Balans (voorheen Elwood)

22 maart 2021

 

En daar gaat hij dan! Afsluiting van  een geweldig leerzame tijd. Ieder paard leert me weer. Ieder paard helpt me ook mijzelf steeds verder te ontwikkelen. Ook Balans, ik heb er van genoten.

 

Dankjewel Samantha en Rob voor de liefde die jullie uitstraalden voor hem bij jullie bezoek een Balans. Leuk dat hij zich opende en het zo mooi ging allemaal.  Dankjewel voor de prachtige nieuwe thuis dat jullie hem geven. 

 

We houden contact.

 

Hieronder wat foto's van het vertrek en op zijn nieuwe plek en de eerste buitenrit. Wat hou ik van mijn werk!

       

 

 

 

 

 

7 maart
Met onderstaande tekst ga ik dan ook zoek naar de ultieme match en plek. 
"Het is tijd voor mijn grote vriend Balans de wijde wereld weer in te gaan. Wat zal ik hem missen! Balans (officieel Elwood), ruin, 1,64, dit jaar 12jr. Super betrouwbaar en mensgericht met een fantastisch karakter. Hij is echt mijn vriend geworden in de afgelopen 9 maanden dat ik hem trainde. Balans geeft een heerlijk rijgevoel, al heeft hij wel een ervaren berijder nodig vanwege zijn grote beweging in de draf. Zijn galop rijdt gemakkelijk en zit als een huis. Naar het bos is appeltje eitje, hij vindt het geweldig en ook daar vertrouwt hij vol op zijn berijder. Ik laad hem alleen in de trailer.  Balans verbindt zich volledig met "zijn" mens en vertrouwt daar dan  op. Hij hangt aan zijn mens en durft álles als zij er maar bij is. 

Ik zoek voor mijn oogappel Balans een ervaren paardenmens. Iemand die een paard kan lezen en verstaan, iemand met ruitergevoel en heel veel liefde, iemand met een plek aan huis of zeer kleinschalige pensionstal, en een soortgenootje als maatje, iemand die afwisseling biedt in het werk en die als het even niet goed gaat éérst bij zichzelf te rade gaat, iemand die recreatief wil rijden, freestyle werk,  buitenrijden, wat dressuur en wat springen, want ook dat vindt hij leuk, maar iemand die geen fanatieke wedstrijdambities heeft. En iemand die hem de tijd geeft die hij nodig heeft om te wennen en zich weer te verbinden. 

Op mijn site vind je uitgebreid verslag met foto's en veel video beelden van de weg die ik met hem bewandelde vanaf begin juni vorig jaar. https:www.nageeflijk-rijden.nl/2020/06/09/elwood/

Als je denkt de ideale match met Balans te kunnen zijn mail me dan aub wat je met hem wil gaan doen en wat je Balans aan huisvesting hebt te bieden. 
Prijs op aanvraag (nette prijs). Alleen op prijsvragen wordt niet gereageerd. 
Balans wordt verkocht op basis van gunning"
Hieronder zomaar nog wat foto's uit de eerste werksessie na de sneeuw en vorst van half februari. Wat een expressie!

 

 

 

 

 

2 maart

 

Slotconclusie:

 

De ontwikkeling gaat maar door en Balans blijft groeien.

 

Achterwaarts is standaard in de training opgenomen en dat heeft een mooi effect. Het gevolg is dat hij op de ophoudende hulp beduidend beter reageert. Door het voortdurend enkele passen achterwaarts te gaan na halthouden, leert hij steeds beter bekken kantelen wat nodig is voor een goede hele ophouding. Nog altijd is het moeilijk voor hem maar omdat hij beter  begrijpt en de reactie daardoor vanuit zijn eigen vergrote wilskracht komt, gaat het beduidend beter. Deze ontwikkeling zal zich voortzetten als er steeds gevoelig op hem blijft worden ingespeeld.  

 

Het kantelen van het hoofd is beduidend verbeterd. Het is er nog wel nu en dan, maar ook daar is de ontwikkeling positief. Hoe losser hij zijn lijf laat, hoe beter dit ook wordt. Balans is meer aan de hulpen, hij is in staat zich meer los te laten. Zijn wil om te doen wat ik vraag is enorm groot, lichamelijk kan hij steeds beter.

