Dayne

 

14 juni

 

Dayne op zijn nieuwe plek. Meteen na aankomst, nog even gescheiden van zijn nieuwe vrienden voor de veiligheid en de dag daarna op het korte filmpje het draadje ertussen weg.  Blij met deze plaatsing en zó dankbaar. Wat heb ik fantastisch werk! 

 

 

 

 

 

8 juni 2020

 

Met onderstaande advertentie kwam er een stroom aan reactie los waarvoor ik iedereen nog heel erg wil bedanken. Dayne vond in Jolien de meest liefdevolle nieuwe eigenaar die denkbaar is. Dankjewel voor de gouden plek die jij (jullie) hem geven. Zo blij mee!! Ik maakte nog een laatste rit op Dayne, afscheidrit, en dan heerlijk door het bos. Speciaal gefilmd voor Jolien.

 

 "Mijn lieve, prachtige aanhankelijke super sociale Dayne ( 7 jaar dit jaar, deens stamboek en 1,69) is klaar voor een nieuwe for ever home. Een paard om van te houden. Innemend en meewerkend. Hij is mijn hart ingesprongen al meteen toen ik hem hier kreeg. Wat een schat!  Ik zoek een recreant die heel graag buiten wil rijden, die het bos met hem in wil en die een knuffelpaard zoekt. . Dayne is een paard dat een paar maanden stil kan staan en waar je dan zonder problemen zo weer opstapt. Dat maakt hem als recreatiepaard heel toegankelijk. Ik zoek een zachtaardig mens die mee kan voelen met hem. Die hem laat zijn wat hij is en hem waardeert om wat hij geven kan. Dayne heeft het vanwege een kleine beperking (waarover van alles te lezen op mijn site) zwaar in het werk in de bak, daarom zoek ik iemand die juist buiten wil rijden. Dat gaat hem prima af. Dayne verbindt zich met zijn eigenaar. Dat was bij Marloes, zijn vorige eigenaar en dat is nu bij mij. Het duurt even, maar als hij je vertrouwt heb je een vriend aan hem voor het leven"

 

 

 

 

 

 

 

6 juni 

 

En ik ben natuurlijk weer gaan rijden en Dayne bleef zijn best doen. Wat een wilskracht en drang tot meewerken heeft dit dier. Ik blijf hem er om prijzen. Het werken met paarden met hun diversiteit aan problemen is ook een eindeloos leerproces voor mezelf.  Zoals ieder mens uniek is, zo is dat ook ieder paard. Allemaal met eigen karakter, eigen persoonlijkheid, eigen sterke en zwakke punten. Het doorgronden daarvan gaat stap voor stap. Hoe groter de verbinding, hoe sterker de band, hoe dieper het vertrouwen, des te meer toont het paard zijn mogelijkheden én zijn onmogelijkheden. Zijn wensen en zijn eigen verlangens.  Zo valt steeds de puzzel stukje voor stukje in elkaar.

 

Zoals geschreven, ik ben dus weer gaan rijden. Heb mijn rijden aangepast, ben hem meer gaan volgen dan gaan sturen, op zoek naar zijn persoonlijke grens. Grensverleggend werken zoals ik deed is belangrijk, dat is nodig om zijn uiteindelijke grens te bereiken. Maar uiteindelijk is er die grens van wat mogelijk is en wat er verwacht mag worden en die vond ik op deze manier.

 

En dan is er dus de slotconclusie. In deze eindfase heb ik nog een keer mijn zeer kundige osteopaat bij Dayne gehad. Ik heb hem speciaal uitgenodigd voor een gesprek naar aanleiding van mijn bevindingen en om  mijn gedachten te verifiëren. 

De gedachte die in mij opspeelden waren de volgende: Ik vermoed een minimaal probleem in het doorgeven van de signalen van de hersenen naar het rechter achterbeen.  De staarttonus is goed, hij is zijn staart doorgaand mijn revalidatiewerk steeds rechter gaan dragen, hij vertoont géén tekenen van zwakte achter die op atactie wijzen. Die conclusie werd door hem volledig onderschreven. 

Als ik voel met rijden en ik bekijk de beelden zie ik een paard dat zijn uiterste best doet, braaf en meewerkend is maar geen enkel plezier beleeft aan het werk in de bak. Het valt hem vooral erg zwaar zichzelf in balans te houden door zijn beperking. Dat is een continu probleem voor hem, iedere wending en volte weer en hij wordt er uiteindelijk wat down van. 

