij opstarten wat stijfheid en gaandeweg de training werd Gita ook steeds losser en vrijer in de beweging. 

 

 

 

 

6 mei

 

Vandaag stond rijden op het programma. Kijken hoe ze reageert als ze weer in de rijbak is. Rijden in de bak ging de laatste tijd niet zo goed werd me verteld, dus ik was erg benieuwd.  Ook was ik enorm benieuwd wat ik zou voelen, want gaandeweg deze afgelopen dagen raak ik steeds meer overtuigd dat de iets verkorte stap rechts achter alles te maken heeft met de training en scheefheid. 

 

Met poetsen en zadelen had ik weer het zelfde paardje als voorheen. Dezelfde reacties, dezelfde ondeugende "ik zal jou eens even plagen" door wat happerig te zijn naar mijn spullen. Dit grijpen en dat omgooien, als ik niet had ingegrepen was dat zeker gebeurt. Maar hoe mooi dat ze meteen door had dat dit niet werd getolereerd, evenmin als dat voorheen werd getolereerd. "Gita, denk erom!!",  en klaar was het.  Geweldig. Zo ken ik haar exact. In voor een geintje maar zo enorm gehoorzaam, volgzaam en verbonden. 

 

Op de foto hieronder is ook helemaal dezelfde rustige en vertrouwde uitstraling zichtbaar als voorheen. 

 

Hieronder het longeren in de rijbak waarin ik haar weer respect bijbreng en gehoorzaamheid waardoor de binding zich weer versterken kan.  

 

 

 

 

4 mei

 

Ik ben zo tevreden met de vorderingen van Gita!  Het contact is hersteld, ze kent me weer, reageert perfect op me. In het werk gaat het heel goed. Jammer wel dat ze nét niet rad is rechts achter. 

 

Dat kan diverse oorzaken hebben.

* Gita is rechts gebogen wat maakt dat het linker voorbeen (voorbeen van de bolle kant) het zwaarder te verduren heeft en kan verkorten in de beweging. Als daar niet volledig op wordt ingespeeld kan er een overkruist overbelasting ontstaan; op het rechter achterbeen dus. Dat verkort dan ook in beweging.

* Wat in dit geval ook kan zijn is overbelasting door het feit dat ze recentelijk links voor en later links achter geblesseerd is geraakt door een onbekend/ongezien voorval in de paddock met andere paarden.  Dan kan er door compensatie rechts  gevoeligheid ontstaan. 

* Er kan een spierblessure zijn of knieblessure zijn ontstaan.  In benen of voeten lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. 

 

In de lichte training die ik nu geef en waar ze werkelijk subliem op mijn hulpen reageert, merk ik dat ze bij goed rechtrichten gaandeweg ruimer gaat bewegen met het rechter achterbeen dus ik verwacht dat optie één de juiste is. Goed trainen bestaat uit zorgen voor goede beenzetting en juiste lengtebuiging, daarnaast  voldoende voorwaartse drang bewerkstelligen. Ontspanning maar zéker ook aanspanning is nodig en het vermogen om waar te nemen en in te spelen. 

 

Vrijdag laat ik een thermografie maken ter controle. Gita krijgt inmiddels homeopathische middelen om haar ontgiftingsproces te ondersteunen en haar te helpen in het proces van stabiel en in balans komen, van aarding. In mij vindt ze duidelijk steun en dat is fantastisch om te ervaren. Voor mij is ze er weer, ze laat zich leiden, ze laat zich corrigeren, ze leunt weer op me. 

 

 

 

 

30 april

 

Gita, prachtig Spaans pareltje die al eerder 15 maanden hier was vanaf juli 2018. Toen als puppy van 4 en nu als mooi volwassen paardje van 7. 

 

Ze heeft de meest liefdevolle eigenaar die maar denkbaar is en ze zijn verknocht aan elkaar. Maar door wat vervelende gebeurtenissen op de pensionstal is Gita angstig en gestrest geworden en haar eigenares onzeker en ook angstig. Een cirkel neerwaarts die niemand goed doet. Daarom heeft zij ervoor gekozen Gita een periode bij mij te gunnen om weer in balans te komen. Zowel lichamelijk als tussen de oren is er werk voor me aan de winkel. 

 

Wat me allereerst opvalt is het abnormale aanvallende én vluchtende gedrag naar  Habib. Dat past niet bij haar. Ik heb Gita  ervaren als goed sociaal naar alle paarden die hier in de periode dat ze bij me was de revue zijn gepasseerd. Ze is een baasje, maar eerlijk en niet aanvallend.  De traumatische ervaringen op de pensionstal eisen in dit gedrag zichtbaar hun tol.  Daar kan ik wat aan doen maar dan zal ze mij eerst weer moeten gaan "zien".  Want ook daar schort het aan. 

 

Spaanse paarden, is mijn ervaring, bouwen nog veel sterker op hun eigenaar dan welk ander ras ook.  Is de eigenaar in balans is,  geaard, stabiel en evenwichtig dan zal het spaanse paardje geen angst kennen. Ze zal er staan als een huis en alles in vertrouwen met haar durven ondernemen. En Gita stond  als een huis in haar periode bij mij. Ze kende geen angst meer, was daar volledig overheen gegroeid. Ze ging ervoor. Steeds beter en krachtiger en in die ultieme staat van zijn is ze van eigenaar gewisseld waar het een hele periode ook fantastisch is gegaan.  Door de angst die nu is ontstaan is ook de instabiliteit en angst van Gita gegroeid. Ze is ontheemd geraakt. 

 

Dus nu is het zaak haar mij weer te laten zien en herkennen. De eerste sessie in de longeerbak was ze onrustig en in zichzelf gekeerd. Iets van contact ontstond, maar minimaal. Volledig contact was ook schier onmogelijk. Ze had net een trailerreis van een paar uur achter de rug en was net op mijn terrein.  De eigenaar stond nog naast de bak. Alles nog onwennig en vreemd. Ik was zeker tevreden met wat ze me gaf en hoe ze al een stuk onrust losliet.

 

De vervetting is ook een serieuze zaak. Gita is enorm dik geworden, erg ongezond. Vaak kleine beetjes voeren, in het korte weiland als bezigheidstherapie en heel veel beweging moet dit gaan oplossen 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0