 

Nu is het zaak om in alle rust en aandacht hem te volgen in de training verder, wat er ook met hem wordt gedaan. Ik ben tot de slotconclusie gekomen dat voor Balans een dressuur carrière niet iets is waar hij blij van zal worden. De intensieve training die daarvoor nodig is is een te zware aanslag voor  zijn mentale gesteldheid. Zijn wil om te dienen  en samen te werken is ongekend groot en hij geeft zich tot het uiterste als hij zich met je heeft verbonden. Ik heb de slotconclusie getrokken dat zijn lijf en mind optimaal is gebaat bij een recreatief leven met lekkere buitenritten, recreatief dressuurwerk, freestyle werk en een sprongetje af en toe,  om zijn lijf krachtig te houden. En daarnaast vooral heel veel liefde en aandacht. Kortom, dat wat hij bij mij gedurende de afgelopen 9 maanden heeft mogen ervaren. 

 

Op buitenrit is Balans ook een fantastisch paard. Hij is koel, geen stresspaard. Nogmaals, het is nodig je te verbinden met hem; er echt te zijn voor hem. Dan is zijn vertrouwen volledig en geeft hij alles in veelvoud terug van wat hij krijgt. 

 

Ik was voornemens Balans bij me te houden, maar mijn weg loopt anders. Balans is "klaar" om de wijde wereld in te gaan, en ik word weer geleid naar nieuwe paarden die hard hulp nodig hebben.  

 

Ik zoek voor Balans een ervaren amazone die haar hart op de goede plek heeft, die gevoel heeft voor haar paard, die een plek thuis heeft met minstens één soortgenoot. Een amazone die een paard kan rijden met enorm veel beweging, en die ook een vriend zoekt met de intentie hem voor het leven te houden. 

 

Op de beelden hieronder hoe Balans nu is. De beelden zijn van enkele dagen terug.

 

 

 

 

 

 15 januari

 

Bijzondere ontwikkelingen en mooie leermomenten, zo is onze weg samen wel te noemen. Balans z'n "nieuwe" lijf,  zijn lijf zoals hij dat ervaart na de laatste behandeling van spieren, nek en atlas en de hulp van de middelen, geeft hem bewegingsmogelijkheden die hij al sinds lange tijd niet meer kent. 

 

Om hem te laten wennen, doe ik heel veel onbelast werk met hem, niet steeds rijden maar in de longeerbak hem zelf zijn lijf laten ervaren. Oefeningen in rechtgerichte beweging en daar hem ook leren erin te durven schakelen.  Hem laten kennis maken met zijn eigen mogelijkheden die zo vergroot zijn. En dat gaat prachtig en veroorzaakt gebruik van spieren zoals hij dat jaren niet kende.

 

Nauwgezet observeren is zeker ook in deze periode weer van belang.  In de training daarna merk ik dan ineens op dat het wat moeizamer gaat, de lengtebuiging die zo mooi ontwikkelt en het lopen op twee hoefslagen wat net in ontwikkeling was,  is nu even minder goed uitvoerbaar voor hem. Aanraking van de broekspier geeft gevoeligheid. Wat stijfheid opgebouwd dus, dat kan. Dus een stapje terug, ander werk gaan doen om dit rust te geven, hem laten weten dat het toch wel goed is en dat ik tevreden en blij ben met hem, zijn tomeloze inzet en zeker ook met alle vorderingen. Want uiteindelijk is deze stijfheid heel goed nieuws!  De bindweefselmassage heeft immers vruchten afgeworpen.

 

 

 

 

 21 december

 

Met Balans gaat het bijzonder en goed. Zo complex zijn de problemen waar hij mee te kampen heeft. Maar juist daarom zo fantastisch om stapsgewijs het mysterie te ontrafelen en mooie vooruitgang te boeken. Hij maakt na de laatste behandelingen weer goede vorderingen. De training is zeker weer anders dan normaal te noemen. Op eigen gevoel doen wat goed is.  Ook ben ik in overleg met de homeopaat begonnen sinds enkele dagen met homeopathische ondersteuning met twee verschillende middelen om het proces te ondersteunen. 

