Wesley en Spirit

 

 

17 april

 

 

En Wesley heeft zijn nieuwe thuis gevonden. Hemelsbreed nog geen 250 m. hier vandaan. Op de fietstochtjes die ik met regelmaat maak zie ik hem steeds lopen met zijn twee nieuwe maatjes. Heerlijk, ik prijs me weer enorm gelukkig met deze prachtige plaatsing.

 

Wesley maakt zo nu een dan een buitenrit met zijn nieuwe baasje en daarnaast zal hij op termijn worden ingezet als therapiepaard. Daarvoor is Wesley zeker ook geschikt. Hij is betrouwbaar maar daarnaast heeft hij een "sterke eigen mening".   Mooie kwaliteiten voor een therapiepaard.

 

Hieronder Wesley op zijn nieuwe plek, op wandeling en ook al op buitenrit. En een heel kort filmpje daaronder van de kennismakingsrit nog bij mij. Genieten!

 

 

1 april

 

Hieronder een filmpje van het poetsen en zadelen van Wesley.  Hij geniet van de aandacht. Zo mooi om te zien.

 

28 maart 

 

Wesley, tsja, wat zal ik er van zeggen. Een charmeur met karakter. Ik denk dat ik daar zijn "persoonlijkheid" precies mee  omschrijf. Het rijden gaat goed, hij is beduidend soepeler geworden. Toch is in zijn beweging nét nog iets te zien. Een leek ziet het waarschijnlijk niet eens, maar ik wil het beslist  melden. Ik heb er een gesprek over gevoerd met mijn dierenarts en de oorzaak lijkt met grote waarschijnlijkheid dat er iets van bindweefsel (littekenweefsel) is ontstaan wat dus niet zo rekbaar is als een gewone spier. 

 

Met poetsen en verzorgen is Wesley echt een enorme knuffel en grote schat. Hij vindt het heerlijk. In gedragingen rond het werk kan Wesley wat eigenzinnig zijn en daarom is hij geen beginnerspaard. Bokken zit niet in zijn aard, dat beslist niet. Maar hij kan aan de hand wat lastig zijn op het moment dat je bijvoorbeeld opgezadeld naar de bak loopt, en soms is hij vervelend draaierig met opstappen of probeert hij het hoofdstel te ontwijken als je het om wil doen. Meestal is er niks aan de hand maar soms staat zijn pet verkeerd en is hij dus lastig.

 

Een ervaren persoon echter kan met groot gemak met hem bezig, ook zelfs alleen op stap. Als je wat verder naar beneden scrolt op deze pagina zie je wat foto's en een kort filmfragmentje dat ik op stap ben met hem in het bos. Dat gaat prima. Hij doet dat goed alleen en is erg zelfverzekerd. Wel heeft hij op de terugweg meer haast. Hij wordt dan wat druk. Ik ga er van uit dat wanneer je met twee of meer bent op buitenrit, dat daar geen sprake meer van zal zijn. Wesley houdt van  gezelschap van soortgenoten, van zijn maatjes.  

 

In de bak is hij leuk te rijden. Stap draf en galop op beide handen gaat goed en hij is daarbij voldoende voorwaarts. Zeker als je een zweepje in de hand hebt. Daar hoef je verder niks mee te doen. Als hij merkt dat je het bij hebt, heeft hij meteen door. 

 

Kortom, Wesley is zover dat ik een nieuwe for ever home voor hem kan gaan zoeken en dat ga ik ook doen. Die vind ik zeker wat het is een geweldig leuk dier met een grappig karakter.

 

11/21 maart maart 2020

 

Wesley bij een vriendin onder het zadel weer aan het werk na herstel. Hij doet het top. 

Hieronder een filmpje van de allereerste keer rijden, en daarboven de beelden van anderhalve week later. De progressie is duidelijk te zien. Zo mooi.  

