Zomer 2020 ben ik begonnen met het plaatsen van video's van de weg naar nageeflijk rijden bij drie paarden die met chronische problemen hebben/hadden te kampen. Als dit kan, kan het ook bij jou!

________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

Op deze video leg ik je uit hoe je aan een losse lijn met je paard kunt werken en kunt ontdekken waar zijn beperkingen of blokkades zitten en of er rechtgerichtheid is▼ 

 

Op deze video is te zien wat de signalen van je paard betekenen en hoe je er op in kunt spelen. ▼ 

 

Op deze video zie je mijn eerste korte (kennismakings) rit op Kinke. Wat kent ze, hoe voelt ze, hoe reageert ze. Ik was vooral weer blij met de rust en het vertrouwen die ze laat zien. Zo'n eerste rit hoeft niks meer in te houden dan dit. Tevreden!▼ 

 

Op deze video zie je hoe ik in de longeerbak Gijs, die geholpen is aan een blokkade in zijn hals/schouder, weer onbelast aan het werk zet en aan zijn herstelde lijf laat wennen. Zo kan hij zijn balans weer hervinden voor ik weer ga rijden. Voor het eerst zie hier ik echt schwung in hem. Geweldig!▼ 

 

Op deze vide zijn alle problemen te zien waar ik bij Balans in het rijden tegenaan loop. Ik neem je mee in mijn eindeloze geduld en vooral de liefde en rust in mijn werk met hem en de zoektocht naar alles wat mogelijk is om hem te helpen. Ik hoop je hiermee te inspireren open te staan voor je paard, naar hem te kijken en naar hem te luisteren. ▼ 

 

Kinke en ik voor het eerst aan het werk in de longeerbak. Ze kent het werk niet. Binnen één korte sessie die hieronder te zien is, is Kinke prachtig volgzaam en gehoorzaam, ze zoekt me op en volgt me aan het eind vol vertrouwen. Iedereen kan het leren! Dit werk geeft een fijne band en helderheid  in de communicatie. Ook om een stijf paard wat lossser in het lijf te krijgen of voor te bereiden op behandeling osteopaat of fysio, is dit mooi werk om te doen.▼ 

 

Gijs en ik én Gijs en een professionele springtrainer laten op deze video de weg zien van in de krul aan de teugel,  via ernstige teugelkreupelheid en afgeschreven door de dierenarts,  naar nageeflijkheid, balans  en krachtontwikkeling.

Het besef dat met het in de krul en met het hoofd van je paard achter de loodlijn rijden er problemen in een paard kunnen ontstaan breng ik met deze video onder de aandacht. Videomateriaal van 3,5 jaar terug toen Gijs in een springstal voor de verkoop werd getraind zijn ook in deze video te vinden. Ik leg deze naast de beelden van mijzelf in de revalidatie van Gijs en toon daarmee aan waardoor (teugel)kreupelheid door het hoofd naar beneden dwingen kan ontstaan en ook de weg die je af kunt leggen om deze problemen weer op te lossen. ▼ 

 

Je ziet hier mij met Balans. het trainingsverloop van 23 september teruglopend naar 9  september.  De verzuring/verstrakking neemt nu ook met rijden zienderogen af al ben ik er nog niet. De vooruitgang van twijfelachtig, verkort en onzeker lopend in een half afgezette rijbak naar vrij bewegend, zelfverzekerd, buigzaam en schakelbaar anderhalve week daarna in de volledige rijbak maken me enorm blij!  ▼ 

 

Je ziet hier mij met Balans. Omdat hij zo'n 4 jaar niet meer is gereden en daarvoor ook maar minimaal, start ik het rijden aan de lijn. Ook omdat Balans hyper gevoelig op het ruitergewicht is en daar pijnlijke ervaringen mee kent.  Hij verzuurde daarnaast extreem door de inwendige stress die hij opbouwde.  Een heel zorgvuldige ontspannen start van het rijden is noodzaak om hem ook met rijden door deze problemen heen te loodsen. Op de video hieronder de weg van anderhalve week van aan de lijn naar los rijden ▼ 

Daaronder een korte video van een aantal dagen verder ons eerste bosritje.▼ ▼ 

Je ziet hier mij met Gijs, een maand na de vorige video. Een maand met daarin ook vakantie en een anderhalve week lekker genieten van de weidegang en even niks. Gijs wordt gaandeweg sterker, losser voor en krachtiger achter. De beweging krijgt meer lossigheid, de voorwaartse drang groeit, de scherpte aan de hulpen is verbeterd, hij begint goed te reageren op de hulpen door ademhaling, hij duikt niet meer op de voorhand en blijft doorgaans al mooi op de loodlijn. Zijn vertrouwen het bit aan te nemen en mij het gevoel van aanleuning te geven groeit gestaag. ▼ 

Je ziet hier mij met Gijs. Aan de hand van beelden van de beginfase van revalidatie laat ik zien hoe je zelfs chronische teugelkreupelheid kunt oplossen en je paard weer goed over de vier benen lopend kunt krijgen en zelfs al stukken nageeflijk.  Beelden van het rijden waarin het probleem duidelijk aanwezig is,  klein stukje noodzakelijk longeerwerk en rijden waarin duidelijk verbetering is te zien, met ingesproken uitleg vind je in de video hieronder .▼ 

 

Je ziet hier mij met Balans. Een longeersessie met één lijn; vastgemaakt door de bitringen aan het buiten bakstuk zodat ik nageeflijkheid op de buitenteugel kan vragen. Werken met hoofdzakelijk lichaamstaal en ademhaling in recht stellen en schakelingen. Een fantastische manier om fijn en goed te trainen.  Hierin begrijpt hij volledig wat ik bedoel wat de verstandhouding en zijn vertrouwen ook weer ten goede komt.  Het weer kunnen rijden komt steeds dichterbij. En dan rijden waarbij hij zijn spieren niet onmiddellijk vastzet en verzuurt als voorheen, maar ontspannen kan en durft lopen. ▼ 

 

Balans laat zijn fundamentele probleem op deze video goed zien. Hij heeft last van meer dan normale spierverzuring. Met homeopatische ondersteuning is het wel van belang hem licht in beweging te houden. Je ziet op deze video hoe dat gaat.▼ 

 

Gehoorzaamheid aan zijn "leider" is in alle werk met een paard van essentieel belang. Jairo moet er in gecorrigeerd worden en daarvoor is training los in de longeerbak het ultieme middel. Hij doet het geweldig!  ▼  

 

Eerste oefeningen begrenzen vóór en oprichten van van Kobus door zijn amazone ▼  

 

Wat gebeurt er met mijn paard als ik "in de krul"rijd!  ▼  

 

Op dit filmpje krijg je uitleg en wordt zichtbaar gemaakt hoe de beenzetting in de galop hoort te zijn. En dat inwerking van de binnenteugel een zuivere en goede 3 tact beweging een 4 tact beweging tot gevolg kan hebben en een kanteling op de voorhand. Ook leg ik uit hoe je een gedragen galop kunt rijden. ▼

 

Ik laat hier in de longeerbak met Feija zien waaraan je de natuurlijke buiging van je paard kunt herkennen . ▼

In onderstaande video leg ik het belang van lichaamsbewustzijn uit.▼

 

Kobus heeft langdurig op de kop gelopen. (achter de loodlijn).  Je ziet hier mij met Kobus in draf in zijn eerste training onder het zadel om hem te leren op eigen benen te lopen. Zijn schouders los te maken en om niet meer te duiken. (en ja, in het vervolg zal ik een cap dragen)▼