 

Nog altijd op weg vanaf de paddock naar de opzadelplek gaat hij in eerste instantie op slot en verkort de beweging zodra hij de verharding raakt. Door hem op de grens zachte, harde ondergrond liefdevol maar resoluut achterwaarts te sturen en dan weer resoluut voorwaarts doorbreek ik dit gedrag.  Dat is stap één om hem bewust te maken het bekken te kantelen en van achter naar voor ongedwongen te bewegen. 

 

Dan in het werk: Aan de hand door de rijbak stappen, schakelen in de stap, halthouden, resoluut achterwaarts én resoluut voorwaarts daarna. Dit schakelen terug, halthouden  en duidelijk voorwaarts en duidelijk achterwaarts maken dat hij zich meer bewust wordt van de mogelijkheid dat hij zijn bekken nu inderdaad wel kan kantelen. En het werpt vruchten af. Al in de eerste sessie snapte hij mijn hulpen vanaf de grond waarbij ik ondersteun met stemhulpen en gaat dit werk ook onder het zadel goed.  De eerste ophoudende hulpen op ademhaling die een overgang tot gevolg hebben die van achteruit komt, zijn een feit. Hij loopt overtuigd en dragend achterwaarts. Dit geeft de burger moed.

 

Voorzichtige maar zo het nu lijkt duidelijke stappen naar horizontale balans. Wauw!

 

Met zo'n rustige uitstraling na het werk weet ik dat het goed met hem gaat. Mijn maatje. 

 

 

 

3 december

 

Het rijden op Balans gaat fijn. Vooral het vertrouwen dat hij heeft ontwikkeld en de wil tot samenwerken zijn heerlijk om te ervaren. Door deze ontspanning werd me ook duidelijk dat hij lichamelijk nog altijd problemen heeft. Het viel me al heel lang zo nu en dan op dat als hij op paddock staat en naar rechts wil kijken dat hij dat op en wat bijzondere manier doet. Hij heeft moeite de hals naar rechts te buigen. Dit feit en de kanteling van het hoofd en niet het bit aan durven/kunnen aannemen maakte dat ik toch weer opnieuw goed op onderzoek ben gegaan naar  blokkades. Tijdens de dry needle behandeling laatst heeft Balans op de plek in de nek ook een naald gehad in de hoop dat het een spierprobleem was en dan dus verlichting zou geven.  Dat heeft het niet. Balans heeft duidelijk een blokkade aan de rechterzijde. Het "pokt" en hij ontwijkt het.  Ik ga een poos bezig met oefeningen om te kijken of ik er verder verlichting in kan doen ontstaan.  Hij ontspant met rijden steeds beter, ernstige pijnklachten herken ik zeker niet maar toch blijven de problemen met de ophoudende hulpen een feit en probeert hij rechtsom de plek in de nek te ontzien én kan hij zijn bekken niet kantelen.  Mooi te merken dat hoe meer hij zich verder ontspant en in vertrouwen gaat lopen, hoe beter ook de restanten van de lichamelijke beperkingen zichtbaar worden. 

 

De ophoudende hulpen blijven heel erg moeilijk voor hem. Waar ik normaal een paard binnen relatief korte periode op mijn ademhaling kan ophouden, lukt dat bij Balans veel minder. Stap halthouden zit nu goede progressie in maar galop draf en draf stap gaat nog erg moeizaam, hij valt eruit.  Hij kan niet anders dan eruit vallen.  En Balans heeft veel passen nodig de overgang draf stap te maken. Een overgang die hij ook van voor naar achter maakt dan in plaats van achter naar voor. Logisch omdat het zonder enige druk niet te doen is voor hem. 

Voor wat betreft dit anders dan normaal te verwachten reageren van Balans valt het me op dat de broekspier achter nog altijd overmatig bezweet is na het werk. Niet in verhouding staand met de rest van zijn lichaam en niet in verhouding staand met het werk. Als hij sterk van achter naar voor op alle hulpen zou reageren, zou het logisch zijn, maar dat doet hij zeker nog niet. 

 

De osteopaat die aan bindweefselmassage doet heeft hem op veel vlakken onder handen genomen.  De foto van de probleemgebieden waar ze hem heeft behandeld zijn op de foto hieronder te vinden. 