 

 

9 maart 2020

 

Wesley komt weer fijn in het werk te staan. Ik ben niet fanatiek en heb ook geen haast maar wel natuurlijk nagenoeg iedere dag weer de aandacht van een poetsbeurt. En een poosje aan het werk in de longeerbak om de spier na de langdurige periode  van herstel weer wat op te rekken en soepel te maken. Het zal de komende weken blijken of Wesley weer volledig de oude zal worden of dat er misschien in de beweging iets beperking zal blijven. Nu is dat nog wel. Gaandeweg het werk wordt hij soepeler en losser maar helemaal als vanouds lopen doet hij nog niet. Vandaag het zadel weer eens op en het hoofdstel. Ook dat gaf geen problemen. Ik maak met werken een staartje van zijn gigantische voorpluk, een grappig beeld. Zo kan hij me tenminste zien in het midden van de longeerbak. Hij liep met het zadel als vanouds zijn rondjes. Keurig!   

 

 

28 februari

 

De controle van de spier is uiteindelijk, na lang wachten vanwege ziekte van de behandelaar, gisteren uitgevoerd. Ik had tussentijds Wesley enkele keren in de longeerbak bekeken hoe het ging. Maar omdat ik niet zeker wist of hij wel in orde was, was ik steeds erg voorzichtig. Beter een paar weken overbodig rust dan te vroeg de boel forceren. Gelukkig kwam gisteren het verlossende woord!

 

De spier is in orde! Wel zijn er in de achterliggende periode door het ongemakkelijke bewegen wat stijfheden ontstaan en ontstond er een blokkade in de rug. Helemaal niet vreemd, als we zelf een zeer been hebben, gaat het ook ergens anders in ons lichaam pijn doen omdat we op de een of andere manier compenseren. Dat doet een paard precies zo. De blokkade in de rug is opgelost, de stijfheid van het compenseren mag er nu uitgewerkt gaan worden. We kunnen weer aan het werk. Ik ben helemaal blij en Wesley is helemaal blij als hij in de longeerbak zichzelf  eens even helemaal uit mag leven.  

 

28 februari

 

Vandaag wordt er voer gebracht. Wat een dapper ding is Wesley. Reuze interessant terwijl de trekker bijna zijn paddock in rijdt,  met hoog in de klemmen de pakken voer. Ik weet dat Wesley verkeersmak is, dat laat hij hier mooi even zien.

 

 

 

 

 

 

2 januari

 

En daar is Wesley weer, terug van zijn logeerpartij. Vrolijk en tevreden ziet hij eruit.  Hij leek de eerste controle in de longeerbak weer als vanouds te lopen. De volgende bleek dat dit toch op adrenaline moet zijn geweest want hij is nog niet goed.  Er volgt een nieuwe  thermografische controle, ik heb inmiddels gebeld hierover.  Ik wil weten of ik nu met stijfheid te maken heb door een poos niks doen of dat het nog niet goed is. 

 

 

 

 

 

 

14 november

 

Een prachtig plekje voor Wesley om helemaal te herstellen.  Samen met twee maatjes op een groot stuk land. Dat is beter dan op paddock waar het maar erg saai is nu er volledige rust is voorgeschreven. 

 

 

 

 

21 oktober

 

 

Het herstel van het been duurt me te lang en ik geloof niet in de diagnose die is gesteld.  Ik denk zelf aan een spierscheurtje wat op zich helemaal geneest maar dat herstel duurt erg lang. Ik heb besloten opnieuw onderzoek te laten doen. 

 

Wesley is  thermografisch onderzocht en de bevinding was inderdaad dat er met zekerheid gesteld kan worden dat er sprake is van een spierscheurtje.   De hersteltijd wordt nu rond de 16 weken ingeschat. We zijn net over de helft. Dus dat gaat al lekker. Stappen is goed, verder geen draf of galop beweging. Gelukkig is dat ook op een paar draf passen na zo af en toe, nooit gedaan.  Dus Wesley staat nu helemaal op rust op de paddock naast zijn maatje Kobus. Wesley is een wandelaar. Hij staat nooit lang stil. Zo krijgt hij toch zijn noodzakelijke beweging. Kobus is zijn kroelmaatje ten top. Zo leuk om te zien.  En als hij helemaal is hersteld gaan we gewoon opnieuw beginnen.  Beterschap kerel!

