Gita 2021

6 mei

 

Vandaag stond rijden op het programma. Kijken hoe ze reageert als ze weer in de rijbak is. Rijden in de bak ging de laatste tijd niet zo goed werd me verteld, dus ik was erg benieuwd.  Ook was ik enorm benieuwd wat ik zou voelen, want gaandeweg deze afgelopen dagen raak ik steeds meer overtuigd dat de iets verkorte stap rechts achter alles te maken heeft met de training en scheefheid. 

 

Met poetsen en zadelen had ik weer het zelfde paardje als voorheen. Dezelfde reacties, dezelfde ondeugende "ik zal jou eens even plagen" door wat happerig te zijn naar mijn spullen. Dit grijpen en dat omgooien, als ik niet had ingegrepen was dat zeker gebeurt. Maar hoe mooi dat ze meteen door had dat dit niet werd getolereerd, evenmin als dat voorheen werd getolereerd. "Gita, denk erom!!",  en klaar was het.  Geweldig. Zo ken ik haar exact. In voor een geintje maar zo enorm gehoorzaam, volgzaam en verbonden. 

 

Op de foto hieronder is ook helemaal dezelfde rustige en vertrouwde uitstraling zichtbaar als voorheen. 

 

.......het verslag wordt vervolgd met beeldmateriaal van longeren voorafgaand aan het rijden en even rijden.....

 

 

 

 

4 mei

 

Ik ben zo tevreden met de vorderingen van Gita!  Het contact is hersteld, ze kent me weer, reageert perfect op me. In het werk gaat het heel goed. Jammer wel dat ze nét niet rad is rechts achter. 

 

Dat kan diverse oorzaken hebben.

* Gita is rechts gebogen wat maakt dat het linker voorbeen (voorbeen van de bolle kant) het zwaarder te verduren heeft en kan verkorten in de beweging. Als daar niet volledig op wordt ingespeeld kan er een overkruist overbelasting ontstaan; op het rechter achterbeen dus. Dat verkort dan ook in beweging.

* Wat in dit geval ook kan zijn is overbelasting door het feit dat ze recentelijk links voor en later links achter geblesseerd is geraakt door een onbekend/ongezien voorval in de paddock met andere paarden.  Dan kan er door compensatie rechts  gevoeligheid ontstaan. 

* Er kan een spierblessure zijn of knieblessure zijn ontstaan.  In benen of voeten lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. 

 

In de lichte training die ik nu geef en waar ze werkelijk subliem op mijn hulpen reageert, merk ik dat ze bij goed rechtrichten gaandeweg ruimer gaat bewegen met het rechter achterbeen dus ik verwacht dat optie één de juiste is. Goed trainen bestaat uit zorgen voor goede beenzetting en juiste lengtebuiging, daarnaast  voldoende voorwaartse drang bewerkstelligen. Ontspanning maar zéker ook aanspanning is nodig en het vermogen om waar te nemen en in te spelen. 

 

Vrijdag laat ik een thermografie maken ter controle. Gita krijgt inmiddels homeopathische middelen om haar ontgiftingsproces te ondersteunen en haar te helpen in het proces van stabiel en in balans komen, van aarding. In mij vindt ze duidelijk steun en dat is fantastisch om te ervaren. Voor mij is ze er weer, ze laat zich leiden, ze laat zich corrigeren, ze leunt weer op me. 

 

 

 

 

30 april

 

Gita, prachtig Spaans pareltje die al eerder 15 maanden hier was vanaf juli 2018. Toen als puppy van 4 en nu als mooi volwassen paardje van 7. 

 

Ze heeft de meest liefdevolle eigenaar die maar denkbaar is en ze zijn verknocht aan elkaar. Maar door wat vervelende gebeurtenissen op de pensionstal is Gita angstig en gestrest geworden en haar eigenares onzeker en ook angstig. Een cirkel neerwaarts die niemand goed doet. Daarom heeft zij ervoor gekozen Gita een periode bij mij te gunnen om weer in balans te komen. Zowel lichamelijk als tussen de oren is er werk voor me aan de winkel. 

 

Wat me allereerst opvalt is het abnormale aanvallende én vluchtende gedrag naar en van  Habib. Dat past niet bij haar. Ik heb Gita  ervaren als goed sociaal naar alle paarden die hier in de periode dat ze bij me was de revue zijn gepasseerd. Ze is een baasje, maar eerlijk en niet aanvallend.  De traumatische ervaringen op de pensionstal eisen in dit gedrag zichtbaar hun tol.  Daar kan ik wat aan doen maar dan zal ze mij eerst weer moeten gaan "zien".  Want ook daar schort het aan. 

 

Spaanse paarden, is mijn ervaring, bouwen nog veel sterker op hun eigenaar dan welk ander ras ook.  Is de eigenaar in balans is,  geaard, stabiel en evenwichtig dan zal het spaanse paardje geen angst kennen. Ze zal er staan als een huis en alles in vertrouwen met haar durven ondernemen. En Gita stond  als een huis in haar periode bij mij. Ze kende geen angst meer, was daar volledig overheen gegroeid. Ze ging ervoor. Steeds beter en krachtiger en in die ultieme staat van zijn is ze van eigenaar gewisseld waar het een hele periode ook fantastisch is gegaan.  Door de angst die nu is ontstaan is de instabiliteit en angst van Gita nog verder gegroeid. Ze is ontheemd geraakt. 

 

Dus nu is het zaak haar mij weer te laten zien en herkennen. De eerste sessie in de longeerbak was ze onrustig en in zichzelf gekeerd. Iets van contact ontstond, maar minimaal. Volledig contact was ook schier onmogelijk. Ze had net een trailerreis van een paar uur achter de rug en was net op mijn terrein.  De eigenaar stond nog naast de bak. Alles nog onwennig en vreemd. Ik was zeker tevreden met wat ze me gaf en hoe ze al een stuk onrust losliet.

 

De vervetting is ook een serieuze zaak. Gita is enorm dik geworden, erg ongezond. Vaak kleine beetjes voeren, in het korte weiland als bezigheidstherapie en heel veel beweging moet dit gaan oplossen 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0