 In de video hieronder zijn alle problemen waar ik tegenaan loop te zien. Ik neem jullie in deze video mee in mijn zoektocht naar oplossingen deze fantastische kerel te helpen. Ook hoor je hoe hij recent is behandeld.

 

6 november 

 

Ik heb voor zowel Gijs als Balans enkele weken onbelast werk ingelast. Even niet rijden maar training in de longeerbak. Krachttraining/spiertraining maar dan onbelast. Dit omdat de weg die ze belopen veel vraagt van ze en ik weet dat een paard er heel goed uitkomt wanneer hij kans krijgt het geleerde ook daadwerkelijk te verteren door hem even niets nieuws aan te bieden.  Het werk in de longeerbak is gemakkelijk voor ze in de zin van dat de communicatie vanaf de grond zoals ik dat doe dicht bij hun natuur ligt . Tussen de oren geeft dit geen belasting en dat is juist wat in het verteringsproces belangrijk is.  Inmiddels rijd ik weer en het bracht me wat ik hoopte en verwachtte. De krachttraining heeft vooral Gijs voelbaar sterker gemaakt wat ik merk in de overgangen. Hij kan ze al meer vanuit achter maken. Hij laat ook de hals wat gemakkelijker vallen en kan nu ook in vertrouwen beter aan gaan nemen voor. Voor Balans was de algehele ontspanning, vertrouwen in zijn eigen kunnen belangrijk. Het loslaten van zijn lijf en vertrouwen krijgen in de berijder. Ook daar merk ik het verschil. Hij duikt minder, is meer ontspannen en meer in verbinding met me onder het zadel.  Blij met allebei!

 

8 oktober

 

Balans maakt mooie vorderingen. Ook bij hem blijf ik natuurlijk invoelen en opletten op zijn gedragingen, zijn lichamelijke gesteldheid en het gemak of ongemak waarmee hij beweegt.  In de vrije beweging is de verzuring/verstrakking niet meer aan de orde. Met rijden zie ik soms nog wel iets van verstrakking na het rijden. Balans oogt heel ontspannen en rustig en werkt duidelijk met aandacht, inzet en plezier. 

 

Hij is hyper sensitief in de interactie met zijn berijder/begeleider en heeft  ieder moment dat hij iets niet volledig begreep in het verleden, de spanning die dat tot gevolg had opgeslagen in zijn spieren. Die reflex kan ieder moment met rijden weer opspelen.  Omdat er, overigens door een ervaren en naar mij is verteld goed rijdende Z amazone,  diverse mislukte pogingen zijn gedaan hem als dressuurpaard te trainen is zijn associatie met rijden toch een associatie van onbegrip.  Balans is niet een paard dat "gewoon" te trainen is.  En al is dat lang geleden, de lichamelijke reflexen verdwijnen niet vanzelf, pas bij langdurige herhaling van wat volledig begrijpelijk is voor hem zal deze automatische reflexreactie  verdwijnen, net als bij het het vrije werk in de longeerbak waarin het nu opgelost is.  

Hiermee beschrijf ik de situatie beter dan wanneer ik simpel het woord verzuring gebruik. 

 

Om hem ermee te helpen heb ik een afspraak gemaakt voor een dry needle behandeling. Dit was een schot in de roos. Hij onderging de behandeling geweldig wat aangeeft dat het de ideale weg is te bewandelen met hem.  Geen enkele weerstand en hij viel er haast bij in slaap. 11 Naalden op cruciale plekken hebben lucht gegeven. De behandelaar constateerde veel plekken in de spieren waar de spanning zich had opgehoopt door de jaren heen en hij heeft Balans ervan verlost. Nu een aantal dagen alleen wat longeren, lekker op het land met zijn vriend Gijs en op het harde wandelen om het optimale uit deze behandeling te halen en dan weer rijden. 

 

Tussentijds heb ik ook zijn gebit laten controleren en behandelen. Het gewone onderhoud van een paard bijhouden is natuurlijk ook van belang. De kanteling van het hoofd lijkt ermee opgelost zag ik in het longeren. Een kies helemaal achterin lijkt met een eerdere behandeling over het hoofd gezien te zijn want die was onevenredig hoog geworden t.o.v. de rest. Daar lag hoogst waarschijnlijk de kern van het kantelen van het hoofd vertelde de dierenarts me. Verder was hij normaal scherp wat je kunt verwachten bij een onderhoud van het gebit. 