 

 

22 september

 

Als stappen goed is voor Wesley, waarom dan niet lekker met de trailer naar het bos en daar een rondje doen. Fijne rit en wandeling en wat een feestje met deze kerel.  Eerst wat onrustig, wat wil je ook als je voor het eerst na zo'n lange tijd weer op pad bent als paard, maar al gauw heerlijk ontspannen. Eerst gewandeld naast hem, toen stuk gereden en toen weer naast hem gaan wandelen.   Het been dat ik nog altijd wil ontzien, is natuurlijk heel belangrijk en ook om de onrust van de eerste momenten wat af te laten vloeien is het ook heerlijk om een poos te wandelen. De beelden spreken weer voor zich.

19 september

 

Het was een lange zoektocht naar een goed passend zadel voor Wesley, maar gelukkig is dat gevonden (waarbij ik wederom Barbara dank, ditmaal voor het lenen) en kan de staparbeid onder het zadel beginnen. De kreupelheid wordt  heel langzaam iets beter.  En beweging is voor het herstel gewoon belangrijk. Vanmiddag stapte ik voor het eerst een poosje in de rijbak met hem. Heerlijk. Wat een goedzak is het toch om na meer dan een half jaar stilstaan zo ontspannen aan het werk te zijn. Er gaat ongetwijfeld iemand weer enorm veel plezier met hem beleven.

30 augustus / 7 september

 

Wesley is gekomen bij mij als tussenstation naar een mooie nieuwe thuis.  Er is ongeveer een half jaar niets meer met hem gedaan en voor hem en zijn vriendje Spirit is het beter dat er een nieuwe plek wordt gezocht.  Gezinsuitbreiding bij de eigenaar en een druk bedrijf maken dat Spirit en Wesley niet de aandacht krijgen die ze verdienen en waar ze ook zo van genieten.  Voor Spirit heeft Kim de ideale plek al gevonden maar omdat de verhuizing pas 1 september staat te gebeuren mocht hij even mee om hier zijn grote vriend Wesley nog gezelschap te houden. 

 

Wesley is een mensenpaard, heel aanhankelijk, een echte goedzak. Super sociaal en ontzettend lief. Een familiepaard, wat hij bij Kim ook was. In 2015, toen Kim hem net had,  was Wesley een klein poosje hier om hem te corrigeren.  Hij had een onhebbelijkheidje met rijden ontwikkeld wat zich openbaarde meteen nadat Kim hem had.  Bij de uitgang van de bak trok Wesley zijn hoofd  naar beneden  ging de hoek in en stopte.  Dat was het.  Dat was snel over hier en Kim had de manier om  Wesley met zijn trucje slimmer af te zijn met een paar lessen hier heel snel door zodat hij met twee weken al weer terug naar huis kon.  En ze een aantal jaar enorm van hem heeft genoten. Buitenritten, Wesley is goed verkeersmak voor alles. Een poos met een beginnende bijrijdster die hem ook met plezier reed. Helemaal leuk.  Maar de bijrijdster die door veranderingen in haar leven niet meer kon komen en de aankomende gezinsuitbreiding maken dat het voor Kim een onmogelijke opgave is dit prachtige mensenpaard nog te geven wat hij verdient. 

 

Even in de longeerbak de eerste dag. Hij werd er helemaal wakker van. Heerlijk dier. De tweede dag liep Wesley een klap op van Spirit. Dat was  niet zo lief.  Jammer, maar het komt wel goed. Heeft wel even tijd nodig.  Hij heeft last van een spierkneuzing in zijn bil nu. De aanbeveling is om dagelijks met hem te stappen, na 4 tot 6 weken moet het hersteld zijn. Dat doe ik nu. Iedere dag een poos stappen in de longeerbak.  Wesley laat zich los heel ontspannen sturen.  Onder het zadel stappen kan ook prima. Dat staat binnenkort op het programma. 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0