 

Nu ga ik op zoek naar een for ever home voor dit prachtige, lieve en aanhankelijke dier. Een paard om van te houden. Innemend, meewerkend, die zichzelf tot het uiterste voor je inspant. Maar dat laatste wil ik niet voor hem. Ik zoek een recreant die alleen maar heel graag buiten wil rijden, die het bos met hem in wil. Dayne is een paard dat zo een paar maanden stil kan staan en waar je dan zonder problemen zo weer opstapt. Dat maakt hem als recreatiepaard heel toegankelijk. Ik zoek een zachtaardig mens dat mee kan voelen met hem. Die hem laat zijn wat hij is en hem waardeert om wat hij geven kan. Dayne verbindt zich met zijn eigenaar. Dat was bij Marloes, zijn vorige eigenaar en dat is nu bij mij. Het duurt even, maar als hij je vertrouwt heb je een vriend aan hem voor het leven.

 

 

  

 

 1 maart 2020

 

Dayne, hij woont in mijn hart. Wat een heerlijk dier. Ik werk graag met hem en volg het tempo dat hij aangeeft aan te kunnen. 

 

Hij doet enorm zijn best, een pleaser. Hij wil zo graag samenwerken. Hij laat zich tot zijn grens begeleiden en probeert die steeds te verleggen. Superdier.  Ik raakte door de tijd heen steeds meer overtuigd van het feit dat er "iets" in zijn lijf hem nog beperkte. Bijna ondefinieerbaar, maar hij zoekt zelf zo de grens op dat hij me haast letterlijk vertelde dat er meer in zit maar dat hij het gewoon (nog) niet kan. Coördinatie is nog niet wat het zijn moet. Sterk verbeterd, dat absoluut.  Voor mijn gevoel was dry needling de sleutel om de beperkingen op te heffen en ik heb een afspraak gemaakt om die behandeling te laten uitvoeren. 

 

Donderdag j.l. is dat gedaan. Maar liefst op 12 punten is hij behandeld. Er was op enkele plekken waar de overbelasting het zwaarst is geweest in het verleden en de blokkades het grootst, van mijn kant wat  afleiding van Dayne nodig. Maar de naalden hebben daardoor op elk gewenste plek volledig hun werk kunnen doen.  Hij deed het super! Zijn ogen werden soms groot maar hij bleef op me gefocust en leek te snappen dat hij er beter van werd. Volledige ontspanning aan het eind van de behandeling was mooi om te zien. 

 

Nu 4 dagen rustig wat stap- en drafbeweging gegeven om de doorbloeding goed op gang te houden en hem bij het herstel te helpen. De nawerking van deze behandeling duurt enkele weken dus ik doe het even heel rustig aan met hem. Nu is het een dieseltje. Langzaam komt hij op gang en gaandeweg laat hij meer beweging zien.  Meer tact, zelfs al wat schwung en regelmaat.

 

Ik zie er naar uit weer te gaan rijden. 

 

 

14 januari 2020 

 

Dayne ontwikkelt zich prachtig. Ik heb hem inmiddels twee keer heel even gereden, beetje kennis maken, aftasten, en kwam tot een bijzondere conclusie. Als links gebogen paard probeer hij de linkerteugel beet te pakken. Niet gebruikelijk. Een links gebogen paard heeft de lange spieren aan de rechterzijde (bolle kant) en de korte spieren aan de linkerzijde ( holle kant). Hij zal normaal gesproken als hij linksom loopt de rechter teugel  proberen vast te pakken en je zult hem tegen je rechterbeen aan voelen drukken. Dayne voel ik niet expliciet tegen mijn linker- of mijn rechter been maar hij probeer dus links vast te pakken.  Ik begrijp dat dit het gevolg is van zijn zwakste schakel: zijn rechter knie.  Daar moeten de spieren van opgerekt worden. Door de langdurige blokkades in zijn rug en nek is hij in beweging gaan compenseren waardoor dit is ontstaan.  In de longeerbak zie ik dat al goed verbeteren. 

 

Voor zover het technische deel, wat voor mij nog belangrijker is, is dat Dayne een meer zelfbewust paard is geworden. Tussen de oren stabieler, zelfstandiger.  Hij gaat de verbinding met me aan. Zo ontzettend fijn is dat want dat geeft zoveel. In samenwerking en vertrouwen is er veel meer te bereiken dan wanneer hij in zichzelf gekeerd zijn rondjes doet. Ontspanning is de sleutel tot groei en die is er nu. Geweldig om dat te ervaren. 

 

In het rijden valt hij zowel linksom als rechtsom door de wendingen, pakt het bit dus links beet en rechts neemt hij niet aan. Hij is redelijk voorwaarts maar zeker niet aan het been,  overgangen gaan moeizaam en bit aannemen is abacadabra voor hem. Zijn beweging voelt fijn, hij geeft een fijn rijgevoel. Zijn rug is los en soepel en dat gevoel zal alleen nog maar beter worden.  Heerlijk tevreden was hij toen ik afstapte en hem beloonde. Wat een dankbaar paard!