Ook heb ik een röntgenfoto laten maken van het gebit om er zeker van te zijn dat er geen onderhuidse wolfstanden of eventueel restanten zouden zitten. Dat was helemaal in orde. 

 

Hieronder foto's van de gebitsbehandeling en een video van het verloop van ongeveer 2 weken training van 9/23 september die je ook bij instructie/demonstratie video's terug zult vinden. Ik ben heel tevreden en ontzettend blij met de vorderingen.  Genieten met mijn maatje samen te werken en hem steeds verder te doorgronden. 

 

 

 11 september

 

Eerste bosrit met Balans vandaag. 4 Dagen terug nog aan de lijn in de longeerbak, nu los door het bos. Vol wederzijds vertrouwen. Wat een geweldig dier! En ook de dressuurring lonkt op termijn. Balans heeft er het karakter voor. Genieten in het kwadraat.

 

 7 september 

 

Balans doet het geweldig. Nog steeds krijgt hij homeopathische ondersteuning voor zijn spieren en, zoals mij inmiddels duidelijk is geworden, voor het loslaten van de stress. Tijdens de eerste rijsessies aan de longeerlijn had ik met hem bijzondere ervaringen. De eerste keer onder het zadel aan de lijn draven, niet meer dan een paar voltes,  gaf zoveel verzuring dat hij de bak na het rijden uitging met pasjes van niet meer dan  hoeflengte. De inwendige stress blokkeerde hem een poosje volledig. Hij gaf me tijdens het draven beelden van rijervaringen die hem pijn deden in het verleden en hij liep  twijfelachtig, verkort en op de rem.  De drafovergang durfde hij nauwelijks te maken. 

Ik heb hem de laatste anderhalve week nagenoeg iedere dag even onder het zadel gehad.  Voor het rijden maak ik diep contact zodat hij zich opent en kan "vertellen" wat hem blokkeert en zo groeit  het vertrouwen in het rijden. Daarna even stappen en niet meer dan 3 tot 4 rondjes draven de eerste week, daarna iets uitbouwen. Steeds aan de longeerlijn om absoluut niet te storen in zijn mond. En om hem te laten ervaren dat ik goed in de beweging mee kan rijden, niet tegenwerk en geen pijn veroorzaak. Vaak ook stukjes draf in verlichte zit en alleen met contact op mijn buitenteugel. 

Vandaag 7 september, voor het eerst los. Zijn vertrouwen is met sprongen gegroeid in het rijden en hij durft al iets los te laten. Ja, zelfs kreeg ik vandaag een eerste ontspannen briesje. Een kado!

 

 

14 augustus

 

Tot de hittegolf fijn gewerkt met Elwood. Tijdens de hittegolf hebben de paarden vakantie gekregen.  De beweging blijft goed en ik heb inmiddels twee keer een paar rondjes op hem rond gestapt. Dan blijkt dat hij wat ongevoelig is voor hulpen, hij begrijpt het gewoon niet en is vooral duidelijk in de mond/ aan het hoofd ingewerkt. Ik heb de afgelopen maanden hard gewerkt aan een goede interactie, vertrouwen, lossigheid, minimale inwerking aan hoofd en zeker aan mond en duidelijkheid in gewone omgang.  Ik wil beslist ook nu ik ga rijden geen inwerking aan hoofd en in de mond. Daarom ga ik de opstart in het rijden verder een paar keer aan de longeerlijn doen. Ik ga rijden aan de longeerlijn en daarbij geef ik Balans de kans te leren reageren op de minimale hulpen zoals ik ze geef. De subtiele hulpen van mijn begeleider met de longeerlijn bevestigd aan het buitenbakstuk en haar lichaamstaal ondersteunen me daarbij.  Het wordt in beeld gebracht en de video verschijnt t.z.t.

 

Verder is de smid weer geweest en Balans staat er weer keuring bij. Wel, net als de vorige keer en ondanks dat er minimaal is afgegaan, daarna  gevoelig op de voeten op het harde. Al is het nu na een week al stukken minder terwijl het de vorige bekapbeurt duidelijk langer duurde. Dat gaat ook de goede kant op dus. Hij kan weer mooi afrollen voor wat zijn beweging weer ten goede komt en ook de scheuren voor door het schimmeltje zijn nagenoeg weg. Fijn!

 

 

 27 juli

 

Opstappen vandaag. Na het longeren in de rijbak, op de verharding voor het eerst opstappen na dik 3,5 jaar. Dat ging mooi. Even een moment wat grote ogen maar  perfect.  Dik tevreden.

 

 23 juli

 

Boswandeling vandaag. Altijd leuk. En ook de constatering dat hij hierin heerlijk  ontspannen en rustig was. Hij ontpopt zich als een koele kikker terwijl hij me is gepresenteerd als een paard dat "niet met veel prikkels kan omgaan". Ik ben heel blij dat dit een wisselwerking tussen die specifieke persoon en dit specifieke paard blijkt te zijn geweest. Al was alle liefde van de wereld voor het dier een feit. Mens en paard maken altijd iets unieks in elkaar wakker. Het contrast tussen de wisselwerking van de vorige eigenaar en Balans en mij en Balans kan niet groter zijn. Bijzonder,  en natuurlijk ben ik er erg blij mee.  Ik ga er ook van uit dat de spanning die hij duidelijk heeft gehad in het verleden (mede) oorzaak is van de spierproblemen. In het longeerwerk zie ik ook duidelijk verbetering in de beweging.  Het middel dat hij krijgt doet zijn werk. Alle vertrouwen dat het goed gaat komen.

 

 

20 juli

 

Vandaag voor het eerst het zadel er op en wat deed Balans dat netjes. De galop gaf een paar rondjes flink gebok maar al met al deed hij het echt geweldig. Verder gaat het in het werk mooi. Het middel lijkt zijn werk te doen en ik heb echt de indruk dat de stijfheid van Balans gaandeweg vermindert. Ook groeit het vertrouwen goed.  In gedrag was het bijzonder dat hij sterk afwijzend kon zijn. Nooit als hij wist dat er niets van hem werd gevraagd. Dan is daar altijd dat evenwichtige paard waarover ik in mijn eerste verslag schrijf en wat hem de naam Balans opleverde.

 

Maar als  ik een halster bij me had of  een halstertouw, dan liet hij regelrechte argwaan zien.  Angst voor arbeid, voor onduidelijkheid in arbeid, voor pijn in arbeid, voor overbelasting door arbeid, voor inconsequent gedrag van zijn eigenaar. Het is dan de vraag wat het precies is, maar argwaan was duidelijk. Een duidelijke consequente benadering met duidelijke beloning en absoluut vrij van afwijzing of straf maakte dat ik vandaag dus het zadel aandurfde en wist dat hij het aankon. In deze sessie was een moment van ferme duidelijkheid nodig om hem over zijn weerstand te tillen. En dat kon en hij bleef in vertrouwen. Geweldig. Hij kwam heel snel tot rust en rechtsom bleef hij ontspannen in alle drie de basisgangen. Knap paard!

..............

En dan enkele dagen later op herhaling in de rijbak. Hij doet het geweldig. Geen spoortje van spanning meer. het rijden komt alras weer dichterbij. Nog wat spoortjes van zijn onzekerheid in arbeid loslaten en dan is hij zover om in ontspanning en naar ik hoop en verwacht met losse spieren! weer gereden te worden. 

 

Hieronder de beelden van de eerste keer met het zadel in de longeerbak en de tweede keer met zadel in de rijbak. 

 

 

30 juni

 

 

En dan komt er al heel snel zicht op de problemen van Balans waardoor hij de sport niet is ingegaan, en van de eerste (sport) amazone bij Marleen (van waaruit hij bij mij kwam) is terecht gekomen. Na de tweede longeersessie die kort en zeker ook niet hevig was merkte ik dat een dag en ook dagen later er sprake was van stijfheid. Stijfheid die zeker niet in verhouding stond tot gedane arbeid. 

 

De reden van de stuwende beweging is daarmee voor mij ook duidelijk.  Tussen eerste en tweede werksessie zat 5 dagen, dat was genoeg voor herstel van de spieren na de hele lichte eerste sessie, waardoor het daar, en na behandeling van de rug heel fijn ging.  Daarna viel me op dat er sprake was van fikse stijfheid. 