 

 

20 december

 

2 Spannende dagen en wat ben ik weer blij met het resultaat. Gisteren vond de osteopaat inderdaad vaste wervels in de rug.  Dat bracht Dayne langdurig veel problemen. Ook in de nek zat hij vast. in de atlas; 1e en 2e wervel zaten vast/scheef waardoor Dayne dus zijn hoofd niet behoorlijk naar rechts kon bewegen. Nu dit is opgelost kan Dayne weer vrij bewegen en kunnen alle overbelaste en onderontwikkelde spieren weer in balans komen en tot goede ontwikkeling.  Eerst een aantal dagen in de longeerbak. Helemaal los, geen lijn, niets om of aan.  Vrij bewegen, op mijn signalen de schouders opzij of de achterhand naar buiten. Schakelen, verruimen, niet stofzuigen maar gedragen op vier benen.  Moeilijk voor hem maar het lukt momenten al mooi. Voelen dat hij weer vrij bewegen kan.  Heel mooi om te zien dat hij briesend van ontspanning het ook daadwerkelijk al voelt de allereerste keer enkele uren na de behandeling gisteren. 

 

En dan vandaag voor de rugfoto's op pad. Trailer laden gaat perfect, reizen al evenzo en daar in de kliniek heb ik een voorbeeldig paard bij me. Toppertje. Ook de foto's gaven een mooi resultaat. Dayne zijn rug ziet er goed uit!  Foto's vind je hier onder bij de andere röntgenfoto's.  

Bij instructievideo's is een filmpje van het eerste werk in de longeerbak om hem te revalideren te vinden.

 

 

14 december

 

Goed te doen zo...lekker in de wei en de buurt in de gaten houden

 

 

13 december

 

Mijn nieuwe prachtige projectpaard is er alweer een paar dagen.  6 Jaar geworden in juni en ergens tegen de 1,70. Ik ga hem binnenkort eens precies meten. Een Deens sportpaard. Een flinke kerel.  Dayne is een hartendief en komt meteen bij je binnen met zijn lieve ogen. Dayne kampt met een van tijd tot tijd terugkerende onregelmatigheid.  Röntgologisch op de benen binnenstebuiten gekeerd 29/7 j.l. en alles prima in orde.  Foto's van de rug staan op het programma komende vrijdag de 20e. Ik ben Marloes heel dankbaar dat ze mij de kans geeft met haar lieveling bezig te gaan. Want wat was het moeilijk voor haar afstand te nemen. Marloes, nogmaals dankjewel!  Dayne had een toevalsnaam gekregen bij Marloes. Wat een Dropje" werd er gezegd bij de eerste kennismaking van Marloes en dat is het geworden.  Maar Dropje doet in mijn ogen zijn kracht en charme geen eer aan.  Camus is hij officieel, ook niet passend gezien de associatie met Albert Camus en zijn vreemde overtuigingen. Ik ben na wat denk en speurwerk uit gekomen bij Dayne wat zoveel betekent als: Uit Denemarken en ook nog stoer klinkt. 

 

Vandaag heb ik Dayne goed onder de loep genomen om er achter te komen wat er aan de hand zou kunnen zijn en ik zie een aantal verschillende blokkades die gelukkig allemaal goed oplosbaar zijn. Dayne is ook extreem scheef. Als je op een van de foto's hieronder kijkt zie je dat hij hangend in de wending naar rechts in de longeerbak zijn binnenbenen op één lijn/hoefslag heeft. Dat is niet normaal.  Als hij een normale graad van natuurlijke buiging zou hebben zou hij dit been (ver) onder zwaaien. Verder is te zien dat hij zijn staart erg scheef draagt. Verder lijkt hij wat ongecoördineerd met beide achterbenen te bewegen soms. 

 

Ik voel bij Dayne een gevoelige wervel op de plek midden onder het zadel, gezwollen spieren schouder rechts,  links in mindere mate, weggevallen spier rechts op de schoft, gezwollen spieren links op de schoft,  gezwollen spieren rechts achterbeen boven de sprong, licht broken neck syndrome en  opgezette nieren; rechts meer dan links, en Dayne kan moeilijk rechtsom kijken.  Een middel voor de nieren ben ik vandaag mee begonnen. Donderdag komt de ostopaat om hem te behandelen voor de rug e.a. Dan heb ik een basis van waaruit ik verder werken kan. Nu even rust want het weghalen van de ijzers maakt dat hij op hard gevoelig is geworden op de voeten. Dat zal dan in arbeid op de zachte ondergrond van de longeerbak vast ook  voelbaar zijn. Dus nu eerst rust en alleen maar heel veel liefdevolle aandacht voor mijn nieuwe beste vriend.

 

Hieronder vind je wat foto's van vandaag waarop verschillende bevindingen van mij voor een kritisch oog misschien ook wel herkenbaar zijn. En alle röntgenfoto's vind je daaronder ook nog terug.

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0