 

Bij toeval had ik telefonisch contact met de vorige eigenaar en kwam dit ter sprake. Het blijkt dat dit probleem al is gaan spelen tijdens de beleerperiode als 3, 4 jarige en zijn sportcarrière daarom nooit is opgestart. Mijn gevoel bracht me bij mijn homeopathische arts/ iriscopist en die schreef een middel voor wat Balans gretig uit mijn hand likt. Een teken dat het een stof bevat die hij nodig heeft.

 

Op de video hieronder zie je zijn beweging en hoe hij gaandeweg wat versoepelt. Zo fijn dat ik hem kan helpen, hij verdient het als geen ander! 

 

22 juni

 

 

De osteopaat heeft 18 juni Balans weer in balans gebracht.  Een wervel in zijn rug op een cruciale plek moet al hem heel langdurig hebben geplaagd. En ook in de nek zaten twee gevoeligheden. Daarnaast had de osteopaat nog werk aan de atlas. Blij dat alles weer voor elkaar is. 

Vandaag kwam de smid die naast een goede bekapbeurt nog een schimmeltje ontdekte in twee van zijn hoeven waar ik mee bezig ben om dat te herstellen. 

 

Op onderstaande foto's van de dag na de behandeling is een duidelijk ander beeld in beweging te zien. Het sterk stuwende is al meer dragend geworden, zelfs wanneer hij de hals laat zakken draagt hij zichzelf beter. Mooi resultaat van de behandeling van zijn lijf.

Nu de smid vandaag de voeten ook weer onder handen heeft genomen en Balans zijn lange tenen hem niet meer in de weg zitten kan het alleen nóg maar beter gaan.

Heel blij met de ontwikkelingen tot nu toe en vooral héél blij met dit prachtige innemende dier. Vaak springen ze zo mijn hart in en jawel hoor. Ook dat is Balans weer gelukt.

 

 

14 juni

 

Vandaag in de werksessie een nieuwe aanwijzing. Ik twijfel of de atlas goed is. Blij dat het me opvalt. Een aandachtspunt ook voor a.s. donderdag!

 

In de beweging is Balans stuwend in plaats van dragend. Niet wonderlijk met een vastzittende rug. En de spierontwikkeling van de schouders duidt op onbalans tussen links en rechts, hij belast zich links duidelijk meer. 

 

De serie foto's geeft een goed beeld van de wijze waarop hij zijn lijf gebruikt. 

En..

Hieronder ook "gewoon" drie plaatjes mijn mooie en vooral lieve stel.

13 juni 2020

 

Een spannende dag vandaag. In mijn onderzoek van Balans tijdens de eerste werksessie constateerde ik als eerste de pijnlijke en enorm vast zittende rug. Ik hinkte op twee gedachten: Of er is sprake van een pittige kissing spines, of er is sprake van wervels die "gewoon" een fractie zijn verschoven. Een fikse glijpartij in het land kan de oorzaak zijn, een verkeerd zadel,  overbelasting door verkeerd rijden. Het tweede en laatst genoemde lijkt onwaarschijnlijk gezien het feit dat er in de beleerperiode en eerste jaren daarna weinig en steeds met tussenpozen van maanden weidegang is gewerkt met hem onder het zadel. Dit omdat er toen steeds opnieuw rijproblemen waren in de zin van geen vooruitgang in de scholing. De laatste meer dan drie jaar heeft er geen zadel meer op gelegen en ook daarvoor heel kort maar sporadisch gereden door Marleen. Dit wijst erop dat de vastzittende rug al vele jaren terug is ontstaan. En als er een zware blokkade zit die door trauma (manipulatie: bijvoorbeeld fikse glijpartij, vastliggen in stal) is ontstaan, zal deze niet vanzelf oplossen. Daar is behandeling voor nodig. Ik concentreer me nu eerst volledig op het oplossen van deze blokkade voor ik weer verder ga naar mogelijk andere blokkades. Mogelijk toont hij me ze gaandeweg toch nog, ik ga het meemaken.

 

En vandaag kreeg ik het verlossende woord  want we zijn voor röntgenfoto's op pad geweest met Balans. Hij gedroeg zich voorbeeldig. Perfect trailermak, iets beweeglijk met reizen soms even, maar prima. In de kliniek liep hij keurig maar voorzichtig met me mee, af en toe een bescheiden snurkje maar zo vol vertrouwen.  En.........de foto's waren goed en toonden geen afwijkingen!! Een wervel een fractie dichter bij de naast liggende maar geen bemerking. Géén kissing spines. Zo blij hiermee.

 

Donderdag komt de osteopaat, ik geef Balans in de weg daarheen dagelijks even beweging, masseer hem en geef energie behandelingen om hem er goed op voor te bereiden. De röntgenfoto's komen nog hieronder, ik heb de mail van de kliniek met de foto's nog niet mogen ontvangen. Het was er erg druk. Wel mijn eigen foto's van Balans in een roesje in de röntgenkamer inclusief zonafwerend lapje voor de neus aan zijn halster. Een grappig plaatje. 

13 juni 2020

 

Naamsverandering:

 

Niet vaak gebeurt het dat van een paard dat ik hier krijg de veulenfoto's voor handen zijn en dat het hele verleden bekend is. In dit geval wel en daar ben ik heel blij mee. Elwood heeft tussen de oren geen schade geleden en dat is fantastisch. Buiten het heel iets licht verwende gedrag lijkt er nu geen enkel geestelijk trauma aanwezig te zijn. Als ik ga rijden zal blijken of hij ook daar helemaal traumaloos is gebleven. Ik vertrouw erop!

 

In gedrag heb ik een fantastisch paard. Ik ben als een blok voor hem gevallen! Hij praat heel duidelijke taal. Communiceert loepzuiver. Ik geniet er enorm van  het wederzijdse vertrouwen dat er nu al is.  Ik werd gewezen door Marleen op hypergevoeligheid op de neus. Hij was zelfs een poosje kopschuw  net voor hij hier kwam vanwege de behandeling van zijn toen verbrande neus. En nu al laat hij me heel zelfverzekerd zonnebrand aanbrengen. Echt geweldig wat een vertrouwen daar uit spreekt.  

 

Ik ervaar in Elwood een paard dat innerlijk op een unieke manier en groots in balans is, zelfverzekerde innerlijke kracht heeft, weerbaar is,  buigzaam en een mensenvriend. Hij heeft aan een fluistering genoeg om te begrijpen wat ik bedoel en zo wil hij ook benaderd en behandeld worden. Mijn ietwat strenge benadering van de eerste keer aan het werk in de longeerbak was eenmalig voldoende om de hiërarchie te bepalen en zijn ietwat verwende gedrag te corrigeren. Hij weet het nu voorgoed en ik kan gaan fluisteren. 

 

Met dit gevoel naar hem ontstond zijn nieuwe naam. Balans!

 

Hieronder de veulenfoto's van Balans.

 

9 juni 2020

 

De eerste kennismaking met Elwood in het werk. Ik vind het belangrijk meteen in de longeerbak de verhoudingen duidelijk te maken en te bekijken wat er afwijkend is en waar ik kan starten in mijn revalidatiewerk. Zijn rug heeft twee fikse gevoelige plekken, zijn banden zijn gevoelig, hij heeft aan drie benen mok en zijn hoeven zijn hard aan een beurt toe.

Vrijdag a.s. gaan we voor röntgencontrole van zijn rug naar de kliniek, de ostheopaat komt volgende week donderdag. De smid is besteld en ook de spullen om de mok te behandelen. 

In de omgang is Elwood ( die zeker een andere naam gaat krijgen nog) een heerlijk dier. Beetje dominante kerel maar ook heel goed te corrigeren en goudeerlijk. Heel fijn paard om mee te werken!

In de longeerbak is ondanks zijn klachten al een fantastisch bewegend paard te zien. Hieronder het filmpje van ons eerste werk samen.  

8 juni 2020

 

Vandaag kwam mijn nieuwe project. Heel blij met het vertrouwen dat me weer wordt geschonken. Dankjewel Marleen! Wat zal het me weer gaan brengen en vooral, wat zal ik weer voor dit prachtige heerschap kunnen gaan betekenen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0